--> Що чекає луцьких базарників у полі на ЛПЗ, або Екскурсія Новим ринком | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Що чекає луцьких базарників у полі на ЛПЗ, або Екскурсія Новим ринком

15
6
Що чекає луцьких базарників у полі на ЛПЗ, або Екскурсія Новим ринком
Коли тема перенесення Старого ринку - в епіцентрі, виникає питання: а якщо рішення про «велике переселення» буде прийняте завтра? Уявімо, що Центрального ринку вже нема, що з вежі Луцького замку видніється тільки скромний торговий центр для «бабусь із села», сувенірні кіоски, скверик із фонтаном та автостоянкою на задньому плані… І що ринок наповну «переїхав» на околицю Луцька.

Та чи готовий Новий ринок, що за межами міста і фактично знаходиться на території села Рованці Луцького району, прийняти всіх підприємців, які нині торгують у центрі міста? Що продають і що купують там нині? Видання «Волинь24» вирішило провести невелику екскурсію.




Відліком існування так званого Нового ринку вважається 2009, коли відбулося його офіційне відкриття. Створювався він як оптово-продовольчий ринок, а відкривали торговельні площі на краю вул. Боженка у Луцьку з багатообіцяючими коментарями: мовляв, буде на Волині свій «Шувар» («Шувар» відомий ринок оптової торгівлі сільгосппродукцією на Львівщині).

Власне, від початку його існування йшлося про перенесення туди так званого Старого ринку (офіційно – Центрального). Однак судилося цим площам роками впорожні стояти під відкритим небом. Попиту на 6 гектарів за містом серед торговців не було.

ПОМІДОРИ, КАВУНИ І …ТАЄМНИЧА ТОЧКА ЗІ СКЛОТАРОЮ

В обідню пору на території «Нового ринку» - помітне пожвавлення. На сусідньому заводі саме перезмінка. Під парканом – шеренга автобусів, якими розвозять працівників по селах.

Але видовище дивує не цим. Тьма людей. Знайти того, хто б не тримав у руках пляшку з-під пива чи хоча б одноразову склянку – трудно. П’ють і їдять скрізь: під парканом групками, на зупинці, під автобусами, на території ринку (у порожніх магазинах, поза ними, просто у траві посеред поля…).

Скраю за парканом фури з кавунами, помідорами та іншими овочами.

Кавуни, помідори, картопля, але покупців - нема
Кавуни, помідори, картопля, але покупців - нема


Продавці небагатослівні. Покупців теж - одиниці. Зрідка хтось під’їжджає, аби купити сітку цибулі чи кілька сіток картоплі й повантажити їх відразу собі в машину. Ціни – навіть дещо вищі, ніж на Старому ринку.

- Кому треба, той прийде чи приїде, - скупо відповідають тут на питання про те, чому ж, на думку, продавців, «не йде» торгівля за містом.

Кажуть, скоро «поселять» тут Старий ринок – і заживуть всі. Мовляв, «ходили тут недавно з адміністрації, дивилися, де і що має бути».
Кілька рядів магазинів. Лише на окремих вивіски, але торгівлі тут жодної. Схоже, дехто із власників цих торгових приміщення, використовує їх склад, інші ж – просто простоюють.

Це фото неабияк схвилювало продавця. Каже: просто збирає тару і не хоче, аби люди бачили безлад
Це фото неабияк схвилювало продавця. Каже: просто збирає тару і не хоче, аби люди бачили безлад
Той самий магазин. Чи не єдиний на ринку, що працює
Той самий магазин. Чи не єдиний на ринку, що працює


Поява журналіста з фотоапаратом викликає певний ажіотаж серед кількох місцевих продавців. Кожен крок – під пильним поглядом й «іронічним»: «А нащо воно вам?».

Якщо не брати до уваги фури до овочами, то «робочою» на Новому ринку здається фактично одна-єдина «точка», щедро обкладена ящиками та торбами з порожніми пляшками з-під пива і горілки. Фотографую ящик з тарою від «Медоф»… З магазину миттю вилітає обурений чоловік. Мовляв, «нащо це фотографувати?». Затуляє рукою камеру. Просить стерти фото.

- Ми просто тут тару приймаємо. Не треба, щоб бачили цей бардак, розумієте? – наполегливо каже.



Дивна поведінка продавця провокує одразу ж згадати про інший «бардак»: незаконну торгівлю сурогатом, що ведеться на територію Нового ринку. Подейкують, робочий день цього чоловіка залежить від перезмінок на заводі. А торгівля алкоголем ведеться аж ніяк не з магазину з містким підвалом: існує особлива схема «доставки» спиртного клієнтам.

Так не хотів, аби люди бачили ''бардак'', що кинувся закривати камеру...
Так не хотів, аби люди бачили ''бардак'', що кинувся закривати камеру...


Правда, то тема – окремої розмови. Хоч після того, як порожні пляшки потрапили в кадр, решту часу на ринку довелося провести під пильним поглядом цих дивних продавців чи то «покупців» …тари.

НА БОЖЕНКА ДАВНО ВСЕ ПРОДАНО


На території ринку є необхідна інфраструктура. Паркан. Місця для паркування автівок. Приміщення для охорони та адміністрації. Смітники. Бруківкою вистелені проходи поміж рядами. Хоча й виглядає це все дещо занедбаним.

Тут насправді давно все продано
Тут насправді давно все продано
За роки дещо навіть зруйнувалося
За роки дещо навіть зруйнувалося


Позаду рядів бур’янами заростає недобудована конструкція. Як згодом пояснить один із співзасновників і наразі виконуючий обов’язки директора Нового ринку Любомир Пахолко, то місця для фур. Свого часу власники ринку взялися будувати критий павільйон для машин, з яких можна було б без проблем торгувати овочами. Але роботи припинили через те, що ринок працює мляво. А фури з кавунами-помідорами розташували ближче до паркану. «Для реклами», каже Любомир Пахолко.

Тут, за планом, місце для фур, але його не добудували
Тут, за планом, місце для фур, але його не добудували


Те, що ринок наразі – фактично порожній, аж ніяк не свідчить, що підприємцям він нецікавий. Насправді 99,9 відсотків торгових площ Нового ринку вже давно продані.

- Переважна більшість належить підприємцям за Старого ринку. Частина – підприємцям Завокзального ринку. Тільки не всі працюють: торгує буквально 12-15. Всі інші просто вичікують. Ми вкотре недавно у відповідь на лист Луцької міської ради повідомляли, чи ми можемо розмістити тут підприємців з Центрального ринку. Вже тричі подаємо у міськраду схеми розміщення. Йдемо на такі умови, що можемо розмістити абсолютно всіх. Площа тут дозволяє, - каже Любомир Пахолко.

Новий ринок знаходиться на 6-ти гектарах землі. Якщо взяти до уваги площу Центрального ринку (2,5 га) та Завокзального (3,5 га), обидва легко могли вміститися на околиці міста. Крім того, є тут і перспектива для розширення. За межами – землі запасу, які поки вільні.



- Обласною адміністрацією вони виділялися для того, щоб ринок мав перспективу розвитку, - зазначає співвласник.

«МИ ЧЕКАЄМО ЇХ З УСІМА ЧЕРАПАШКАМИ, ТАК І НАПИШІТЬ», - ВЛАСНИКИ


Дирекція Нового ринку говорить навіть про пільгові умови для підприємців. Тут обіцяють навіть не брати гроші за оренду місця перший місяць-другий, запропонувати прийнятні ціни, аж поки торгівля не налагодиться.

Сьогодні підприємці платять за оренду від 20 грн за квадратний метр.



- Дуже просто перепрофілювати весь транспорт приміський і
міський, щоби він ходив повз цей ринок, що не завантажувати великотонажними автомобілями центр міста. Візьміть будь-який обласний центрі в Україні: всі автобусні станції та ринки – за його межами або на окраїні, - каже Любомир Пахолко.

Чоловік переконує: половина підприємців з Центрального ринку – за те, аби «перенесли і не мучилися». До речі, Пахолко і там є одним із власників торгових площ.

- Більшість - за те, що піти і не мучитися, щоб був нормальний під’їзд і нормальні умови. Але будь яку революцію робить меншість, а не більшість. Тут така штука… - зазначає чоловік.

Інший власник торгових площ на Новому ринку Анатолій Цейко, якого вдалося зустріти на території і який назвався заступником директора, теж не бачить проблем у переїзді підприємців з центру міста на околицю.



- А давайте глянемо тверезо: що там продається. На 90 відсотків село продає, а село купляє. Кури, каченята, курчата, кролики… Розсада, саджанці… Промислова група: бурякорізки, бензокоси, пили… Міські жителі приходять туди і купують сметану, молоко, м’ясо, овочі, фрукти. І буде правильно, якщо там залишити павільйони на кшталт Бессарабки у Києві, де люди з міста зможуть купити продукцію з села, від виробника. Все інше – винести за місто, - пояснює свою позицію Анатолій Цейко.

На Боженка навіть пропонують базарникам «переселитися» з усіма своїми металевими конструкціями і «черепашками». Обіцяють знайти місце для будь-яких споруд.

- Ми чекаємо їх з усіма «черепашками», так і напишіть. Але ж ви не напишете, бо це невигідно комусь там знати. Ми тут все проаналізували і запевняємо: місця вистачить.

Ринок - новий, а господарюють тут, схоже, по-старому...
Ринок - новий, а господарюють тут, схоже, по-старому...


Зрозуміло, що власники Нового ринку наразі дуже зацікавлені отримати нарешті довгожданні гроші з торгових площ, в які давним давно вклали свої інвестиції. Тому охоче розказують про пільги і преференції.

Тим часом робоча група, яка хочеться вірити, трудиться над вирішенням проблеми, до 1-го грудня має «вийти до людей» з конкретними пропозиціями. А поки – затишшя перед бурею.

Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.

Людно довколо ринку тільки під час перезмінки на сусідньому заводі
Людно довколо ринку тільки під час перезмінки на сусідньому заводі
На території - кілька фур
На території - кілька фур
Торгові ряди чекають своїх власників. Нічийних, кажуть, тут нема
Торгові ряди чекають своїх власників. Нічийних, кажуть, тут нема
Дехто робить у магазинах підвали
Дехто робить у магазинах підвали
Хтось продає...
Хтось продає...
А деякі площі використовують як місця для перекусу після закінчення робочої зміни
А деякі площі використовують як місця для перекусу після закінчення робочої зміни
Повсюди - склянки...
Повсюди - склянки...
Об'єкт охороняється
Об'єкт охороняється
Поблизу - відносно нова зупинка
Поблизу - відносно нова зупинка
Поруч будують магазин
Поруч будують магазин
Анатолій Цейко каже, що підприємці зі Старого ринку можуть їхати сюди зі своїми металевими конструкціями
Анатолій Цейко каже, що підприємці зі Старого ринку можуть їхати сюди зі своїми металевими конструкціями
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Каже, всі влізуть. Уперед! Розчистимо місце для туристичного Луцька!
Відповісти
Цитую:
1) "99,9 відсотків торгових площ Нового ринку вже давно продані. - ТО КУДИ ВИ ПЛАНУЄТЕ ПЕРЕСЕЛЯТИ?
2)"Дуже просто перепрофілювати весь транспорт приміський і
міський, щоби він ходив повз цей ринок" - МАРАЗМ БО І ЗАРАЗ ОКРУЖНА ПОСТІЙНО ЗАВАНТАЖЕНА А ВИ ЩЕ ТУДИ ПРИМІСЬКІ МАРШРУТКИ ДОДАЙТЕ....

P/S/ РИНОК ПЛАНУВАВСЯ ЯК АГРАРНИЙ АЛЕ ЧЕРЕЗ БРАК РОЗУМІННЯ/ЛІНЬ ТА БАЖАННЯ ШВИДШЕ ВІДБИТИ КОШТИ ПАХОЛКО ХОЧЕ ПОШВИДШЕ загнати туди хоч когось.... А ЛЮДЯМ ЖИТИ ТА ГОДУВАТИ СІМЇ....
Відповісти
Буде гарний ринок, на старому тільки болота по коліна, одяг, кури, гуси, історичний центр все змішалися, а тут якраз гарне місце для ринку, і буд
Відповісти
Усі бігом сюди тут рай крім того можна завести корову яка буде пастися на полі ідавати молоко щоб ви не здохнули з голоду
Відповісти
100%
А давайте ЦУМ перенесем.... це теж колись було майно спілки кооператорів тобто нас лучан а на його місці зробимо центр для туристів УКРОПЦІ це буде ж вигідно бо зараз як лавина туристів накотить косою гроші будете загрібати....
Відповісти
Пам'ятаю як маршрутки змінювали з маленьких на богдани та зупинки у дозволених місцях, Ото вже обурювання було , але нічого - звикли...До цього теж звикнуть.
Відповісти
Туди тролейбуси хоч ходять? Бо ж на ринках більшість пенсіонерів скуповуються, а платит по 8 грн за маршрутку вони не будуть як і ходити по 1км до зупинки тролейбуса також.
Відповісти
Там 500-700 метрів до зупинки...
Відповісти
Ходять туди тролейбуси..... зупинка під самим базаром....а буде ще більше ходити якщо буде базар!!!
Відповісти
Туди треба перенести міськраду і ще рядочок інших непотрібних організацій - поруч. Будуть контролювати/кришувати собі тихенько нічну торгівлю бухлом і стануть купувати собі мерси на тих баришах.
А старий базар, -ну він тут де він Є РЕАЛЬНО ПОТРІБЕН. Просто треба людям дати оренду на 10-20 років, аби вони сміливо вклались у капремонт і тотальне прикрашання. За свої гроші готові робити всі забаганки жовторотиків-владців новоспечених і безтолкових... так не дають оренди, мурижать людей. і ще сміють від них шось вимагати по прикрашанні території?? тої території, яку видирають всякими неправдами.
Відповісти
Правильно,непотрібен цей гадючник посеред міста.Там ринок гарний на ДПЗ,тільки довести до ладуюо не використовується стільки років.Його ще можна розширити є куди.Ходять повно маршруток 28,10,11,9, 9-а, 12,14, тролейбучи 1,2. Відкриють ще добавлять маршрутів зі Львівської.А цим базарникам-спеклянтам,зробити так,як Кличко у Києві. Попередив 3 рази, а на четвертий загнав уночі бульдозери у все попіднімав і вивіз.Купіть землю і продавайте на ній.Дерете останню шкуру з нас. Все вам задарма. Не подобається ідіть куди хочете.Керують спекулянти.
Відповісти
далековато
Відповісти
Жодного адекватного фото! Від статейки явно попахує заказухою! Новий Ринок дійсно великий, але пустий, звідси і дах є місцями дещо дірявий і поле! на якому на разі немає жодної торгової площі в бур'янах. Переносьте ринок і не буде пусток! На рахунок людей , що після роботи п'ють і їдять - а що це заборонено? У всіх є право на обід, а на заводі, що скотина робить, чи після зміни людина за свої ж гроші не має права поїсти? А хто винен, що люди їдять під парканами? Де їм їсти? І ще одне, пляшки теж комусь збирати треба і в цьому нема нічого осудливого!
Відповісти
Цейко перший і наливає ! Його магазин і пивна будка майже під самим заводом і до ринку бігти не треба!
Відповісти
Вчіться у Кличка, а то жують... носяться з тими базарниками і халабудами.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні