У Володимирі-Волинському знайшли родичів письменника Олександра Олеся

0
0
У Володимирі-Волинському знайшли родичів письменника Олександра Олеся
Родина відомого поета багато років приховувала своє походження, щоб не опинитися на Соловках.

У міста Володимир-Волинський живуть родичі Олександра Олеся. Донька племянниці відомого письменника Валентина Гуковська - бухгалтер одного з підприємств міста, пише Ірина Надюкова на сторінках газети “Слово правди”.

Тривалий час жінка не наважувалася зізнатися в тому, що має родинний звязок із такої відомою особистістю, тому що інформація довго була сімейною таємницею. Та після перепоховання останків Олександра Олеся та його дружини у Києві погодилася.

Про приналежність до родини відомого поета жителі Володимира Валентина і Віктор Гуковські дізналися не так давно.

"Довгий час не могла зрозуміти, чому мама суворо забороняла називати її дівоче прізвище,- пригадує пані Валентина. – Особливо хвилювалася, коли я вступала до київського вишу, – доводилося віджартовуватися чи уникати розмов на такі теми навіть із близькими подругами. «Діти, мовчіть. Нікому нічого не розповідайте», – казала часто мама. Це й зрозуміло, Олександр Кандиба, який писав під псевдонімом Олександр Олесь і був сином двоюрідного брата її батька, перед еміграцією до Чехословаччини служив в уряді Петлюри. У радянський час за таку рідню можна було, як мінімум, потрапити до Сибіру".

Жінка майже нічого про Олеся як родича не знає. Але про родину свого діда, маминого батька, Валентина розповідає.

У Матвія Федоровича Кандиби та його дружини Олександри було троє дітей, одна з яких, Анастасія, - мама мешканки Володимира-Волинського Валентини Гуковської. Анастася Кандиба приїхала на Західну Україну вчителювати, за направленням. Тут вийшла заміж.

До речі, народилася Анастасія Кандиба в один день із Олександром Олесем, 4-го грудня.

“Коли маму ховали, - розповідає Валентина, - недалекий сусід Ярослав Киба сказав священику: «Отче, ви відспівуєте двоюрідну племінницю відомого українського поета Олександра Олеся». Очевидно батько, який відійшов першим, колись розповів сімейну таємницю своїм найближчим друзям”.
Анастасія Кандиба, племінниця Олександра Олеся, вчителювала у Володимир-Волинському
Анастасія Кандиба, племінниця Олександра Олеся, вчителювала у Володимир-Волинському
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні