«Тільки не саджанці, а сіянці»: як журналістів учили ліс садити. РЕПОРТАЖ

1
-9
«Тільки не саджанці, а сіянці»: як журналістів учили ліс садити. РЕПОРТАЖ
Він не перший і не останній, той журналістський ліс. Медійники ті, хто “садять” ліси на Волині чи не найчастіше. За винятком хіба лісівників.

Тільки як садять? Фотоапаратом, в кращому - випадку з блокнотом... А так, щоб чобітьми піщану поліську землю помісити, щоб тендітні соснові сіянці не просто потримати в руках (для кадру), а посадити... Рідше.

Тут - той випадок, коли благородність професії змушує одягнути рукавички.

“Волинь24” - серед тих, хто не відклав “на потім” пропозицію волинських лісівників, хто не знайшов з десяток “важливіших проблем” типу “скоро Великдень”... Кінцева точка призначення - Ратнівський район. Десь там, за селом Замшани, і шумітимуть журналістські сосни. Якщо виростуть...




***

За старшого цього дня - головний лісничий Замшанівського лісництва Михайло Михалевич.

- Якось так хвилювався... - жартує він, вітаючи на своїй території журналістів. Ясно, що де там йому вже звилюватися. Не один десяток років досвіду. Лісівник, як то кажуть, “до мозга костей”.

- У душі мені 25, а так - як Дем’янович, - сипле жартами Михайло Андрійович, відповідаючи на запитання про досвід.

Дем’янович - то головний спеціаліст відділу лісового господарства Волинського ОУЛМГ Володимир Неводнічик, який особисто іструктував медійників, як користуватися мечем Колесова - знаряддям, з допомогою якого ще з царських часів орудують з такої нагоди. Той і собі підкидає дров. Мовляв, Михайло Михалевич - заслужений лісівник України, а не зізнається.

- Це “жребій”, - філософськи заявляє той. - Попало так. Якби моя воля, я знаю, кому передав би. Інколи мені невдобно перед деким із працівників, що я заслужений, а він - ні.

Михайло Михалевич та Володимир Неводнічик
Михайло Михалевич та Володимир Неводнічик


Хоча лісівникам Ратнівщини нема чого соромитися. Вони - одні з кращих на Волині. Працюють славно. Самі на себе заробляють. Навіть зарплата - не з державної кишені (чуючи це, журнаісти здивовано відкривають очі), а з власних доходів. Мають такі зарплати, що і справді вголос лячно мовити.

- Цього місяця отримали і по 18-ть. Випало так. Такий сезон... - знічено.

Направду - це достойно і правильно.

У полі зору Михайла Михалевича та його підопічних - понад 5 тисяч гектарів лісів. Переважно - соснові насадження. Щороку лише в межах Замшанівського лісництва висаджують понад 30 гектарів лісових культур. От і медійникам цього дня - садити сосни...

Біля контори Замшанівського лісництва - неймовірно гарно. Місцеві кажуть: щоб влаштувати тут весільні фотосесії, молодята в чергу стають!
Біля контори Замшанівського лісництва - неймовірно гарно. Місцеві кажуть: щоб влаштувати тут весільні фотосесії, молодята в чергу стають!


***

У Замшанах до нашої команди приєдналися місцеві школярі. Ніяковіють. А насправді ніяковіти мають журналісти. За плечима цих дітей - гектари і гектари висаджених лісових культур.

...Короткий інструктаж. Екіпіровка. Лісівники до цьогорічної акції “Майбутнє лісу у твоїх руках” підготувалися грунтовно: кожному учаснику - желети, фартушки, рукавички, кепки.

У новеньких відрах зеленіють майбутні сосни.

Спочатку - селфі...
Спочатку - селфі...


- Можна брати саджанці? - запитує хтось.

- Не саджанці - сіянці, - виправляють “неуків” лісівники.

Директор ДП “Ковельське ЛГ” Володимир Данилюк першим береться за меч Колесова. Замшанівське лісництво - це і його “вотчина”, позаяк Ковельське ЛГ займає аж чотири райони Волині.

Зі знанням справи до роботи стають школярі. А журналісти зволікають... Хтось збирає коментарі, хтось фотографує, хтось вкотре тягнеться за кружкою березового соку... Зрештою, стартує робота.

Гектар відведеної ділянки спершу здається нездоланним. Та слово за словом, у жартах та розмовах рядки добігають кінця. Шість тисяч сіянців - в землі.



- Це ще не ліс, - розвіює романтику Михайло Михалевич. - Ліс буде через років шість. А так - лісові культури.

...От тобі й на. Лісом цей гектар вважатиметься не скоро. І поки у статистику лісових угідь не піде.

- Знаєте, як у нас кажуть? Ліс буде тоді, коли заєць сховається. Та ви не переймайтеся. У цих лісівників хороша приживлюваність: зазвичай більше 90 відсотків. Тому - виростуть сосни, - втручається зі знанням справи Володимир Данилюк.

- Природа - як жінка: більше дає, більше й отримує... - всміхається лісничий.

А декому було не до жартів. Для прикладу, Руслан Пилипчук із видання "Конкурент" цілого мозоля натер на долоні. Меч Колесова - він такий...

Сосновий мозоль...
Сосновий мозоль...


***

Стомлені, але натхненні благородним ділом медійники фіксують зроблене на камери і прощаються із замшанівським лісом. Може, востаннє ж бачилися.

- Може, ви не відчуваєте, але цей момент - дуже трепетний. Ви ж його не забудете. Згадаєте моє слово: внуків сюди потім на гриби привезете, - втішено зауважує на прощання Михайло Михалевич.

Побачимо чи ні, як шумітимуть сосни у Велимчанській дачі десь поміж селами Замшани та Датинь, а те, що черговий журналістський ліс у надійних руках - стовідсотково.

Іванна Рудишин з директором Ковельського ЛГ Володимиром Данилюком фінішували першими!
Іванна Рудишин з директором Ковельського ЛГ Володимиром Данилюком фінішували першими!


Довідково. Перші “журналістські ліси» представники волинських ЗМІ посадили ще у 2006 і 2008 роках в угіддях Ківерцівського та Торчинського лісництв ДП «Ківерцівське ЛГ».

«Журналістський ліс» – один із завершальних етапів Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», до якої цього року долучилося понад 10 тисяч учасників.

Силами лісівників, працівників різних державних установ та відомств створено понад 550 гектарів лісових культур. Висаджено більше 3 млн саджанців сосни, дуба, модрини, ялини, берези, а в сквериках і парках – липи, клена, каштанів, калини, горобини, самшитів, ялівців, туй.


Олена ЛІВІЦЬКА (“Волинь24”).
Фото автора.




Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Красьіво!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні