Гра престолів: луцький сезон. Серія 5: хто стане заступниками мера

15
15
Гра престолів: луцький сезон. Серія 5: хто стане заступниками мера
Активна боротьба за посаду секретаря Луцької міської ради, якому дістануться повноваження в.о. мера, привела до повного розвалу так званої «команди Миколи Романюка».

На додачу до того, що більшість депутатів на посаді секретаря ради замінила Юлію Вусенко на керівника фракції УКРОПу Ігоря Поліщука, заяви на звільнення написали три із п’яти заступників мера Романюка: перший зам Тарас Яковлев, зам із питань соціальної політики, підприємництва та транспорту Сергій Григоренко і зам з питань спорту, екології, охорони праці та надзвичайних ситуацій Юрій Моклиця.

Депутати проголосували за їхнє звільнення 29 березня. Призначений у той же день в.о. мера Ігор Поліщук пообіцяв, що вже наступного дня винесуть на обговорення загалу кандидатури нових заступників.

Офіційно імена кандидатів досі не названі, але в кулуарах активно обговорюється список ймовірних претендентів.

Найчастіше звучать прізвища трьох людей, які зіграли ключові ролі в «перевороті» у міськраді, проте, на диво, не є прямими партійцями УКРОПу: Григорій Пустовіт, Сергій Була, Олександр Рачков. В обговореннях звучать й інші прізвища – людей, більш наближених до Ігоря Палиці та УКРОПу. Та й, зрештою, треба брати до уваги похибку на сюрпризи, якими така багата українська політика. Отож…

ГРИГОРІЙ ПУСТОВІТ
депутат Луцькради
Депутат міськради від «Батьківщини», а в минулому – керівник обласного осередку цієї партії і губернатор постмайданівської Волині, Григорій Пустовіт зіграв ключову роль у боротьбі за посаду в.о. мера. Саме він, маючи також досвід роботи секретарем Луцькради, зголосився зайняти місце у президії і провести сесію, на якій депутати позбавили повноважень Юлію Вусенко.

Більше того – Пустовіт взяв на себе відповідальність підписати рішення про її звільнення, у чому деякі обранці побачили перевищення його повноважень (як депутата, який головував на сесії, а не секретаря з правом підпису) і навіть подали до суду. А проти самого Пустовіта відкрили кримінальне провадження.

Така «лепта» і її можливі наслідки говорить про те, що Пустовіт і надалі бачить своє політичне майбутнє в одній ув’язці із командою УКРОПу. А його сміливість, досвід та здатність все-таки протиснути рішення про звільнення Вусенко, очевидно, буде нагороджена саме однією із ключових посад у міськраді.

До речі, ставши заступником, Григорій Пустовіт буде змушений скласти повноваження депутата. Наступна у рейтинговому списку «Батьківщини» за результатами виборів – вчителька школи №15 Ольга Герасимюк. Якщо ж у неї і в наступного кандидата – налагоджувальника-шліфувальника заводу «СКФ» Валентина Гордіюка раптом з’являться причини відмовитись від депутатства, у раду повернеться Сергій Григоренко.

СЕРГІЙ БУЛА
бізнесмен, депутат Луцькради
Радикал Сергій Була може отримати кабінет заступника луцького мера за квотою своєї політичної сили, яка для багатьох несподівано подарувала УКРОПу три вирішальні багнети для формування більшості.

Таке рішення теж не обійшлося для луцьких радикалів задарма: щойно лідер партії Олег Ляшко дізнався, на чиєму боці його ставленики грають у політичні ігри в Луцьку – негайно оголосив про їхній вихід з партії. Щоправда, далі гучних заяв про «рану в саме серце» справа так і не зайшла. До речі, в обласній раді депутати, яких Ляшко «вигнав» за те, що підтримали Ігоря Палицю на посаді голови ради, і досі офіційно працюють в фракції Радикальної партії.

Що Луцьк знає про Сергія Булу? Бізнесмен, директор ТзОВ «Буратіно», що володіє однойменним торговим центром в центрі міста. Також причетний до будівництва житлового комплексу «Егоїст» у 33-у мікрорайоні, зокрема, є власником першого поверху будівлі, де будуть комерційні об’єкти.

Якщо Булу таки «відправлять» у заступники, то, швидше за все, на місце Григоренка – займатися розвитком луцького бізнесу та транспорту.

ОЛЕКСАНДР РАЧКОВ
юрист
Ще одна людина, яка несподівано, але чітко зайняла позицію команди УКРОПу під час політичних баталій у міській раді. Начальника юридичного управління Олександра Рачкова депутати кликали щоразу, коли заходили «в клінч».

Юрист зачитував норми законів, проте спочатку лише видавалося, а потім стало зовсім очевидним: закони Рачков бачить з того ж ракурсу, що й УКРОП. Остаточно його позиція підтвердилась в стінах суду, коли Юлія Вусенко спробувала скасувати рішення про свою відставку. Юрист міськради оголосив офіційну позицію в суді: порушень у цьому рішенні більшості депутатів він не бачить.

Цікаво, що ще в 2012 році Олександр Рачков був у команді «Континіума»: на виборах був довіреною особою Степана Івахіва і юристом його виборчого штабу. Після виборів – керував благодійним фондом Івахіва «Патріоти Волині». А наприкінці 2013 року став спершу радником Миколи Романюка, а тоді – начальником юридичного управління Луцької міської ради.

Понад три роки роботи в міськраді, звісно, роблять Олександра Рачкова компетентним та досвідченим гравцем, тому його можна уявити на кожній із трьох вакантних посадах заступників.

ОЛЕКСАНДР ТОВСТЕНЮК
керівник благодійного фонду «Тільки разом»
Таке призначення можливе, якщо Ігор Палиця не впевнений у кандидатурі Ігоря Поліщука на майбутніх виборах мера і планує дати повторний шанс своєму найближчому радникові Олександру Товстенюку. Посада заммера, як і в.о. міського голови – непоганий стартовий майданчик перед виборами. І щоб обличчя нагадати, і добрих справ наробити…

Нагадаємо, Олександр Товстенюк був кандидатом у мери на останніх місцевих виборах і програв Миколі Романюку 14% голосів (взяли 43% і 57% відповідно). Після гучної поразки Товстенюк знову зайняв менш публічну позицію, проте так і лишився у Луцьку «правою рукою» Палиці.

Звісно, якщо Олександр Товстенюк з’явиться у стінах Луцькради не першою особою, то щонайменше – на посаді першого зама.

ОЛЕКСАНДР КУРИЛЮК
депутат Волиньради
Екс-заступник губернатора Клімчука, депутат обласної ради двох скликань, один із основник функціонерів волинської «Партії регіонів», Олександр Курилюк має неабияких досвід в політиці та проведенні успішних виборчих кампаній. Він керував виборчим штабом УКРОПу на останніх місцевих виборах і забезпечив партії блискучий результат.

Оцінюючи кадрові резерви, якими сьогодні володіє УКРОП, без сумніву можна стверджувати, що Олександр Курилюк – один із найсерйозніших та найдосвідченіших партійців. Попри це, його призначення у заступники мера – малоймовірне. Адже делегувавши такий цінний кадр розгрібати луцьку господарку, партія отримає неприкритий політичний тил, а через об’єднання громад виборчий процес на Волині триває майже постійно.

ВЯЧЕСЛАВ РУБЛЬОВ
депутат Волиньради
Керівник волинського осередку УКРОПу був частим гостем в стінах Луцькради під час боротьби за крісло секретаря.

Вячеслав Рубльов зарекомендував себе як перша особа у Волиньраді на час відсутності Ігоря Палиці, а ще – сумлінним виконавцем його «рознарядок».

Досвід політичний (два скликання у Волиньраді) та чиновницький (заступник начальника обласної служби зайнятості та начальник луцького пенсійного фонду) дозволяють розглядати кандидатуру Рубльова на кожну із вільних посад заступників міського голови Луцька.

БОРИС СМАЛЬ
депутат Луцькради
Луцький депутат Борис Смаль за рік роботи ради зарекомендував себе як один із найактивніших обранців від УКРОПу (за рейтингом видання «Волинь24» він увійшов в «ТОП-5 найвідповідальніших депутатів»).

Не останню роль відіграв і в боротьбі, яка розгорнулася останній місяць в стінах міськради. Зокрема, йому довірили роль голови лічильної комісії при голосуванні за звільнення Юлії Вусенко та обранні новим секретарем Ігоря Поліщука.

Можливо, чиновницького і політичного досвіду у Бориса Смаля і не так багато, проте сумлінності, лояльності до партії та здатності продуктивно працювати у нього цілком достатньо для того, щоб потрапити у крісло котрогось із заммера.

СВЯТОСЛАВ КРАВЧУК
депутат Волиньради
Екс-першого заступника мера, екс-заступника губернатора Святослава Кравчука УКРОП «обходжує» давно. Кажуть, відразу після його звільнення із міськради, пенсіонеру Кравчуку пропонували очолити благодійний фонд Палиці і немалу зарплату. Проте він відмовився. До речі, за рішення про призначення Ігоря Палиці головою обласної ради Святослав Кравчук не голосував.

Чи змінилася лояльність Кравчука до УКРОПу – невідомо, тому й поява його в ролі заступника луцького мера – малоймовірна. Хоча ім'я Кравчука доволі часто звучить при обговоренні кандидатів у нові зами. Насправді, позиція нової команди – доволі хитка і попри відсутність добре «підкованих» кадрів серед перевірених людей, УКРОП навряд чи захоче ризикувати і віддавати керівне крісло не надто «своєму» гравцю.

Людмила ЯВОРСЬКА («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
15

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Товстенюк на цьому фото виглядає як дурень Стецько в комедії О. Довженка "Сватання в Гончарівці". А Курилюк вже був начальником. Пшик. Повне ніщо. Політичний труп. Нехай тихенько відсиджується в фонді палиці, Там його, на щастя, ніхто не бачить. А з Рачкова може бути не тільки заступник, а й хороший голова.
Відповісти
"Сватання на Гончарівці " написав Григорій Квітка - Основ'яненко , це так , до слова... переш , ніж писати коментар слід було б переглянути ...
Відповісти
На фотках якесь генетичне сміття
Відповісти
Це відходи з сміттєвого баку історії Луцька. О Боже хто
вас звідтіль випустив, куди ви лізете? Відповзіть подалі і не заважайте людям жити, коли ви вже нажеретися тими грошима і землею? Не смердіть укропом гнилим і пархатим.
Відповісти
Лучанко, вибачаюсь. Це Довженко зняв по цій комедії кіно.Критика приймається.
Відповісти
Не Довженка а на студії що носить його ім'я.
Відповісти
а чи варто декому з них йти на декілька місяців у цю хитку владу --бо ж новий голова сформує свою команду ! Я не переконаний , що Укроп захопить наш ЛУЦЬК після цього ганебного перевороту .
Відповісти
Всі наші.І все буде по нашому.
Відповісти
Тільки ми можемо вами керувати оберіть нас, оберіть нас....


Відповісти
Вгадали по кандидатурі Рачкова. Інші будуть сюрпризом для всіх.
Відповісти
Це гарний список!!!
Скільки можна їсти те смае Га...но?
Відповісти
Нехай гнилий укроп не впивається тимчасовими успіхами. В мерії укропу не буде і смороду від нього не буде!!!
Відповісти
Якщо піду в заступники то коситиму бабло!!!!!
Відповісти
Рачков - гарна кандидатура.
Відповісти
Единий із списку,хто міг би бути мером міста,це С. Е .Кравчук.Е досвід,вміння знаходити правильні рішення....А Укроп це яма для нашого міста,страшні люди.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні