Під Луцьком будують ще один музей-скансен

5
-1
Під Луцьком будують ще один музей-скансен
Курінь, вежа, схрон: поблизу Гіркої Полонки буде скансен «Козацька Січ».

Оригінальний музей просто неба хочуть збудувати мешканці Гіркої Полонки Луцького району, пише «Слава праці».

У селі діє козацький осередок, рішення про створення якого приймали на сходах селян. Членами куреня є 11 місцевих жителів. Зокрема, священик, благочинний Луцького району Володимир Присяжнюк, директор школи села Гірка Полонка Василь Мацялка, церковний староста, підприємці, активні жителі. Козаки збираються щосуботи і працюють на Січі, запевняють, що хочуть відродити козацькі традиції у конкретних справах.

Для музею-скансену обрали місце на пагорбі, звідки видніються куполи храмів сіл Оздів, Гірка Полонка, Городище, Ратнів.
Сьогодні на території козацької могили висаджений парк, височіє вартова вежа , облаштований міні-курінь, всередині якого відтворений побут, що служив козакам: змуровані погріб та піч, поставлені довгі дерев’яні столи тощо. А ще неподалік викопана криївка-схрон.



- У роки Другої світової війни бандерівська криївка була біля місцевого кладовища села Гірка Полонка. 24 серпня 1950 року вона була знищена. Ми вирішили її відродити на території козацької могили.

Зверху над схроном буде стояти будинок (неподалік побачила для його будівництва всі необхідні матеріали від хати 1947 року). Щоб потрапити у замасковану криївку, яка вже змурована, потрібно буде по драбині спуститися вниз, з часом там буде все необхідне, - розповів Володимир Рудецький.

- Плануємо відтворити історичну архітектуру, коли біля житлових будинків були таємні схрони архівів, зимівників українсько-повстанської армії. Ми знаємо, що у нашій місцині в роки війни знаходилися архів УПА, схрони. А ще хочемо на території козацької могили збудувати млин, привіз для коней, викопати криницю, таємні переходи та інше. Безсумнівно, історичні події, що відбувалися на території Волині, у тому числі й Луцького району, – не мають права на забуття, - каже благочинний Луцького району Володимир Присяжнюк.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
З бухлом, медовухою, самогонкою... номерами
Відповісти
Буде ще один туристичний об’ єкт
Відповісти
чим би не тішились аби скакали і за все в т.ч. газ платили
Відповісти
Ватан, тебе навіть не шкода
Відповісти
А через пару років, коли Луцьк розростеться - за територію музею точитиметься війна, щоб вальнути чергову багатоповерхову коробку
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні