--> Чи гартує дух луцьких школярів військово-польова форма* | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Чи гартує дух луцьких школярів військово-польова форма*

0
7
Чи гартує дух луцьких школярів військово-польова форма*
Те, що у школі навчання захисту Вітчизни має відбуватися у військово-польовій формі, - передбачено програмою. Тому учні 10-11 класів у луцьких навчальних закладах, окрім, шкільної форми та спортивної, повинні мати ще й польову.

Звичайно, то додаткові витрати для батьківського гаманця, бо «вбрати» сина на «допризовну» підготовку – недешево.


Втім, українські реалії засвідчили, що даремно у школах донедавна послабили увагу до викладання цього навчального предмета. Сучасна українська молодь має бути готовою до будь-яких викликів і знатися на азах військової підготовки й медико-санітарної допомоги.

У 2016-му році Міністерством освіти і науки запропонований для розгляду, доопрацьований за результатами громадського обговорення, проект навчальної програми "Захист Вітчизни" для 10-11 класів, якою передбачено ознайомлення молоді з основами нормативно-правового забезпечення захисту Вітчизни, здобуття знань про задачі Збройних Сил України, засвоєння основ цивільного захисту, медичних знань, психологічної підготовки тощо.

Відповідно до програми, під час занять і вчитель, і школярі мають одягати військову форму. А підсумком курсу є військово-польові навчання на базі військових частин.



У відділі освіти Луцької міської ради зазначають найперше, що наявність форми передбачена навчальною програмою, тому це – не забаганка.

Як розповів головний спеціаліст відділу Іван Дишко, школярі під час занять мають бути вбрані у польовий чи спортивний одяг: «Тому категоричної вимоги немає, але ми стараємося просити, аби форма була. У деяких школах практикують, що після 11-го класу учні лишають придбаний одяг молодшим. По-різному буває, бо це вже на розсуд школи. Це не стосується дівчат, бо дівчата проходять курс із основ медичних знань. Хоча за заявою можуть вивчати і військову підготовку, особливо, якщо планують навчатися у військових вузах».

Для прикладу, луцька школа №22 школа – одна зі зразкових щодо організації навчання за предметом «Захист Вітчизни». У стінах цього навчального закладу діє навіть центр військово-патріотичного виховання молоді. Як розповіла директор цієї школи Лариса Кучер, у них традиційно заняття із «Захисту Вітчизни» відбуваються у польовій формі, яку купують учням батьки.

Непорозумінь із батьками у луцьких школах зазвичай не виникає, бо одяг в цьому випадку не лише той фактор, який дисциплінує юнаків, а й полегшує заняття тому, що зручний. Для зручності також школярам дозволяють не перевдягати його впродовж дня у ті дні, коли за розкладом уроки «Захисту Вітчизни».

Очевидно, що батькам одягнути школяра на «Захист Вітчизни» - недешево.



Для прикладу, в луцькому магазині військового одягу та туристичного спорядження «Диверсант» (вул. Кривий Вал, 31) кажуть, що з початком навчального року до них часто звертаються батьки школярів із проханням підібрати форму для цих занять. Тут – чималий вибір саме такого одягу.

Щодо цін, то вони, кажуть у магазині, «демократичні». Традиційно військово-польова форма для учня – це китель і штани. Скажімо, костюм Піксель українського виробника може вартувати від 450 до 700 грн. Футболка - 105 грн. Кепка - 75 грн.

Окремі покупці, кажуть у магазині, купують для школярів, які студіюють ази військової підготовки, ще й взуття. Його у "Диверсанті" - чималий вибір. Для прикладу, літній варіант берців Evolution (Україна) вартує 680 грн.



За бажанням тут також можна купити рюкзак і багато іншого спорядження. Скажімо, рюкзак Mil-tec (Німеччина) обійдеться у 850 грн.

Дорого чи ні? Батькам юнаків варто звикнути, що цей одяг – така ж необхідність, як і спортивний костюм. Тим паче, що він згодом зазвичай використовується для буденних потреб чи й навіть відпочинку на природі. А вміння з військової підготовки, як показує історія, - нині не зайві.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні