«Ще довго совок будуть видавати за культурне надбання», - волинський композитор Сергій Шишкін

19
-5
«Ще довго совок будуть видавати за культурне надбання», - волинський композитор Сергій Шишкін
Відомий волинський музикант Сергій Шишкін розповів, як з’явилася на світ його перша пісня і чому вона - російською.

Йдеться про композицію “Осенняя песня”, яку згодом виконував легендарний ВІА “Світязь”.

“Осінню пісню” я написав у 1977 році. Тоді зі скрученою в чергове ногою мав трохи часу і бажання і за місяць написав чотири пісні. Вижила одна. Відразу восени ми заграли її у Володимирі на танцях щойно створеною групою. Є живі свідки і вони все пам`ятають. А вже у 1980-му я почув її у виконанні "Світязя". Це була трохи інша версія. І модуляція у приспіві і т.д. А тут вже третя версія. тепер вже канонічна. 

Навіщо такий довгий вступ? Я - Шишкін. І я російськомовний. Був. Дуже довго. Звичайно, мову я знав. Але прізвище говорить саме за себе. І офіційна дата - 40 років творчої діяльності прив`язана саме до цієї пісні. Хоч була вона не перша”, - пояснює музикант в недавньому дописі на своїй сторінці у "Фейсбуці".

За словами композитора, з 80-х він почав робити висновки: почалися демократичні процеси в Україні.

“А інформація надходила і надходила. І про Голодомор, і про розстріли по тюрмах. І про знищення української еліти, котра зробила прорив під час українцізації у 20-30-х. Розумієте? Радості воно не додавало, але стимулювало щось робити. Тому пишаюсь фестивалем у своєму містечку, що організував у 1994-му, і який витримав 20 чисел. Та протягом всього цього часу надивився стільки зради, що краще не починати загинати пальці. Не вистачить”, - каже він.

За словами відомого культурного діяча, система управління культурою в Україні все ще не ефективна.

“Мали поміняти. І ніби пробують. Але доки дійде до низів, тут ще довго совок будуть видавати за культурне надбання нації. ...Імперія нищила національну еліту довго і послідовно. Тому міста російськомовні. Панаєхалі, але раніше. І сам з такої ж родини. І всім, хто цікавиться, це давно зрозуміло.

Так от таким, як я, з "панаєхавших", треба усвідомити ці речі. І зробити висновки. А якщо не роблять, переходять в агресію - ну тоді не треба нічому дивуватись. Звинувачувати у відсталості (рагулізмі і т.д. ) тих, хто вижив після голодоморів, агресії, експансії, багатоетапного винищення національних еліт - саме це ознака високої культури язика Пушкіна і Достоєвського? І головне - кому звинувачувати?!..”, - переконує Сергій Шишкін.

“Одним постсовковим лубком молодь не втримаєш”, тому на думку Шигкіна, окультурюватися треба масово і глобально” і “вивчати власну історію, яку досі писали за нас”.

“Останні російські пісні написав ще в першій половині 90-х з думкою про російський ринок. Так і не продав”, - не без гумору зауважив насамкінець відомий бард та композитор.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А Шишкін де виріс і навчався? :)
Відповісти
не чув я про такого композитора....
Відповісти
...для Моцарта не дивно...не ті роки...тоді ще України не було.
Відповісти
А про Монатіка чув?
Відповісти
звісно!!!...це ж він Моцарта сальєрями замочив!))
(сальєря - риба така,тіпа оселедця)
Відповісти
Рибку жалко...
Відповісти
"кампазитар" місцевого розливу, ще б щось говорив? А ну да - говорить, щоб пам'ятали, що ще такий є :)))
Шишкин! Наведи приклад українського надбання: Дзидзьо, ТіК... ну то й надбали слів немає :)))
Відповісти
володимирець,а ти чим запам'ятаєшся?
Відповісти
коментами він займається
Відповісти
Українська ментальність - коли немає чого відповісти по темі, переводити стрілки :))) Мова про Шишкіна і надбання україни і немає чого відповісти? :))) Всі толкові виїхали з країни, а різний непотріб залишився - о-то надибали...
Відповісти
Нормальний мужик той Шишкін, кумедний такий, і музика класна, слова зі змістом...
Ладно ладно... Шучу )))
Відповісти
В каждой шуткє єсть доля...
Відповісти
У каждой шютке есть доля шишкі :)))
Відповісти
про шишкіна у володимирі чув хіба шо...шишкін
Відповісти
Я так бачу коментаторам немає що сказати по суті сказаного, а лише про персону. Убого, але воно й не дивно, коли не розумієш про що людина говорить, то найкраще, що робиш - шукаєш у ній вади.
Відповісти
Це хто такий? Зав клуб?
Відповісти
Шишкін був клавішник 77-80 р Вол ВОЛИНСЬК хороший музикант в ті часи були танці в ДК і парку краща пісня була Ю Антонова - золотая лестніца Можливо хтось помнить це були кращі роки

Відповісти
ми слухаємо Манатіка ))
Відповісти
Треба мати велике психологічне здоровя, щоб витримати пів години його шедеври, навіть мухи не витримують, падають не долетівши до середини Луги.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні