У Луцьку водолази біля міського пляжу витягнули «невидиму небезпеку»*

1
13
У Луцьку водолази біля міського пляжу витягнули «невидиму небезпеку»*
Плетучі водорості, вдвічі більші від людського зросту, гілляччя та скляні пляшки - таким став улов водолазно-рятувальної групи управління ДСНС у Волинській області, яка з ініціативи благодійного фонду «Рідна Волинь» протягом двох днів чистила акваторію річки Стир на центральному пляжі Луцька.

Для лучан - це популярне місце для відпочинку та занять спортом. На пляжі передбачений рятувальний пост. За словами його працівників, хоч, на перший погляд, річка виглядає доволі спокійно, та на глибині відпочивальників підстерігає невидима небезпека.


Плетучі водорості подекуди сягають кількох метрів, а тонкі стебла можуть стати пасткою навіть для досвідчених плавців.

Начальник групи водолазно-рятувальних робіт Управління ДСНС у Волинській області Іван Шевчук зауважив:

"Габаритних предметів, які б становили небезпеку для життя, ми на дні не виявили. У травні минулоріч наша група витягнула велику колоду і бетонну плиту саме на цьому місці. Цьогоріч дуже багато водоростей. Якщо потрапити у такі хащі, то виплутатись часом непросто, особливо якщо людина піддається паніці. Від хаотичних різких рухів тіло опиняється в пастці".

Рятуватися від спеки сюди щодня приходять сотні містян, кажуть, водорості намагаються оминати, але рослини «відвойовують» дедалі більші території.

"Не кожне місто може похвалитися річкою, а нам пощастило. Стаж мого відвідування цього пляжу 7 років. Вмію добре плавати, але дуже неприємно, коли живота і ніг торкаються водорості. Минулого року тут загинув хлопець, кажуть, заплутався в рослинах. Кілька днів тому дівчина мало не втопилася, добре, що почала кричати, вдалося запобігти трагедії. Особисто я вперше тут водолазів бачу, думаю, мінімум раз на рік таку чистку річки потрібно проводити обов’язково", - розповіла інструктор з фізичного виховання Наталя.

Голова благодійного фонду «Рідна Волинь» та ВОГО «Волинська обласна лікарняна каса» Дмитро Глазунов теж регулярно приходить на міський пляж займатися спортом. Каже, коли купаєшся у водоростях, відчуття не з приємних:

"Немає нічого кращого, ніж після ранкової пробіжки і занять на спортмайданчику, пірнути у прохолодну воду. Тут купається половина міста, тому, як і будь-який басейн, акваторію в районі пляжу потрібно регулярно чистити. Час від часу я розмовляв з відпочивальниками і багато з них скаржилися на зарості, які утворилися в річці. Від фонду «Рідна Волинь» ми звернулися з ініціативою до Управління ДСНС у Волинській області, офіційно заключили договір і оплатили роботи. Хлопці з водолазно-рятувальної групи протягом двох днів витягнули цілу гору небезпечних рослин".

"Кажуть, дно вже чисте та все ж закликаю на воді дотримуватися чітких правил безпеки. А таку ініціативу із очищення річки, думаю, зробимо регулярною. Якщо на початку сезону рослини ще не виростають, то зараз уже стають небезпечними. А сезон тут довгий», - додає Дмитро Глазунов.

З його слів, в планах також - окультурити саму територію центрального пляжу, зокрема впорядкувати місця для паління та вигулу тварин, спусків у воду тощо.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
13

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Сам хожу туди майже щодня і бачив ту проблему, але не думав що хтось вирішить. Дякую усім хто долучився
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні