Фен-шуй і жовтий собака: якою буде головна ялинка Луцька

3
-14
Фен-шуй і жовтий собака: якою буде головна ялинка Луцька
В усіх містах України невдовзі з’являться новорічні красуні, оформлення яких уже стало своєрідним ритуалом.

Усюди або купують штучні ялинки, або підшуковують дерева у лісництвах. Лучани ж та гості міста можуть милуватися головними ялинками чи не щодня, адже у самому серці Луцька височіють три новорічні дерева, котрі й прикрашають до свят.

Як оформлять ялинки цьогоріч та чи варто щось змінювати у підході до дизайну?


ГОЛОВНА ЯЛИНКА ЛУЦЬКА БУДЕ «ПО ФЕН-ШУЮ»

За словами директора департаменту ЖКГ Юрія Крася, цьогоріч на прикрашання міста до різдвяних свят витратять 250 тисяч гривень. Як відомо, у центрі Луцька ростуть три ялинки, тому, за словами чиновника, зрізати ці і купувати одну ялинку немає потреби.

«Ми придбали небагато нових прикрас: кулі і виноградні грона. Цього року ми намагатимемось зробити їх у тон, кожну ялинку оформити в одному кольорі», - зазначив Юрій Крась.

Він повідомив, що головну ялинку оформлять у червоному кольорі, а дві позаду будуть із золотими та білими прикрасами.

«Хочеться їх привести до якогось фен-шую», - сказав чиновник. Окрім того, ковалі виготовлять фігуру жовтого собаки.

Нагадаємо, депутат Анна Мовяк запропонувала оголосити конкурс, аби вигляд головної новорічної ялинки затверджували безпосередньо лучани.

Зі слів Юрія Крася, ця ініціатива пролунала надто пізно, а 250 тисяч гривень на прикрашання всього міста – мізерна сума.

«Якщо наступного року депутати виділять хоча б 500 тисяч, то не питання. Конкурс оголосити не важко, але ж потім його треба якось втілювати в життя. Я особисто говорив із дизайнерами, дивився багато ялинок, але спілкувався з іншими містами і там витрачають дуже великі суми. У нас багато витратиш – скажуть, що нащо таке марнотратство, бо в країні війна, зробиш усе так – теж буде погано», - підсумував він.
Минулого року чи не найбільше постраждав від шквальної критики цей сніговик. Цікаво, його знову поставлять?
Минулого року чи не найбільше постраждав від шквальної критики цей сніговик. Цікаво, його знову поставлять?

Торік точилася жвава дискусія про те, якою має бути головна ялинка Луцька. Чимало мешканців міста висловили своє «фе» щодо її дизайну, мовляв, не оригінально, не свіжо, не гарно.

ДУМКА ДИЗАЙНЕРІВ

Дмитро Авраменко, доцент кафедри дизайну Луцького національного технічного університету: «У нас хороші головні ялинки. Проаналізувавши ситуацію в Україні, я помітив тенденцію, що, наприклад, у Нововолинську, Івано-Франківську, Львові, Києві, велику частку фінансують меценати. У нас все лягає на бюджет, тому говорити про якусь красу не варто, оскільки грошей часто не вистачає на основні соціальні потреби.

Однозначно потрібно провести конкурс на кращу ідею, аби все було відкрито, щоб до цього підійшли концептуально, а не на кшталт «докупимо нових іграшок». Має бути концепція у підході до оформлення ялинки. Наша практично не відрізняється з року в рік. Часто це відлякує людей, бо нащо туди йти, якщо все те ж саме.
А те, що у нас свої ялинки ростуть – чудово! Наші три ялинки мають стати родзинкою!».

Марія Назарчук, доцент, кандидат мистецтвознавства: «Це добре, що у нас використовують живі ялинки, які ростуть у центрі. Це виглядає досить цікаво і органічно. Мені подобається ідея, що щороку поблизу ялинок ставлять ковані скульптури тварин, де дуже люблять фотографуватися.

Можливо, варто прикрашати ялинки у певному кольорі, щоб іграшки були не з року в рік ті ж самі, а трохи змінювалися».
На початку нового тисячоліття центр Луцька прикрашала зрізана ялинка
На початку нового тисячоліття центр Луцька прикрашала зрізана ялинка
А були часи, коли ялинки прикрашали звичайними дитячими іграшками. Економія...
А були часи, коли ялинки прикрашали звичайними дитячими іграшками. Економія...

Володимир Хижинський, художник-кераміст, член Національної спілки художників України: «Останнім часом оформлення ялинок у центрі було на більш-менш нормальному рівні, порівняно з тим, що було декілька років тому. Звичайно, можна говорити про концептуальність, але виділяти чималі кошти, коли у місті й без того багато проблем, не має сенсу. Можна прикрашати ялинки щороку по-іншому,але це все потім знімуть і викинуть. Це трохи недоцільно у теперішній економічній ситуації.

Мене особисто хвилює, що коли знімають іграшки, то ялинки втрачають гілки, перекошуються, тобто це все не дуже шанобливо роблять. Варто звернути на це увагу».

ЯК В ІНШИХ МІСТАХ?

У Кропивницькому штучну хвою за 308 тисяч гривень та нову ілюмінацію за 300 тисяч гривень. Прикрашати ялинку будуть нові елементи – метеорит, тобто палаючі бурульки, нові гірлянди-буси.

У центрі Львова цьогоріч поставлять дві новорічні ялинки – на площі перед оперним театром і на площі Митній. Цього року головне новорічне дерево прикрасять новими іграшками. Їх виготовлять із дерева, а розмалюють діти з художніх шкіл і гуртків Львова. Форма іграшок теж буде новою – замість звичних куль львів’яни й гості міста побачать іграшки у формі різдвяних піктограм з нового брендбуку міста: вертепу, Різдвяної зірки, кози тощо.

У Києві на ялинці тисяча іграшок і 3,6 кілометрів гірлянд будуть кожного дня світитися іншими кольорами. Прикраси вартістю 2,7 мільйонів гривень уже купили за кошти меценатів. Дерево підібрали на Івано-Франківщині, однак ще не рубали його. Встановити головний атрибут зимових свят планують біля Софії Київської, однак не настільки близько до храму, як це було востаннє.

У Чернівцях встановлять 20-метрову ялинку. Її вже знайшли у лісництві на території села Стара Красношора. Привезти головне дерево планують 6-7 грудня, щоби її встигли прикрасити до відкриття. Встановлять ялинку традиційно на Соборній площі, де працюватиме Різдвяний ярмарок.
Такою була ялинка у Чернівцях минулого року. Не найвища і не найдорожча в Україні, але гарна
Такою була ялинка у Чернівцях минулого року. Не найвища і не найдорожча в Україні, але гарна

Надія МІЩУК («Волинь24»)

Передрук заборонений
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-14

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Який "фен-шуй"?!Для чого нам чуже вчення?! В нас є своіі вікові традиціі,чому ми ііх не використовуємо,а хапаємося за щось чуже для нашого роду,бо воно модне.Так в гонитві за чужою модою можна втратити свою самоідентичність
Відповісти
А я за те як було раніше, біля театру ставити одну велику ялинку!!!! До цих трьох вже і йти не хочеться...
Відповісти
ну то сиди дома і тєрєбонькай.... тобі тільки аби різати, нищити..... хай ростуть ялинки
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні