Польську акцію вшанування жертв УПА в Україні обізвали присвяченою пам'яті «героїв»

5
-2
Польську акцію вшанування жертв УПА в Україні обізвали присвяченою пам'яті «героїв»
У польських ЗМІ автопробіг "V-ий Рейд Волинський" присвячують вшануванню жертв "Волинської різні", у волинських - пам'яті героїв, полеглих у Другій світовій війні та загиблих на Сході України.

8-го липня у Луцьку приймали учасників акції «V-ий Рейд Волинський». Автопробіг стартував у Польщі. Урочисте відкриття його відбулося у Палаці культури міста Луцька.

«Аби вшанувати пам'ять героїв, полеглих у Другій світовій війні і на сході України, та відвідати місця історичної пам’яті, дві сотні поляків та українців об’єдналися заради спільного автопробігу», - повідомили «Волинські новини».

Учасники міжнародного автопробігу поклали квіти до стели Героїв Небесної сотні та Героїв АТО та до стели пам’яті жертв розстрілу в’язнів Луцької тюрми. У луцькому костелі Петра і Павла відбулася також спільна молитва.

Автопробіг згуртував дві сотні учасників. У планах проїхати 1200 кілометрів. На території України, крім Луцька, планують побувати у Дубному, Рівному, Житомирі, Корці, Клевані, Олиці, Ковелі та Маневичах.

«Сюди ми приїхали вже вп’яте й робимо це традиційно для того, аби віддати шану людям, які загинули на Волині. Так ми шукаємо порозуміння. Ми вшанували пам’ять українців, які загинули на Майдані, на сході України. І це порозуміння нам вдається знаходити, ми не політики, це нас не цікавить. Але ми маємо бути дружніми, адже нас навмисне хоче посварити між собою третя сила. Тому дякую за Вашу привітність, владі України, що нас прийняла. Ми безпечно тут себе почуваємо, не зустрічаємо ворожість», - керівник Товариства «Волинський рейд мотоцикловий» Хенрик Козак.

Тоді як у польських ЗМІ мета автопробігу – вшанувати жертв так званої Волинської різні.

«Ідея рейду, організованого п’ять років тому через Товариство «Волинський Рейд Мотоцикловий» – вшанувати пам’ять Різні Волинської, кульмінація якої припала на 11 липня 1943 року, день який історики назвали Кривавою неділею. Тоді відділи УПА виконали скоординовану атаку на 99 польських населених пунктів під гаслом «Смерть ляхам». Тоді вбито 17 тисяч поляків. Під час всієї різні на території Волинського воєводства вбито згідно з одним джерелом 50 тисяч, з іншим - 130 тисяч поляків», - пише видання Kazimierzdolny.pl.

Фото видання Kazimierzdolny.pl.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Якщо хотіли примирення то чому не вшанували Українців загиблих від рук армії крайової, не нагадали пацифікацію? А так-виправдовуємо польську пропаганду. Я за порозуміння, але у кожної нації своя історія.
Відповісти
варто було б порахувати, скільки українців вбили поляки у тому числі НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ
Відповісти
варто було б опублікувати, скільки українців вбили поляки у тому числі НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ
Відповісти
варто було б опублікувати, скільки українців вбили поляки у тому числі НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ
Відповісти
Людмила Димерська та Леонід Фінберґ звинуватили його (Дмитра Донцова – авт.) книжку «Націоналізм» (1926 р.) в повторенні думок Гітлера з «Mein Kampf» (L. Dymerskayaand L. Finberg. The «Willful» Nationalismof Dmytro Dontsov and his Followersin Today’s Ukraine// Antisemitismofthe Ukrainian Radical Nationalists: Ideologyand Policy. — Jerusalem, 1999. — P. 12.). Думаю, что пришло время выступить против против кощунствннного памятника в Бабьем Яру в связи с расстрелом оуновцев, которые о участвовали в Холокосте, занимались мародерством имущества расстрелянных (см. газету Хадашот №1, 2017) и т.п. Кто мог бы это поддержать? 28 ноября, 2016 Львівський історик Ярослав Грицак: “Декомунізація в Україні є нечесною. Ми засуджуємо радянський тоталітарний режим, але нічого не говоримо про націоналізм, який теж був тоталітарною ідеологією. Українські націоналісти мали причетність до геноциду проти єврейського та польського населення в роки Другої світової війни. І про це не треба забувати” https://tribuna.pl.ua/news/ne-bandera-ne-mazepa-yaroslav-gritsak-rozpoviv-hto-ob-yednuye-ukrayintsiv/;http://zik.ua/news/2016/12/01/yaroslav_grytsak_nazvav_imena_yaki_obiednuyut_ukraintsiv_tse_ne_bandera_1001439 «Ми повинні заявити, що багато хто з (ОУН) і (УПА) були вбивцями євреїв», - заявив порталу IzRus екс-голова правління «Яд Вашем» Іцхак Арад, який бився всю війну з нацистами і колабораціоністами в лісах Литви і Белоруссіі.- «організація українських націоналістів поширювала антисемітизм в своїй пропаганді. Її лідери заявляли, що в їх Україні не буде місця москалям, полякам і жидам ». Арад додав, що в рядах УПА, сформованої в 1943 році на базі воєнізованих підрозділів ОУН Бандери, складалися колишні українські поліцаї - учасники геноциду євреїв. Він нагадав, що навесні 1943-го ці працювали на німців поліцаї залишили свої пости і пішли в ліси за призовом ОУН. «УПА вбивала і єврейських утікачів з гетто, особливо на Волині». «Интересно также свидетельство Зыбачинской о том, что зимой 1942 года немцы активно прозводят аресты мельниковцев, в том числе людей, близких к Войновскому, за то,что они грабили имущество убитых евреев, вырывали золотые зубы у расстрелянных жертв Холокоста и переплаляли их.» (Хадашот, №1, 2017). От рук УПА ... погибло до 100 тыс. человек, из которых 80-90% - это мирное население.... (Хадашот, №7, 2015) http://versii.com/news/363278/
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні