--> Що думають лучанки про гендерну нерівність у роботі | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Що думають лучанки про гендерну нерівність у роботі

0
4
Що думають лучанки про гендерну нерівність у роботі
На сьогодні налічують 450 професій, які заборонені для жінок.

Про це розповіла директорка ГО «Гендерний центр», професорка політології Оксана Ярош в ефірі ток-шоу «Протилежний погляд Live» на телеканалі «Нова Волинь».

Зі слів Оксани Ярош, це табуйовані професії складної фізичної праці для жінок. Проте, на її думку, такі професії не потрібні взагалі, адже вимагають страшного фізичного навантаження і шкідливі для здоров'я.

«Ці заборони треба зняти, це вже позавчорашній день, тому що людина, яка усвідомлено робить вибір щодо навчання чи щодо майбутньої професії, вона сама собі обирає, ким бути. Тобто я за те, що шкідливих для здоров'я професій взагалі не має бути. Це раз. Але друге: немає чого когось обмежувати у виборі, якщо людина хоче», – вважає вона.

Команда «Протилежного погляду» запитала у жінок різних професій про гендерний аспект їхньої роботи. І ось що вони розповіли.

Ірина Чиж, інспектор управління патрульної поліції Луцька:

«У працівників поліції немає такого розмежування, оскільки ми виконуємо спільні завдання з нашими колегами, і чоловіки є просто наше сильне плече. В нас немає розподілення на жіноче чи чоловіче. Новинка впроваджена у Волинській області. Але поки що у нас є омбудсмени з прав людини, тому, якщо є якісь порушення, можна звертатися до них».

Алла Надточій, депутат Луцької міської ради:

«Права жінок по всій Україні є дещо приниженими. Чомусь жінка вважається, що жінка може бути тільки домогосподаркою, глядіти дітей, варити борщі на кухні і все. А все, що пов'язане з керівними посадами, з посадами, де вона має право думати, приймати різноманітні рішення, які вагомі і важливі для нашого суспільства, чомусь тут ці права кругом на задній план відносяться. В нас все одно домінує чоловіча стать. І це є негативним проявом в нашій державі, через те що ми бачимо в Євросоюзі вже більш підтримується, на більший рівень виноситься це питання. І навіть взяти по заробітних платах: та сама посада, але для жінки може бути нижча заробітна плата, ніж для чоловіка. Що стосується сфери політики, депутатства, – точно так само. Чоловіки не в змозі прийняти те, що може сидіти поряд жінка, дивитися на неї і сприймати її серйозно. Вони вважають, що вона прийшла сюди показати свої наряди... Права жінок по всій Україні принижені».

Лариса Андрійчук, журналіст:

«Україна – демократична європейська країна, яка має демократичну Конституцію і декларує захист прав людини. Але ми прекрасно розуміємо, що притаманний в українському суспільстві патріархальний традиціоналізм. І дуже часто жінки самі це підтримують і продукують, виховуючи своїх дочок у таких традиціях: в ролі матері першочергово, господині... Це загалом не є погано, але демократичні цінності дають нам право претендувати і посідати більш серйозні ролі у суспільстві і брати більш активну участь у громадському житті. Що робити із захистом прав жінок? Тут дуже велике поле діяльності. Перш за все, це, звісно, інформаційна кампанія, яка в Україні проводиться. Це громадські активістки, експертки, і навіть уже законом забезпечено квота участі жінок у політичних партіях. Але поки що, на жаль, я вважаю, що ця справа просувається дуже повільно і невпевнено. І причина дуже часто у самих жінках, яким хочеться бути слабкими і почуватися за міцною спиною свого чоловіка. Ми знаємо, що дискримінація присутня у суспільстві. При прийомі на роботу у вас запитають, чи ви маєте маленьких дітей, чи плануєте ви народжувати ще дітей або виходити заміж... Тобто це все дуже часто відіграє значення при прийомі на роботу. Не кажучи уже про професії, які вважаються традиційно чоловічими, наприклад, силові структури, Збройні сили України, поліція. Там, я думаю, ситуація складніша, ніж у журналістиці».

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні