Юрист розкритикував відмову Волиньради розповісти, як працює Палиця

12
-14
Юрист розкритикував відмову Волиньради розповісти, як працює Палиця
Відповіді, які дала Волинська обласна рада на «публічний» запит щодо виконання головою ради Ігорем Палицею своїх службових обов’язків, порушують гарантії Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Про це заявив медіа-юрист ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін, який проаналізував документ на прохання видання «Волинь24».

Нагадаємо: у запиті на публічну інформацію журналіст видання «Волинь24» Василь Бідун цікавився табелем обліку робочого часу голови Волиньради майже за два роки на посаді, його робочими планами на вересень, публічними заходами, який той відвідував та робочими зустрічами, які здійснював голова облради.

Крім того, у запиті просили надати копії розпоряджень голови обласної ради, аби пересвідчитися, чи підписував їх особисто Ігор Палиця.

Майже з усіх питань журналіст отримав відписки або відсилання до нормативно-правових актів.

Табель обліку робочого часу відмовили показувати, стверджуючи, що він належить до внутрішньоорганізаційних актів.

Щодо планів роботи, зауважили: згідно з законом не передбачено затвердження плану роботи окремого посадовця, а лише план роботи ради в цілому.

А інформацію про заходи та робочі зустрічі голови обласної ради у відповіді назвали не публічною.

Щоправда, у відповіді за підписом керуючого справами Дмитра Дубняка надали запитувані копії п’яти розпоряджень голови обласної ради. Як виявилося, на жодній з них немає підпису Ігоря Палиці.

Зі слів медіа-юриста ГО «Платформа прав людини» Олександра Бурмагіна, без підпису голови розпорядження не є чинним.

Загалом коментуючи документ, надісланий Волинською обласною радою, медіа-юрист зауважує: такі відповіді порушують гарантії Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Він мотивує це тим, що вся запитувана інформація стосується здійснення службовою особою органу місцевого самоврядування посадових повноважень і виконання посадових обов'язків.

«Її не може бути віднесено ні до конфіденційної ні до службової, і тим паче – до таємної. Вона є публічною і відкритою за порядком доступу. Про це зазначено, крім норм зазначеного Закону, в Рішенні Конституційного Суду України від 20 січня 2012 року № 2-рп/2012 у так званій Жашківський справі та статті 5 Закону України «Про захист персональних даних», – коментує юрист.

З іншого боку, зазначає Олександр Бурмагін, ненадання плану роботи голови обласної ради не є протиправним. Це може свідчити лише про рівень організації роботи високопосадовця.

Для захисту права на доступ до публічної медіа-юрист радить звертатися із адміністративним позовом до суду або зі скаргою до Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Таким чином, на думку юриста, за ст.212-3 КУпАП можна притягти до адміністративної відповідальності осіб, які складали і підписували відмови.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-14

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А тут довести справу до кінця,щоб Палицю відсторонити від посади,повинний втрутитись Гунчик.Це в його обов'язки входить. Поживемо,побачимо,як головний адміністратор спрацює.
Відповісти
Шановний, візьміться, будь ласка, і надеріть їм дупу.
Відповісти
Гунчика самого вже поженуть. Пора міняти!
Відповісти
Медіа юоист повний профан). Розпорядження без підпису не є чинними??? Для того треба положення та регламент обласної ради прочитати, та і не тільки. Так можна і всі Укази всіх Президентів не чинними визнати бо вони видаються і публікуються тільки з печаткою а оригінал залишається лише в канцелярії. Такй медіа точно до кінця справу доведе))) Але до якого саме кінця)))???
Відповісти
Та піпєц з тим палицею, я тоже хочу не ходити на роботу і мати бабло, грабити область і робити вигляд, що працюю
Відповісти
Який там табель обліку робочого часу. Яка там в нього робота. Сидить і гребе гроші з області, і з нас з вами
Відповісти
А ви читали ті палицівські змі? то якась дурня..мало того. що через слово то Констаневич, то Палиці оди співають, то й ще й вигадують інформацію. Слава Богу, що є таке ЗМІ як волинь24, хоч якусь правду можна прочитати тут. Респект журналістам
Відповісти
Харить все, вже не можу читати цих новин. З тим Палицею, хоч з області вибирайся..
Відповісти
Хто б сумнівався....табель він вам дасть. Канєшно, він навіть відповіді на питання дати не хотів
Відповісти
То тільки мене вже цей Луцьк бісить?
Відповісти
Поки бандюгани при владі так і будем жити
Відповісти
А до Палиці ви жили краще?????
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні