Як збирають «чорне золото» Волині

0
2
Як збирають «чорне золото» Волині
Рекордного збору чорниці цього року на Волині не чекають. Лісівники пояснюють неврожай погодними умовами. Однак цьогорічна дрібна ягода не менш затребувана, як і минулорічна крупна.

Цього року за кілограм чорниці заготівельники дають від 30 грн. Небагато, особливо зважаючи на те, що назбирати кілограм ягід зараз дуже непросто. Проте знайти кращий заробіток у селі можуть не всі і на завжди, - повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Тому місцеві зізнаються: розпочався сезон заробітків. Зараз – чорниця, тоді одразу – гриби. Так, родина за сезон може назбирати навіть не один десяток тисяч гривень – як у кого вдається. На ліс у людей – велика надія.

Тим часом лісівники теж посилено працюють. Звернень про безпечну поведінку у лісі з аншлагів та прохань не смітити – не завжди достатньо. Та й нерідко збирачі чорниці грішать, ідучи до лісу з гребінками.

"Шкода від цього ягіднику завдається значна. Підривається коренева система. А вона у чорничників дуже складно і довго відновлюється – більше 5 років. Якщо ж рвати гребінками щороку, то згодом ягідник просто пропаде", – пояснює інженер з охорони і захисту лісу ДП «Цуманське ЛГ» Юрій Арендарчук.

Ще одна біда – стихійні смітники у лісі. Пластик повсюди, поліетилен, скляні пляшки. А скло, між іншим, відбиваючи світло, може стати причиною пожежі у спеку.

Щодо успіхів, то уже й цього року є результат. У перші дні початку заготівлі волинської чорниці до бюджетів місцевих громад сплачено 133,1 тисячі гривень рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів.

Ціни на чорну ягоду, то можна порівняти: торік на початку сезону чорниці скуповували по 20-22 грн, а пізніше і по 28-35, тепер приймальники вже дають по 30 грн. Змінилися ціни й на базарі. Торік за літрову банку просили 30 грн, на луцькому ринку кілограм чорниць продавали за 40 грн, тепер 200-грамова склянка вартує 15 грн.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні