«Стоматолог, як і гінеколог повинен бути один», - стоматолог Ірина Богдан*

4
1
«Стоматолог, як і гінеколог повинен бути один», - стоматолог Ірина Богдан*
Ваші діти бояться стоматолога? Ви й самі з жахом думаєте про візит до людей у білих халатах? На щастя, часи, коли лікування зубів нагадувало катування, давно минули. Тепер візит до стоматолога може бути легким і навіть веселим.

Дідусі і бабусі, мами й тати, діти та онуки – у луцькій клініці «Віта Дент» лікуються цілими сім’ями. Можливо тому, що і сама клініка – сімейна справа Богданів.

Про поєднання стоматології та дизайнерської справи, психологів-стоматологів і зубних фей розповідає керівник стоматологічної клініки «Віта Дент» Ірина Богдан.



І СТОМАТОЛОГ, І ДИЗАЙНЕР

– Ви самостійно відкрили клініку, яку очолюєте?

– Ні, я продовжую справу свого батька В’ячеслава Богдана. «Віта Дент» – одна із перших приватних стоматологічних клінік у Луцьку, адже існує вона з 2003 року.

Батько досить довго йшов до відкриття клініки, це була його дуже велика мрія. Назву, до речі, теж придумав він – це переклад із латині, який означає «життя зуба».

Взагалі, в нас ціла династія лікарів. Мама – лікар, батько – стоматолог. Кілька років тому ми спеціально порахували і виявилось, що серед родичів є 28 лікарів, з них п’ятеро – стоматологи.

– Відколи працюєте в галузі?

– Приймати пацієнтів тато змушував мене ще з другого курсу, коли мені було 19. Звичайно, під наглядом та керівництвом. Коли приходило літо чи зимові канікули, нормальні діти їхали на море, а в мене – трудодні. О 8 ранку я вже була на місці. Перші мої спроби – це чистка, професійна гігієна, консультація та огляд. Можна закінчити університет з червоним дипломом і не вміти ставити пломбу. А ми – не теоретики, ми практики.



– А не було бажання обрати іншу професію?

– Насправді я закінчила художню школу і розглядала варіант вступу на дизайнера. Проте, врешті мене вмовили піти вчитися на стоматолога. З батьками ми домовились, що потім, якщо я буду переконана, що мені потрібна дизайнерська справа – отримаю другу освіту.

Але я знала, що батьку буде приємно, якщо його справу продовжить не хтось із вулиці, а його рідні, тому і пішла його стопамИ.

– Зараз ви задоволені своїм вибором?

– Я люблю свою роботу! Втім, не залишаю і свою маленьку мрію – буду поєднувати дизайнерство та стоматологію. Як? Хочу запустити свою лінію медичного одягу.

Багато пацієнтів бояться людей в білих халатах. Це все людська психологія. Я хочу, щоб медичний одяг був кольоровим – не просто однотонним, а навіть з малюнками, якщо це стосується дітей, то можливо навіть з «мультяшними».

Якщо я, як лікар, прийматиму дитину, в формі в квітах – їй буде не страшно, вона буде спокійнішою.



КОНСУЛЬТАЦІЇ З ІНТЕРОРАЛЬНОЮ КАМЕРОЮ – БЕЗКОШТОВНІ

– З чого починаєте лікування?

– Спочатку ми дізнаємося історію хвороби людини – де вона лікувалася, скільки часу минуло відтоді, що саме хоче отримати в результаті. Варіанти лікування розглядаємо відповідно до потреб пацієнта – стараємося знайти оптимальне рішення.

Я намагаюся своїм пацієнтам, та навіть людям, які просто телефонують, розповісти якомога більше про те, що їх цікавить. Ми в першу чергу лікарі, які давали клятву Гіпократа, тому повинні допомогти у будь-який спосіб. Навіть, якщо я не знаю відповіді, я ніколи не боюся порадитися з колегами, бо переконана, що найкращий результат виходить тоді, коли працює команда.

– Що для вас в пріоритеті під час лікування?

– Якщо із зубом складна ситуація, робимо все, щоб його врятувати. Ми не боїмося витратити свій час на пацієнта, адже свій зуб завжди набагато кращий, ніж найякісніший замінник. Можемо лікувати його протягом року, але результат того вартує. Ми робимо все можливе, щоб не видаляти зуб, а полікувати його терапевтичними методами, тому вони – основні у нашій роботі.



– Чи маєте якесь специфічне обладнання?

– Я працюю з інтероральною камерою. Лікар не завжди може показати людині проблемний зуб методикою «дзеркало в дзеркало». А завдяки такій камері пацієнт зможе побачити свої зуби на моніторі в збільшеному вигляді. Наприклад, дуже добре це діє, коли на зубах прихований карієс – реальної порожнини ще немає, язиком нічого підозрілого не відчувається, але лікар бачить зміну кольору: часто під малесенькою плямкою – величезна порожнина.

А коли показуєш пацієнту те, що бачиш сам, знайти спільну мову простіше.

До речі, а нас діє постійна акція – консультації з інтероральною діагностикою у «Віта-Дент» безкоштовні.



– Чи є у вас постійні клієнти?

– Якщо йдеться про те, що людина звертається до нас постійно з різними питаннями – такі є. Є багато пацієнтів, які у нас лікуються роками. Це говорить про те, що в лікарів складаються довірливі відносини з пацієнтами.

– Чи є особливості роботи з людьми старшого віку?

– Ми беремо до уваги вікову категорію кожного пацієнта.
У випадку старших людей – особливу увагу приділяємо збору анамнезу – зясовуємо якими супутніми захворюваннями людина хворіє і як давно, адже серед них часто трапляються пацієнти з серцевими захворюваннями. Тоді ми підбираємо анестетики меншої концентрації, які є безпечнішими.

ЛІКУЄМО НЕ ТІЛЬКИ ЗУБИ, А Й ДУШІ

– Як шукаєте підхід до пацієнтів?

– Я цікавлюся психологією.

Часто на небажання йти до стоматолога впливає неприємний досвід в дитячому віці, страх. Я завжди намагаюся поговорити із пацієнтом – у багатьох навіть знаю, що в сім’ї робиться. Спочатку шукаю підхід як психолог, а потім – як стоматолог. Емоційний стан пацієнта дуже впливає на роботу. Часто буває – людина поговорила і я бачу, що вона змінилася. І тоді вже кажу: «Працюємо?». Якщо ситуація дуже серйозна пропоную почати з чогось мінімального – огляду чи чистки, щоб до мене звикли.



– Чи є якісь методи, окрім спілкування, щоб розслабити пацієнтів?

– Якщо це стосується дорослих, маю підбірку релакс-музики, для дітей – мультиків. Це насправді дуже допомагає.

– Чи бували у вас пацієнти, яким вдалось повністю побороти шалений страх перед стоматологами?

– Зараз маю пацієнта, який пройшов шлях від повної відмови від лікування до повноцінного лікування без страху.

Він передзвонив нам, щоб просто проконсультуватися перед лікуванням в іншій клініці. Я запросила на прийом. Чоловік прийшов з шаленим страхом, але нам обом було цікаво, що ж з цим можна зробити. Спочатку ми просто поговорили, а вже потім зайнялися зубами.
Чоловік встав з крісла і відразу ж сказав – «Записуйте мене відразу на наступні прийоми!» і посміхнувся.

Отож, можна сказати, лікуємо не тільки зуби, а і душі.

Іншого пацієнта я колись прямо запитала: «чому зупинилися на нас?». А він розповів, що був у дуже хороших стоматкабінетах, проте там лікарі насуплені, серйозні та ділові, в нас же – хороше, довірливе ставлення.



ЛІКАРІ-ЗУБНІ ФЕЇ

– А ви боялися в дитинстві лікувати зуби?

– Ні, мене лікував тато. Останній раз мені ставили пломбу п’ять років тому. І це – єдина за останні 15 років.

Чому? Відкрию секрет! По-перше, за моїми зубами постійно слідкували. Але найважливіше – мені провели процедуру герметизації фісур. Це надзвичайно актуально для дітей 6-12 років, бо в цей період активно росте і розвивається їхній організм. Фісури – це природні складки на жувальній поверхні зуба. Досить часто доросла людина бачить пігментацію між ними і не підозрює, що насправді там може бути прихованою порожниною. Щоб попередити утворення каріозних порожнин, ми проводимо герметизацію і дітям і дорослим – покриваємо фігури спеціальним матеріалом – герметиком. Тоді і зуби можна лікувати раз на 15 років! (усміхається)

– Як шукаєте підхід до дітей?

– Для початку всім батькам раджу провести огляд дитини, щоб вона змалечку звикла до стоматолога. Перша зустріч з лікарем має відбутися в 2-2,5 років. Адже згодом у малюків можуть утворитися серйозні порожнини і тоді відвідини стануть особливо неприємними.

Кожен, хто приходить до мене з дітьми, каже мені: «Ну ви і терпляча!», хоча я про себе так сказати не можу. Бувають різні діти – є такі, що щоб ти не робив, хоч бери танцюй – не допомагає. Зазвичай це діти 8-9 років, які ні разу не були в стоматолога. З ними працювати навіть важче, ніж з маленькими.

З такими пацієнтами спершу я просто розмовляю, а потім можу і на кріслі покатати, і інструменти показати. За цим всім діти забувають про страх.



– А якщо, ну ніяк не виходить «затягнути» дитину у крісло до стоматолога, що робити?

– В нас ще є такий термін – зубна фея. Якщо дитина ніяк не хоче йти до стоматолога, ми працюємо з батьками. Домовляємося, щоб мама чи тато принесли нам іграшку, ми її тихенько ховаємо і кажемо: «В нас була зубна фея, якщо ти гарно посидиш, ми гарно полікуємо і вручимо тобі подарунок, який вона принесла». Знаєте, діє. Реально, діє. До 10 років дитина ведеться. Під час процесу дитина в очікуванні, а встає з крісла щасливою. Опісля дитина розуміє – стоматолог не чорт з рогами і страшного нічого у лікуванні немає.

– А все ж, чому лучани повинні прийти на лікування саме до вас?

– По-перше : ми працюємо командою.

По-друге: на будь-які питання ми маємо відповідь.

По-третє: ми гарантуємо якість своєї роботи і прагнемо, щоб людина отримала результат, за яким вона до нас приходить.

Не бійтеся звертатися до стоматолога! Просто оберіть свого – і все буде добре. Як то кажуть, стоматолог, як і гінеколог повинен бути один-єдиний.

Ольга ВІРУК



Сайт : http://www.vita-dent.com.ua/ukr/
Телефон: +38 (033) 27 24 300, +38 (099) 34 25 224
Viber: +38 (063) 80 51 541
E-mail: vitadent2003@gmail.com


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Удачі Вам. Чудова клініка, рекомендую.
Відповісти
Бажаю Ірині Богдан та команді «Віта Дент» ще більших успіхів, позитива. Дякую батьку стоматологу В’ячеславу Богдану за його золоті руки, за влаштування гарної клініки. Рекомендую лікуватися там.
Відповісти
Приємно побачити Іринку знову на своєму місці, дякую за статтю, обов'язково повернусь до них за лікуванням, особливо хочеться подякувати батькові Богдану В'ячеславу Григоровичу за його золоті руки, шкода, що залишив цю справу, але, надіюсь, весь досвід передасть дочці та зятю, скоро прийду та й діток своїх захоплю заодно!
Відповісти
Бажаю успіхів у Вашій справі!!! Ви молодці!!
Іра чудовий стоматолог, рекомендую!!!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні