На Волині двоє людей заразились небезпечною хворобою після укусу комара

1
-15
На Волині двоє людей заразились небезпечною хворобою після укусу комара
На Волині після укусу комара люди захворіли на дірофіляріоз.

За інформацією фахівців таку хворобу виявили на 20 адміністративних територіях України, - повідомляє Волинський лабораторний центр МОЗ.

Так, було зареєстровано 111 спорадичних випадків. Найбільше хворих зареєстровано у місті Києві – 138 випадків. У Дніпропетровській обьласті – 156, Донецькій – 149, Запорізькиій – 136, Миколаївській – 121, Херсонській -94, Одеській – 85, Чернігівській – 81, Луганській та Харківській – по 80, Полтавській – 74, Черкаській – 73, Сумській -71 випадок.

Незважаючи на те, що упродовж останніх 10 років у Волинській області виявляються лише поодинокі випадки дірофіляріозу (всього 11 хворих), ситуація в цілому залишається нестійкою.

Так, у минулому 2016 році випадок дірофіляріозу зареєстровано у мешканки Камінь-Каширського району. Хвору прооперували з приводу підшкірного утворення в ділянці ока.

В цій же лабораторії вже у 2017 році підтверджено 2 нових випадки захворювання - у Ківерцівському районі та місті Луцьку.

Локалізація гельмінтів на тілі найчастіше відмічалась: у верхній повіці ока – 6 випадків (або 54,5%), скронева ділянка та шия – 4 (36,3%) та 1 хворий з діагнозом підшкірний дірофіляріоз пупкової ділянки тіла.

Довідково:

За даними МОЗ України дірофіляріоз, спричинений Dirofilaria repens — єдиний трансмісивний гельмінтоз місцевого характеру, що постійно реєструється на території України і має тенденцію до зростання.

Зараження людини відбувається лише через укуси кровососних комах, в основному комарів, що заражені личинками дірофілярій. Джерелом зараження комарів зазвичай є інфіковані домашні собаки й коти, рідше дикі тварини.

Клінічні прояви залежать від реакції організму та швидкості росту паразита і становлять від одного місяця до кількох років.

Ситуація щодо раннього виявлення має чітку особливість. Майже всі хворі звернулись за медичною допомогою самостійно з подібними скаргами на: свербіж, відчуття пересування паразита під шкірою, набряк, почервоніння шкіри, підвищення температури тіла, головний біль, недомагання, появу пухлин під шкірою тощо.

Після оперативного втручання гельмінт видаляється та доставляється для морфологічного дослідження на дірофіляріоз в паразитологічну лабораторію ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

Пізнє звернення хворих за медичною допомогою має місце при легких ступенях перебігу хвороби: хворі видаляють гельмінт самостійно, не звертаючись до лікарів і не проводячи відповідну протиглисну терапію, що є вкрай небажаним.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-15

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні