Обіцяють, що наступного року електрика не подорожчає

2
4
Обіцяють, що наступного року електрика не подорожчає
Голова Національної комісії з регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕ), Дмитро Вовк заявив, що тарифи для населення, незважаючи на зростання гуртової ринкової ціни електроенергії, в наступному році не буде збільшено. Про це він заявив в інтерв'ю для «Обозревателя», пише Захід.НЕТ.

«Перше, щоб всіх заспокоїти. Питання зміни тарифів на електроенергію для населення сьогодні комісією не розглядається», - запевнив голова регулятора.

За словами Дмитра Вовка, для зростання ГРЦ (гуртової ринкової ціни електроенергії) є низка об'єктивних факторів, на які Комісія не впливає. «Є величезна кількість факторів, на які комісія не має впливу, але вони є фундаментальними і базовими й суттєво впливають на рівень тарифу. До них відносяться ціни на міжнародних ринках на сировину, в тому числі на вугілля та газ. До них належать зміни курсів валют. До них належать зміни інфляції в країні і очікування уряду, які затверджуються окремою постановою на наступний рік. До них належать зміни заробітних плат у промисловості, тому що вони є елементом витрат всіх тарифів», - сказав він.

Він також наголосив, що якщо ціни на сировину на міжнародних ринках зростають, зростає курс валюти і збільшується інфляція, а на наступний рік закладається інфляція урядом цін виробників 10%, то очевидно, що в 2018 році зростання ГРЦ буде. Однак ці зміни порівняні зі зростанням означених факторів і будуть впливати тільки на тарифи непобутових споживачів.

Нагадаємо, НКРЕ опублікувала обґрунтування до проекту рішення «Про затвердження прогнозованої оптової ринкової ціни на 2018 рік». Ціна вугілля, яку НКРЕ пропонує закласти в ГРЦ на 2018 рік, нижче реальної спотової вартості вугілля на міжнародних ринках на 11,27%. У документі зазначено, що індикативна ціна вугілля, розрахована за формулою «Роттердам+» за період листопад 2016 - жовтень 2017 року, становить 82,44 $/тонну. Це вище поточної вартості, закладеної в тарифі на 2017 рік, однак нижче реальної ціни вугілля на міжнародних ринках.

Згідно з даними експертів аналітичної платформи VoxUkraine, очолюваної професором Пітсбургського університету Тимофієм Міловановим, в Україні зберігаються найнижчі в Європі тарифи на електроенергію, а середня ринкова ціна вугілля на європейському ринку за жовтень склалася на рівні 91,73 $/тонну.

Нагадаємо, з 1 жовтня в Україні вступили в дію пільгові тарифи на електрику для будинків з електроопаленням. Пільговий тариф буде діяти виключно в опалювальний сезон – з жовтня по квітень включно.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Обіцяють, що наступного року електрика не подорожчає",- в переводе на украинский, это означает, что подорожает уже завтра.
Відповісти
"Обіцяють, що наступного року електрика не подорожчає",- як так обiцяють, то подорожчае ще у цьому роцi
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні