У селі на Волині перезахоронили австрійських солдатів

1
1
У селі на Волині перезахоронили австрійських солдатів
Цими днями минуло сто років відтоді, як території трьох сіл Камінь-Каширського району – Тоболи, Оленине та Рудка Червинська, на так званому, «Червищанському плацдармі» відбулися одні із найкривавіших подій Першої світової війни.

В результаті бойових дій на Стоході лише з російської сторони загинуло до 10 000 солдатів. У 1920-х роках останки загиблих були перепоховані польською владою на спеціальних меморіалах, часто на так званих «міжнародних», де знайшли свій останній спочинок солдати ворогуючих армій, - повідомляє прес-служба Волинського «УКРОПу».

«Між двома ворогуючими сторонами пролягала річка Стохід. Тут було дуже багато жертв, як з однієї сторони так і з другої. Старожили колись казали, що річка була червоною від крові. Досі на цьому місці знаходять багато останків»,– розповідає голова Тоболівської сільради Наталія Балик.

Восени минулого року на території села Оленине працювала експедиція, і на території «Червищанського плацдарму» на одному з сільських городів знайшли останки трьох австрійських воїнів. Їх перепоховали у братській могилі на території села Рудка Червинська Новочервищанської сільської ради. А в сусідньому селі Тоболи у місцевому будинку культури провели «круглий стіл» з участю науковців, краєзнавців, істориків.

«Нинішній захід, перепоховання останків цих солдатів – це переоцінка цінностей, данина, наша оцінка сучасній політиці і історії, коли люди десятками тисяч гинули через чиїсь політичні інтереси. Головне – вшанування невідомого солдата, який був інструментом, засобом, гвинтиком, який віддавав все заради перемоги. Це спроба привернути увагу до того результату, який може спричинити людське недбальство, заклик до всього людства пам’ятати про негативні наслідки людського марнославства», – каже декан історичного факультету Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки Анатолій Шваб.

За словами істориків, земля ще довго буде нагадувати про страшні події війни.

«Вважаю, що ми повинні пам’ятати трагічну історію цих місць і шанувати її», – каже депутат Камінь-Каширської районної ради, голова фракції «УКРОП» у райраді Сергій Лях.

«Ми виказуємо шану до цих загиблих і сподіваємося що жахіття війни не торкнеться нашої землі», – підкреслила Наталія Балик.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Як шкода що не здалися австрійцям і навіть ще не можуть це збагнути проросійські холуї пятої колони.
Поляки відплатили нам з росіянами роздерши Українські землі на шмаття.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні