«Джекі Чан», агент «Сучка» і майстри безконтактного бою. Репортаж зі скандальної сесії Луцькради

9
4
«Джекі Чан», агент «Сучка» і майстри безконтактного бою. Репортаж зі скандальної сесії Луцькради
Під завісу року, що минає, луцькі обранці поставили масну крапку в тій драмі, що відбувалася на Богдана Хмельницького, 19 майже увесь 2017-й. Було за рік все: сльози, скандали, демарші, образи, інтриги. А от, щоб врукопашну...

- Я до нього практично не торкнувся! - вже за кілька хвилин після початку 36-ї сесії Луцької міської ради, що відбулася 22 грудня, кричав депутат Євгеній Ткачук.

Мовляв, активіст Сергій Рижков сам з доброго дива розвалився на столі укропівців, безпорадно перебираючи ногами у повітрі.

Муніципали біжать забирати Рижкова. Юлія Вусенко кидається захищати потерпілого. За хвилину-другу в міськраду прибуває поліція... І зупинити цей цирк завчасно не знайшлося кому.

Гарно. Але не ялинки красять сесійну залу...
Гарно. Але не ялинки красять сесійну залу...


УКРОП СКЛАДАЄ МАНДАТИ?

У Луцькраді мали приймати бюджет. Для фінансистів відвели майже увесь ряд сидінь на місцях для запрошених. Обранці готувалися до напруженої роботи. Микола Дендіберін з цього приводу навіть вдягнув святечний костюм помаранчевого кольору. Залу прикрасили ялинкою...

- Добрий день, КВК починається! - в гарному настрої і одним з перших прийшов на сесію депутат Євгеній Ткачук (щось таки знав...).

Заготували чимало води. Бюджет - це завжди спекотно
Заготували чимало води. Бюджет - це завжди спекотно
А дітки принесли Вифлиємський вогонь миру і зичили добра. До сліз...
А дітки принесли Вифлиємський вогонь миру і зичили добра. До сліз...


Задає тон лідер фракції УКРОП Ігор Поліщук, бо з трибуни заявляє: фракція вирішила ...скласти мандати. І закликає до цього всіх інших колег. Не те, щоби скласти, виявляється за мить. Мета - закликати.

- Кожен депутат фракції УКРОП готовий скласти мандат і кожен кандидат у списку готовий написати заяву і відмовитися від нього заради того, щоб оголосити перевибори і вибори міського голови. Під кінець року ми заявляємо про це першими. Луцька міська рада таким чином може змусити Верховну Раду призначити вибори.

Ігор Поліщук пропонує скласти мандати. Але всім разом.
Ігор Поліщук пропонує скласти мандати. Але всім разом.


Підтримав Поліщука лідер фракції Народний контроль Павло Данильчук. Однак для цього вважає він, треба працювати з місцевою ТВК, аби “обнулити” всі списки.

- Ми хочемо, щоб ви реально показали приклад, - відреагував на слова Поліщука депутат Петро Нестерук, лідер фракції Солідарність.

- Тільки разом з вами. В одну секунду, - уточнив Ігор Поліщук.
Тож, заява лишилася всього-на-всього заявою.

ЗІЗНАННЯ МАЛЮТІНОЇ І “КРОПИВУ ДО ТРИБУНИ!”

Перш, ніж обранці приступлять до роботи над порядком денним слово просить Валентина Малютіна. Директорці КП “Луцьктепло” цього дня не до жартів. Рахунки комунального підприємства залишаються заблокованими через стягнення боргу “Луцьктепла” перед ТзОВ “Тепелен”.

- “Луцьктепло” входить у святковий період геть не зі святковим настроєм. Ми не маємо жодної гривні, якою можемо розпоряджатися. Всі рахунки поблоковані стовідсотково, пального, дасть Бог, вистачить на аварійну роботу в свята. Звернення до Гунчика, Зубка, Гройсмана лишаються без відповіді. Ми вже вичерпали всі можливі методи. Найближчі кошти підприємство отримає в квітні. Хто до цього часу залишиться працювати? Як достукатися до влади, не знаю. Порадьте. Відверто”, - зазначає Валентина Малютіна.

Валетина Малютіна принесла папку звернень, на які ніхто не хоче відповідати
Валетина Малютіна принесла папку звернень, на які ніхто не хоче відповідати


Та варіантів виходу із ситуації представники діючої міської влади пропонувати не беруться. Радник Луцького міського голови Ігор Поліщук бере слово, щоб сказати, хто ж, на його думку, винен у ситуації. Фірму “Тепелен”, яка виставила претензії “Луцьктеплу” через борги, від пов”язує із компанією “Континіум”.

- Гунчику тепло відключіть, хай померезне, - пропонує депутат Аркадій Саламатін (РПЛ).

- 28 мільйонів гривень хочуть отримати практично нізвідки, ні за які послуги. Коли на кону стоїть мільйон доларів, включаються такі ричаги впливу, що важко їх побороти, - додає Ігор Поліщук.

Криза у “Луцьктеплі” триває давно і започаткувало її підприємство “Східноєвропейська теплогенеруюча компанія”, яку очолював ...радник нинішнього першого заступника Луцького міського голови Григорія Недопада скандальновідомий Олександр Кропива, наголошує депутат Павло Данильчук. Тому якби діюча влада справді хотіла б врятувати “Луцьктепло”, то не мала брати б у свою команду Кропиву.

- Новий арбітражний керуючий підприємства “Східноєвропейська генеруюча компанія” вже просить нас підтвердити ще один борг. Тому можливе ще одне стягнення. Давайте припинимо це! - неочікувано повідомляє Валентина Малютіна.

Депутат Євгеній Ткачук необачно цікавиться, хто ж стоїть за цією компанією. І та сміливо каже - Олександр Кропива.

- Ніякий Кропива до цього відношення не має! - спішить заявити секретар Луцькради Григорій Пустовіт.

В укропівських рядах відхрестилися від Кропиви
В укропівських рядах відхрестилися від Кропиви


Але правда - очевидна. “Луцьктепло” і справді стало заручником політики. Тільки хто кинув підприємство у вир політичної боротьби - це ще те питання... Як слушно резюмував запеклу дискусію Микола Федік (Свобода): “Щось пішло не так. Сьогодні показали проблеми “Луцьктепла” не тільки з однієї сторони...”.

Хотіли депутати побачити і почути у сесійній залі й самого скандального радника Кропиву, який сьогодні так безрезультатно “радить” міській владі врятувати комунальне підприємство. Не вийшло. У відпустці...

ПОЛІТ РИЖКОВА : БИВ ЧИ НЕ БИВ?

Після дискусії щодо “Луцьктепла” у сесійній залі стає тепліше. А за мить і зовсім гаряче.

Депутати дружньо погоджують працювати до останнього проекту рішення, щоб у новий рік ввійти без хвостів, і беруться погоджувати порядок денний.

- Тут ще слово просив Сергій Рижков, - згадує секретар міської ради.

Сергій Рижков просить слова
Сергій Рижков просить слова


Відомий у Луцьку активіст “Самооборони” рветься до трибуни. Але рада голосує проти.

- Коли ви перестанете землю дерибанити в цьому місті, то я перестану просити слово! - завляє Рижков і прямує до президії.

Депутат Олександр Кравченко (УКРОП) за мить опиняється поруч і намагається активніше переконати Рижкова залишити залу.

- Я хочу сказати про дерибан, який робиться деякими депутатами, які віддають землю і туалети в оренду своїм сестрам і родичам за 500 гривень. Далі - проект 99 питання, де ви хочете робити реконструкцію плану...

- Не заважайте працювати! - натхненно й голосно намагається перебити Рижкова Григорій Пустовіт. - Шановні депутати, переходимо до порядку денного...

Шум. Галас. Сергій Рижков рушає йти з сесійної залі, але дорогою кидає кілька слів і голові земельної комісії депутату Євгенію Ткачуку. Мить - і активіст летить з ногами просто на столи, за якими сидять обранці.

А за мить - летить...
А за мить - летить...


- Шановні колеги і присутні журналісти! Ви бачили, що я практично до нього не доторкнувся. А як він в прижку залетів на стіл! Боров 150 кілограмів! - здіймає догори руки Ткачук.

ДИВИТИСЯ ТУТ: ТКАЧУК ПРОТИ РИЖКОВА ВІДЕО ІНЦИДЕНТУ

Хтось підбадьорує Ткачука. Мовляв, молодець який. Хтось “рятує” Рижкова від двох муніципалів. Хтось шоковано спостерігає... Бив чи не бив і хто кому тут “Джекі Чан”, буде зясовувати поліція, бо активіст заявив, що напише заяву за такі хуліганські дії.

До кінця дня депутати “закріпили” за Євгенієм Ткачуком звання “майстра спорту з безконтактного бою”. А відеокадри з сесії 36-ї сесії Луцької міської ради, на яких зафіксовано цей “політ”, можна надсилати у Верховну Раду як стовідсотковий аргумент, чому в Луцьку так необхідні вибори міського голови.

105 МІЛЬЙОНІВ: ІНФЕКЦІЙНА ЛІКАРНЯ, СМІТТЄВОЗИ, ЛІФТИ І НІ КОПІЙКИ ПРИЛУЦЬКОМУ

Захищати бюджет-2018 виходить до трибуни головний фінансист Луцькради Лілія Єлова. Загальний фонд бюджету міста складе 1 мільярд 118 мільйонів гривень. Основним джерелом доходів (67%) є традиційно - податок з доходів фізичних осіб. Очікують отримати і 97 мільйонів за рахунок плати за землю.

Обсяг видатків - 1 мільярд 34 мільйони гривень. Найбільше коштів буде спрямовано на соціальний блок витрат (понад 62%), 12,7 - на утримання закладів, 7,4 - на благоустрій, решту - на розвиток міста.

Бюджет: стає конструктивніше
Бюджет: стає конструктивніше



Загальна сума бюджету розвитку - 105 мільйонів гривень.

Жодної копійки не запланували у Луцькраді на сусіднє село Прилуцьке, з яким уклали договір про співпрацю і з яким хочуть об’єднатися у майбутньому. Як зауважив Григорій Пустовіт, треба перевірити, як сільрада використала коштів виділені у 2017-му і наскільки їх виділення було “виправданим”.

Депутат Тарас Шляхтич (Самопоміч) звернув увагу на те, що не передбачено у бюджеті і коштів до добудову 27 школи. Натомість 10 мільйонів Луцькрада планує виділити на ремонт обласної установи - інфекційної лікарні. На що Григорій Пустовіт відповів: кошти виділені на підставі “офіційного усноого звернення голови обласної ради”. Як відомо, про необхідність ремонту багатостраждальної інфекційної лікарні у Луцьку заговорили після візиту до неї Ігоря Палиці.

Свободівці кажуть: бюджет є, не видно стратегії розвитку міста
Свободівці кажуть: бюджет є, не видно стратегії розвитку міста


Мільйон гривень влада планує витратити на ремонт ліфтів у Луцьку. Як виявилося, кілька місяців витратили на те, аби знайти фірму, яка візьметься їх ремонтувати. Зрештою, знайшли. Рівненське ТОВ “Арм Еко” має полагодити більше 50-ти ліфтів. І вже приступило до роботи. Як повідомив начальник департаменту ЖКГ Юрій Крась, зараз капремонту потребує 44 ліфта, на це треба 2,5 мільйона гривень.

Збираються придбати у Луцьку і два нових сміттєвоза, адже проблема із вивезенням сміття у спальних мікрорайонах стає все критичнішою.

Зрештою, 32 із 37-ми депутатів проголосували за такий розподіл бюджету. Хоч дехто і критикував.

Бюджет є, але нема стратегії розвитку і нема бачення, як розвивати ту чи іншу галузь, зауважив лідер свободівців Микола Федік.

“Нам треба робити ремонти у міських лікарняних закладах. Чому обласна рада нічого не робить для того, щоб їх доводити до ладу?” - наголошувала Алла Надточій (Самопоміч).

Борис Смаль дякує опозиції за ...компліменти
Борис Смаль дякує опозиції за ...компліменти


- Депутати Луцької міської ради критикують обласну раду. Сприймаю це як комплімент. Бо це означає, що в опозиції приводів для критики міськради не вистачає, - відповів на це голова бюджетної комісії, а нині один із лідерів укропівської фракції Борис Смаль.

Чого точно не вистачає опозиції - це голосів. Бо фактично жодна з пропозицій змін до проекту бюджету від непровладних обранців не пройшла у сесійній залі.

АГЕНТ “СУЧКА”. ШАМПАНСЬКЕ. ФІНАЛ. ДАЛІ БУДЕ...

Під завісу дня залі знову з’явилася Валентина Малютіна.

- Це вам, - передала заступнику міського голови Костянтину Петрочуку ... витяг із реєстру Мін’юсту. Там чорним по білому зазначено, що радник Кропива - все ще власник “Східноєвропейської теплогенеруючої компанії”, хоч це кілька годин тому дружно заперечували керівники міської ради.

У перерві земельна комісія розглянула проект звернення Луцькради до голови Антикорупційного комітету ВРУ нардепа-лучанина Юрія Савчука з проханням допомогти в ситуації, а згодом луцькі обранці дружно натиснули кнопки “за”.

Земельна комісія вміє засідати і так...
Земельна комісія вміє засідати і так...


Терпляче очікувала свого “зіркового” часу і керівник скандального луцького КП “Ласка” Богдана Новарчук. Чого варті недавні перипетії з луцьким безпритульним собакою Бімом, провідувати якого їздила ціла делегація Луцькради?

Але цього разу про Біма - ні словом... У Луцькраді приймали нові правила утримання тварин у місті. Богдана Новарчук тихенько перехрестилася і пішла до трибуни роказувати з трибуни, як важливо прибирати за своїми собаками і котами, як “Ласці” треба нову машину...

Богдана Новарчук каже: треба нові правила утримання тварин у Луцьку і ...машину її комунальному підприємству
Богдана Новарчук каже: треба нові правила утримання тварин у Луцьку і ...машину її комунальному підприємству


А народ зацікавився, чому ж так багато на вулицях міста безпритульних тварин, якщо у нас так бездоганно працює ціле КП? І шукати довго не треба. Для прикладу, зупинка у центрі міста біля готелю “Україна”...

Не інформують вчасно, каже Новарчук.

- Вот возлє гостінніци “Украіна” чєтирє сабакі. Давайте зробимо такий експеримент. Викідиваємо сучку в центрє, набігают кабєлі і ви іх пакуєте. Потом сучку в другом мєстє...” - несподівано знаходить вихід зі скрути депутат Микола Дендіберін (УКРОП), намагаючись говорити навіть трохи українською.

Краще ''сучку'', каже депутат Дендібєрін.
Краще ''сучку'', каже депутат Дендібєрін.


Зала лягла зо сміху. Сміється і сам Дендіберін. Знову “Ляп”. Слава Богові не про Януковича...

Це був достойний фінал сесійного серіалу, який тривав у цих стінах у 2017-му.

А завершували - так...
А завершували - так...


***

Завершували роботу пізно. Обранці пили каву і тиснули на кнопки, розглядаючи десятки земельних питань.

Один із останніх акордів - заява депутата Сергія Шкоди (УКРОП): з комісії, яка займається торгівлею та підприємництвом, він раптом захотів перейти в ...освітянську.

- Хочу спробувати себе в освіті, - всерйоз зазначив.

Насправді, таким чином укропівці вирішили посилити свої “голосові” позиції у цій комісії, щоби легше було приймати потрібні рішення. Гра триває. “Майстри безконтактного бою” потирають руки.

У холі нетерпляче чекали фіналу останньої у році сесії порожні святкові бокали. Недарма чекали. Хай у Новому році у цих стінах буде так само весело. Але не так само ...смішно.

Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.

Замісь журналістів - фінансисти
Замісь журналістів - фінансисти
Обранці готуються розглядати бюджет: Сергій Була та Григорій Пустовіт
Обранці готуються розглядати бюджет: Сергій Була та Григорій Пустовіт
Костянтин Петрочук та Євгеній Ткачук
Костянтин Петрочук та Євгеній Ткачук
Ростислав Чапюк прийшов просити грошей для організації дітей війни. Каже: попередники не давали
Ростислав Чапюк прийшов просити грошей для організації дітей війни. Каже: попередники не давали
А в залі - діти...
А в залі - діти...
Сесію закінчували пізно ввечері. Вогонь миру не допоміг...
Сесію закінчували пізно ввечері. Вогонь миру не допоміг...
Павло Данильчук теж раптом що - не проти скласти мандат
Павло Данильчук теж раптом що - не проти скласти мандат
У цього обранця годинник - від МВС...
У цього обранця годинник - від МВС...
Рижкову показали на двері
Рижкову показали на двері
Він обіцяє це так просто не лишити і пише заяву в міліцію
Він обіцяє це так просто не лишити і пише заяву в міліцію
Юлія Сиротинська, керівник луцьких муніципалів відстоювала збільшення витрат на свою службу
Юлія Сиротинська, керівник луцьких муніципалів відстоювала збільшення витрат на свою службу
Аркадій Саламатін радив відключити опаленні в ОДА...
Аркадій Саламатін радив відключити опаленні в ОДА...
Коли ставало скучно, переглядали відео з вранішніх подій у сесійній залі. Воно увійшло в історію
Коли ставало скучно, переглядали відео з вранішніх подій у сесійній залі. Воно увійшло в історію
Сесію закінчували пізно ввечері. Вогонь миру не допоміг...
Сесію закінчували пізно ввечері. Вогонь миру не допоміг...

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
оптимальне рішення-кинути лимонку,коли засідає цей шабаш... гірше точно не буде
Відповісти
Де то такі курси проводять - на біле казати чорне, а на чорне - біле?
Кропива мільйони баксів викачав з міста з тою котельнею. І успішно продовжує це робити. Певно вміє ділитися...
Відповісти
що це за рада,коли волонтер,лучанин просить слова,а його б"ють просто у сесійній залі,це так просто залишати не можна,не даремно влітку лучани збирали підписи щоб відібрати мандат у Ткачука ,геть з ради таких обранців,це позор для лучан,,
Відповісти
І автоматично повернути у власність міста всі землі, що "нарішали" піда..., вибачте - депутати
Відповісти
Оприлюдніть текст, що сказав той ативіст Ткачуку. Може було за що штурхнути.
Відповісти
Соромно за наших дeпутатів, за владу нашу... та і взагалі до чого ми докотилися!Цe вжe навіть нe смішно, люди добрі!Цe просто знeвага до свого міста, до краіни, бо тe, що до людeй, цe і так давно ясно. Гидко на вас дивитись, “шановні” обранці(
Відповісти
"Ота вся пиз...а має бути стріляна і пизд....а". Так покійний Кузьма говорив про українських політиків. А луцька "пизд...а" вже давно переплюнула всю Україну. Чим вони займаються? Пустовіти -ткачуки-дендибєріни-поліщуки-соломатіни....... і т.д. і т.п. Зборище
Відповісти
Мерзенна худоба, а не міська рада, коли ці всі жаби та гадюки пере%%%ться на смерть
Відповісти
Кажуть, що народ має таку владу, на яку заслуговує... Я, корінний лучанин, і не вірю, що наші містяни заслуговують на це збіговись когось чи чогось біля бюджетного корита, яке ніяк не може нажертись під патріотичними гаслами та вигуками "все краще для лучан". Почитаєш стенограму сесії місткої ради і напрошується єдиний висновок - у міській раді керує помічник міського голови... Мандати закликали поскладати - ну "дай Боже нашому теляті вовка зїсти". Ось побачити, що далі тикання іншим в очі про свої "блаженні наміри" справа не дійде. Якось так, нажаль...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні