Село на Волині у розпачі: через свинячу чуму люди залишились без грошей

0
-1
Село на Волині у розпачі: через свинячу чуму люди залишились без грошей
Відлік 40 карантинних днів встановили з 1 вересня.

Відтак ще півроку місцевим господарям не можна буде брати на відгодівлю поросят, - повідомляє газета "Полісся".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у селі Хотешів Камінь-Каширського району виявили чуму свиней.

«У нас уже не в свиней, а в людей чума», — кажуть у сільській раді. Все село не просто шоковане, люди у страшному відчаї, розповідають місцеві.

Такий відчай у людей через те, що тепер не знають як заводити кінці з кінцями, адже більшість тримала свиней не лише для власного споживання, а й для наповнення сімейного бюджету.

"Жителі села тримали багато свиноматок. У декого їх було по кілька голів, — розповідає бухгалтер сільської ради Світлана Бойко. – Я, наприклад, тримала дві свиноматки та два хряка. Звичайно, їх довелося зарізати. Для мене це був страшний удар".

"Ми возили поросят продавати на базар у Бузаки, Камінь-Каширський. З одного опоросу можна було заробити 6-8 тисяч гривень (залежно від кількості поросят). А поросилися свині по два рази на рік. За ці кошти я вчила студента. Зрештою в Хотешові дуже багато людей тримали свиноматки і, продаючи поросят, мали якусь копійку. А тепер що?.." - додає жінка.

Тепер ще й фури, що приїжджали купувати картоплю, на дезпостах спочатку завертали.

У Хотешові садять по 50 соток, по гектарові картоплі. Все на продаж.

За словами селян, краще хоча б частину врожаю продати до холодів. Бо ж зберегти таку кількість бульби до весни не так просто. Однак, на початку карантину, встановленому у селі через африканську чуму свиней, хотешівці картоплю не реалізовували. Селяни були в розпачі, спантеличені і розгублені.

Держава наче і обіцяє компенсацію у зв’язку із АЧС, але далеко не всім.

Наразі в Хотешові на завершальному етапі дезінфікування хлівів. За словами начальника Держпродспоживслужби у Камінь-Каширському районі Віталія Макарчука, люди прозвітувалися перед ветлікарями та працівниками сільради, що забили усіх тварин у своїх господарствах. Був проведений обхід господарств і всіх попереджено про відповідальність за ненадання інформації або приховування поголів’я свиней.

Відтак хотешівцям дозволили збувати картоплю.

Під час карантину у районі діятиме заборона на продаж живих свиней та поросят, а також свинини. Ветлікарі сподіваються, що епізоотична ситуація не погіршиться і вже через 40 днів від 1 вересня карантин буде знято.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні