--> Депутати хочуть «саджати» росіян за незаконний перетин українського кордону | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Депутати хочуть «саджати» росіян за незаконний перетин українського кордону

0
-5
Депутати хочуть «саджати» росіян за незаконний перетин українського кордону
У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконний перетин державного кордону (№7017).

Текст законопроекту розміщено на сайті парламенту, а його авторами є лідер фракції "Блок Петра Порошенка" Артур Герасимов та заступниця голови фракції, представник президента у парламенті Ірина Луценко, - пише УНІАН.

Законопроектом пропонується Кримінальний кодекс України доповнити статтею 331 "Незаконне перетинання державного кордону".

Згідно з нею, перетин держкордону України особою, яка має громадянство (підданство) держави-агресора, або іншою особою в інтересах держави-агресора, що суперечать національним інтересам України, будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або за документами, що містять недостовірні відомості, - карається позбавленням волі на строк до 3 років.

Те саме діяння, вчинене повторно або групою осіб, - караються позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, що поєднані із застосуванням зброї, - караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Як сказано у пояснювальній записці, "непоодинокими стають випадки, коли на територію України незаконно проникають громадяни держави-агресора, в тому числі, які є представниками військових та правоохоронних формувань, що також несе загрозу національній безпеці України".

"Очевидним є те, що незаконне проникнення на територію України представників держави-агресора вже саме по собі несе чималу суспільну небезпеку. Разом з тим, чинне законодавство України передбачає за такі дії лише адміністративну відповідальність", - зауважують автори законопроекту. Вони також відзначили, що до 2004 року законодавством України за такі дії було передбачено кримінальну відповідальність. Однак, у 2004 році відповідну статтю (331) Кримінального кодексу України було виключено. "Проте зараз існує суспільна необхідність криміналізації незаконного перетину кордону з певними кваліфікуючими ознаками, що, в свою чергу, сприятиме захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України", - йдеться у пояснювальній записці.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні