На Волині ліс масово з’їдають шкідники

2
-4
На Волині ліс масово з’їдають шкідники
У Волинській області ліс масово вражають шкідники.

Про це йшлося під час відкритого семінару щодо стану лісових насаджень, - повідомляє відділ інформаційної роботи ОДА.

Учасники семінару оглянули три лісові ділянки з різним ступенем ураження. На першій локації, площею 15 гектарів – 65 річний ліс, зона ураження якого сягає 3,5 гектарів.

За словами директора спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Херсонлізозахист» Тетяни Касіч, ураженню короїдом підлягають рослини усіх вікових груп.

«Проблема стає дуже гострою, набуває характеру надзвичайної ситуації, тому потрібно активізувати увесь наш потенціал – і владний, і фаховий для того, аби хоч трохи зупинити шкідника», - зазначила вона.

Нині обласне управління лісомисливського господарства вимушене припинити головне користування лісом, аби вирішити проблему короїдно-грибкового всихання. Нині ж, 7 тис гектарів лісу вже пошкоджено, а на осінньо-зимовий період очікують іще близько 2-3 тис гектарів ураження. Тому санітарна вирубка лісу – неминуча, більше того, цілком можливо, що її доведеться збільшити у рази

Як зазначили присутні на семінарі науковці, короїдні пошкодження – проблема не лише Волині і навіть не України. Аналогічні ареали хвороби виявлені у Польщі та Білорусі. В останній, до слова, два місяці тому прийняли рішення повністю зупинити усю вирубку та до 5 вересня 2017 року провести повну зачистку тамтешніх лісів від пошкодженої деревини.

Важливо, що уражені дерева помітно не відразу, адже шкідник діє з верхівок – поступова зміна кольору крони, всихання, а потім і внутрішнє стовбурове пошкодження призводять до загибелі дерева. Короїди ведуть прихований спосіб життя, до того ж, спрогнозувати радіус та вектор їхньої дії фахівці не можуть.

Прикметно, що 10 років тому шкідники не витримували низьких температур і гинули. Нині ж, у них є імунітет і при кількагодинному перебуванні у теплому середовищі вони здатні відновлювати своє життєдіяльність.

На другій локації присутні побачили вже відпрацьований ліс з якого забрали уражені насадження, однак шкідник розповсюдився на суміжні території.

Далі ж, огляд третьої ділянки – на території природно-заповідного фонду. Тут, у ландшафтному заказнику місцевого значення, локалізувати проблему складніше, адже законодавча база забороняє проведення суцільної санітарної рубки.

«Оглядаючи цю ділянку ви повинні знати, що Волинська область – перша, де спробували провести облік шкідника та виявити його видовий склад за допомогою феромонних пасток. У результаті цих досліджень можемо стверджувати, що маємо проблему не лише верхівкового короїда, а комплексу стовбурових шкідників. З допомогою пасток вдалось виявити сім видів шкідників, які нині працюють на одному дереві – кожен має своє зону ураження», – повідомила Тетяна Касіч.

З огляду на почуте, голова ОДА Володимир Гунчик звернувся до присутніх голів райдержадміністрацій, депутатів обласної ради та голів комісій з проханням змінити статус заказника, адже це компетенція місцевої влади. Таку пропозицію мають розглянути на черговій сесії облради.

Тож, аби не втратити сотні тисяч гектарів лісу профільні управління підготують звернення до Державного агентства лісових ресурсів України щодо внесення змін в окремі законодавчі акти, що дозволять вплинути на ситуацію та зменшити зону ураження.

У найшвидші терміни Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства повинне подати на розгляд депутатів обласної ради програму збереження лісів Волині, з детальним обґрунтуванням потреби у коштах для проведення термінових заходів, а також заліснення площ, які потрапили під дію шкідників.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
шкідників дохера- і всі сцука в кабінетах
Відповісти
ааа
а я то думаю . що то в нас в лісах стільки дерева ріжуть і вивозять. а то від жучків ховають.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні