--> Волинянин фотографувався з Василем Чапаєвим | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Волинянин фотографувався з Василем Чапаєвим

1
0
Волинянин фотографувався з Василем Чапаєвим
Житель села Дольськ Турійського району Сергій Потапчук "засвітився" на спільному фото з Василем Чапаєвим та його найближчим оточенням.

Історію про те, як селянин зустрічався із командиром 25-ї стрілецької дивізії ЧА Чапаєвим, зберегла мешканка Дольська, колишня бібліотекар Надія Свігун. Їй свого часу вдалося роздобути копію світлини, на якій Сергій Потапчук - поруч із легендарним комдивом.

Фотографія 1919-го року зберігається в музеї 25-ї Чапаївського дивізії у місті Уфа РФ. У центрі світлини - Василь Чапаєв. Сергій Потапчук - у верхньому ряду другий справа.

Як розповіла Надія Свігун, під час Першої світової війни родину Сергія Потапчука, мешканця Дольська, евакуювали на Урал. Згодом він найнявся пастухом до уральського козака, згодом працював на залізничній станції, ще пізніше приєднався до червоноармійців.

Під час служби Сергій Потапчук зустрічався із Васиелем Чапаєвим, брав участь у боях біля Уфи. За затримання "язика" з важливими документами отримав подяку від Чапаєва. Спільне фото було своєрідною винагородою служаці.

Як стверджує односельчанка Потапчука, про існування фотографії чоловік дізнався у 1965 році, коли отримав листа від однополчанина Федора Кашникова. Листувався він і з особистим водієм Чапаєва Василем Козловим. Після Першої світової Сергій Потапчук повернувся додому тільки у 1924 році. З 43-го воював у партизанського загоні Федорова на Волині й працював у ковельському депо.
Василь Чапаєв у центрі, Сергій Потапчук - другий справа у верхньому ряду. 1919 рік
Василь Чапаєв у центрі, Сергій Потапчук - другий справа у верхньому ряду. 1919 рік
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
то нам радіти чи плакати?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні