До музею у Рокинях привезли унікальний експонат. Хочуть реставрувати – а грошей нема

0
-12
До музею у Рокинях привезли унікальний експонат. Хочуть реставрувати – а грошей нема
Стару дерев’яну школу керівництво Музею-скансену в Рокинях хоче реконструювати і встановити на окремому місці, відведеному під козацьку Січ.

Нагадаємо, музейники нещодавно перевезли до Рокинь стару школу із села Вишнів Любомльського району.

«Це унікальна школа. Її збудували за Польщі, але навчання велося українською мовою» - розповів директор музею Олександр Середюк.

Серед цінних з історичної точки зору елементів школи, каже директор музею - старі металеві ковані завіси, а також цікавої форми віконні рами.

Музейник навіть оголосив у селі Вишнів конкурс на кращий реферат про історію цієї школи – аби ретельніше вивчити подробиці її будівництва і діяльності.

У скансені школа «оселиться» не біля існуючих хат а окремо - на території Січі, яку музей організовує поряд з існуючою експозицією просто неба.

«Можливо, зробимо з неї козацьку школу. Адже на Січі тез були такі освітні заклади» - каже Олександр Середюк.

Розмір будівлі – 11 на 16 метрів. Усередині чотири кімнати-класи. Крім власне стін, стелі, вікон і дверей у школі нічого не збереглося.

«Її потрібно серйозно реставрувати: підлога згнила, дах дірявий, дуже багато дерев’яних елементів треба виготовляти по-новому» - каже Олександр Середюк.

Він запевняє, що реставрація може потягнути до 200 тисяч гривень.

«А грошей немає зовсім. Навіть ті, які були затверджені Регіональною програмою розвитку культури і мистецтв на 2016-2020рр. – депутати Волинської обласної ради зняли з невідомих причин» - нарікає директор Музею.

Наразі розібрана школа лежить купою дощок біля входу у скансен.




Передрук заборонений.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-12

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні