«Вирішити конфлікт без суду неможливо», - ОДА про позов «Волинської газети»

2
4
«Вирішити конфлікт без суду неможливо», - ОДА про позов «Волинської газети»
Редакція «Волинської газети» звернулася з позовом до суду про те, що Волинська ОДА начебто перешкоджає повному роздержавленню видання.

Натомість в облдержадміністрації називають ці закиди безпідставними і кажуть, що ситуацію може вирішити лише Феміда.

Ще 12 листопада 2015 року ОДА ухвалила рішення про вихід зі співзасновників «Волинської газети».

«Газета закидає, що адміністрація вийшла зі співзасновників в односторонньому порядку, однак статутні документи видання це передбачають. Кожен зі співзасновників – ОДА, благодійний фонд «Останній солдат» і колектив – міг бути ініціатором виходу. Ми не зробили це зопалу, працювали юристи, вивчали документи», - розповіла Волинь24 начальник відділу інформаційної політики ОДА Світлана Головачук.

Вона наголосила, що видання могло оскаржити розпорядження голови ОДА впродовж півроку, проте не зробило цього.

«У повідомленні «Волинська газета» наголошує, що Володимир Гунчик висунув безпідставну вимогу перерахувати в бюджет 24% статутного капіталу. Це вимога чинного законодавства. Станом на 2015 рік це було 35 тис. грн, які видання мало повернути до держбюджету. Воно цього не зробило», - зауважила посадовиця.

За словами Світлани Головачук, заява про те, що «це було зроблено для того, щоб усунути непокірну «Волинську газету» від процесу роздержавлення, знищити морально і матеріально», не відповідає дійсності:

«Коли утворили відділ інформаційної політики ОДА ми почали співпрацювати з «Волинською газетою» і виявили парадоксальну річ: у нас відсутні будь-які статутні документи видання, які потрібні для роботи. Ми звернулися до газети з проханням надати нам копії, що викликало шалений спротив.

Ми витребували в них документи і з’ясували цікаву річ: з кожного номеру газети 20 % друкованої площі мали передаватися безоплатно адміністрації для публікації офіційних повідомлень. Цього не було зроблено і почалося непорозуміння».

Начальник відділу інформаційної політики ОДА зазначила, що «Волинська газета» не виконувала взяті на себе зобов’язання.

«У 2015 році видання отримало дотацію обсягом 150 тис. грн. Окрім того, з ними уклали угоду про співпрацю. Коли ми до них зверталися висвітлити певну тему, наприклад, про відкриття Ковельського ЦНАПу, нам пообіцяли це зробити, але цього виконано не було. Угоду ми розірвали. Заявляти про те, що редакція не отримувала гроші з бюджету – безпідставно. За всі роки діяльності редакція отримала чималеньку суму», - сказала вона.

Світлана Головачук додала, теза про те, що газета «у гунчиків нічого й не просить» викликає сміх:

«У мене є кілька документів, підписаних головним редактором (ред. - Володимиром Данилюком), де він просить кошти. Він просить, наприклад, на 2018 рік дотацію для «Волинської газети». Є й лист Волинського осередку Національної спілки журналістів, які формував саме редактор видання, де просять закласти для кожної районної газети на наступний рік по 150 тис. грн. Уявіть, що тих газет аж 16!».

Облдержадміністрація вийшла з числа співзасновників «Волинської газети» до введення в дію Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».
«Цей закон передбачає певні преференції і видання не змінило свої документи, де б зазначалось, що ОДА вже не є співзасновником. Таким чином газета хотіла потрапити в пілотний проект роздержавлення, що й сталося. Нині це все можна вирішити лише через суд.

Тепер «Волинська газета» хоче підписати договір про передачу прав на заснування ЗМІ, без якого її не перереєстровують. Але це нелогічно! Ми вийшли зі співзасновників, тому відмовили. Договір цікавий, бо правонаступником на видання одноосібно виступає головний редактор газети. До речі, головний редактор газети є ще й заступником голови благодійного фонду «Останній солдат», - підсумувала Світлана Головачук.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
одні на одних намовляють... та що ж таке з цим містом...
Відповісти
Все дуже просто! Данилюк звик завжди співпрацювати з владою і за це завжди отримував фінансування, а тут ОДА відмовилась від такої практики і Данилюк образився... :) Все дуже просто, а інше - то вже таке...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні