Чому занепадають Оконські джерела?

2
1
Чому занепадають Оконські джерела?
Прибрати і почистити унікальну водойму нема кому. У сільраді кажуть: не можуть. А керівництво підприємства, що поруч, киває на відсутність відповідного рядка у договорі.

Про це пише газета «Нова доба».

Через те, що гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення «Оконські джерела», що в селі Оконськ Маневицького району, знаходиться за межами населеного пункту, у сільраді заявляють, що не можуть впорядкувати територію.
А знамените джерело занепало.

«Територія має непривабливий вигляд, давно не бачила свіжої фарби огорожа, та й саме водне плесо не прочищене, закидане опалим листям, гіллям. На час проведення Дня депутата після буревію залишалась зламана вільха, ще одна повністю лежить у воді. Щоб її зрізати потрібен дозвіл управління екології та природніх ресурсів», - пише Олена Бичкова.

Через те, що межі гідрологічної пам’ятки не визначені, невідомо, чи входить вона до орендованої площі. Зовсім поруч ще у 2011-му році дозволили орендувати 56,6 га терміном на 10 років ТзОВ «Науково-виробничий центр «Форель», яке пов’язують із екс-нардепом від Партії регіонів Григорієм Смітюхом.

Орендна плата у 2016 році становила 4237 грн. у місяць, а з 2017 року – 2627, 8 грн згідно з розробленою нормативно-грошовою оцінкою.

Директор ТзОВ НВЦ «Форель» Олександр Оліферчук заявляє, що питання благоустрою слід вирішувати із сільським головою. Мовляв, у договорі оренди жодним рядком - про її впорядкування пам’ятки.

Зі слів Оконського сільського голови Петра Ярути, через відсутність планово-картографічної документації Окон¬ських джерел у сіль¬ській раді вже вдруге направлено лист до обласної ради із проханням точно визначити межі пам'ятки.

Чекають на відповідь. Далі – необхідно готувати проект та добиватися виділення коштів на облаштування джерела, що є візитівкою району.

Нагадаємо, нещодавно видання "Волинь24" повідомляло про те, що через забруднене джерело у ньому гине риба.

Про це написав журналіст Юрій Сковорода на своїй сторінці у Фейсбуці.

"У неділю побував на знаменитих у всій Волинській області Оконських джерелах і був неприємно вражений побаченим. Це місце - дуже знакове для місцевих жителів. Знаю, що тут на Водохреще святять воду. Плесо джерела завжди було чисте. Але сьогодні ситуація зовсім інша. Чомусь закрили шлюз і рух води суттєво зменшився. Від цього поверхня водойми почала заростати ряскою. Також побачив у воді дохлу форель, яку розводять на місцевому підприємстві. Рибне господарство процвітає, а джерело гине… Чому в ситуацію не втручається місцева влада?" - йдеться у дописі.

Нагадаємо, підприємство «Науково-виробничий центр «Форель», що у селі Оконськ Маневицького району, пов’язують із бізнесом Григорія Смітюха. У 2012-му році підприємство залучило з Держбюджету понад 12 млн грн на придбання ікри та комбікормів для розведення форелі. Сьогодні структура працює, вирощує рибу й активно торгує нею.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А орендна плата яка? Хто відповідає за цей безпрєдєл? 46 грн за га в місяць за рік 557 грн за га де скажіть така ще є плата на що дивиться влада чи з нею діляться? Стидно такі копійки а деревину нікому прибрати немає в районі господаря .
Відповісти
Це там два роки тому знайшли паличку холери?
Читав сводку в МОЗ. Волиняки зовсім зглузду з"їхали,що цю гидоту п"ють. Це ж не проточна вода
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні