У Луцьку помолилися за розстріляних в’язнів тюрми. ФОТО

2
-3
У Луцьку помолилися за розстріляних в’язнів тюрми. ФОТО
У Луцьку на території Свято-Архангельського чоловічого монастиря помолилися за розстріляних в’язнів тюрми.

Попри дощ, на вшанування прийшли родичі розстріляних в’язнів Луцької тюрми та небайдужі лучани. Священнослужителі провели заупокійне богослужіння.

«Це скорботний день... Сьогодні ми віддаємо останню шану тим, хто віддав життя, аби в Україні ніколи не було тоталітаризму. В ув’язненні тоді утримували тих, хто боровся за Україну, хто вболівав за її долю», - розповіла представниця інституту національної пам’яті Леся Бондарук.

За її словами, розстріляні на території тюрми були ще молодими, а цей злочин тодішня влада ретельно приховувала:

«Це той потенціал України, який би міг зробити дуже великий внесок у національно-визвольну боротьбу. Їх знищили молодими, але вони стали для нас символом нескореності».

«Мені вдалося віднайти свідчення наглядача тюрми Леонтія Сведчука. Під час допитів радянська влада намагалася приховати цей злочин. Леонтій Сведчук казав, що працював у тюрмі до липня, хоча нацисти вступили у Луцьк в червні. Цей документ свідчить про те, що фабрикувалася справа. Він свідчив про те, що в’язні втікали, зв’язуючи простирадла. Але в них тоді не було простирадел!», - зазначила вона.

Леся Бондарук зауважила, що у свідченнях наглядача Луцької тюрми все ж була доля правди, завдяки якій, зокрема, і вдалося віднайти останки розстріляних:

«Він казав, що у куток тюрми впала бомба і утворилася вирва. Йдеться про цю яму, де були віднайдені останки. Їх просто скинули, засипали і, напевно, ніхто не думав, що загиблих колись знайдуть».

Отець Михайло наголосив, що останки в’язнів знайшли завдяки людям, які ретельно вишукували, чекали і молилися.

«Сьгодні відбувається правда Господня, яка займає своє законне місце. Хочеться, щоб ця правда жила поряд із пам’яттю, а пам’ять була якомога живішою. Помолившись за в’язнів, ви обов’язково отримаєте сторицею», - сказав він.

Зауважимо, що 12 жовтня останки розстріляних у 1941 році в’язнів Луцької тюрми перезахоронять на території Свято-Архангельського чоловічого монастиря.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
О - і Бондарук тут?! Не соромно? Наробила вона і ще наробить "справ" зі своїм В'ятровичем!!!
Відповісти
Так бачите в чому справа. Для когось то обовязок і память а для когось - шанс пропіаритись і лізти кругом зі своєю, нікому не потрібною і навязливою думкою.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні