В українських потягах більше не буде старих алергічних матраців та пір’яних подушок

0
3
В українських потягах більше не буде старих алергічних матраців та пір’яних подушок
У вагонах українських поїздів більше не буде старих подушок та вовняних ковдр, що викликали алергійний нежить та інші хвороби, пише газета "Експрес".

Укрзалізниця повідомила про запровадження сучасних стандартів постільної білизни для поїздів.

Регіональні філії вже отримали понад 128,5 тисячі нових комплектів постільної білизни, приблизно 13 тисяч матраців, 18 тисяч ковдр.

Невдовзі всі застарілі ватні матраци та подушки з пір'я поступово будуть замінені виробами зі сучасних матеріалів, що відповідають вимогам гігієни та рекомендовані лікарями.

Про це йдеться у документі "Порядок строку служби та списання окремих предметів постільних речей та м'якого знімного інвентарю пасажирського вагона", затвердженого рішенням правління ПАТ "Укрзалізниця".

"Наш пасажир забуде про зібгані, важкі, з грудками вати матраци та сумнівного вигляду подушки. Відмовляємось також від літнього та зимового варіантів ковдр і переходимо на всесезонний формат. Позбуваємося так званих "вафельних" рушників старого зразка -- замість них будуть махрові", - розтлумачив голова правління ПАТ "Укрзалізниця" Войцех Балчун на своїй сторінці в соцмережі.

"Новими нормами передбачені суттєві зміни до якості інвентарю для екіпірування поїздів, - каже Ігор Романків, директор із пасажирських перевезень та сервісу ПАТ "Укрзалізниця".

- Зокрема, замість ватних матраців, подушок із пір'я, верблюжих ковдр, якими пасажирам було незручно користуватися, з'являться сучасні вироби з синтетичними наповнювачами. Такі вироби не накопичують вологу, легкі, не збирають пил та рекомендовані лікарями як гіпоалергенні.

- Чим зумовлено такі зміни?

- Насамперед, питанням економії. Наприклад, махрові рушники можна використовувати 2 роки замість одного, що дозволить заощаджувати кошти, - веде далі Ігор Романків, директор з пасажирських перевезень та сервісу ПАТ "Укрзалізниця".

Крім того, сучасна продукція матиме подовжений термін екплуатації. За приблизними підрахунками, економічний ефект при заміні предметів знімного інвентарю пасажирських вагонів сягне понад 17 мільйонів гривень.

- Чим нова постіль буде кращою за стандартну?

- Подушки з пір'я, ватні матраци, вовняні ковдри - це ті речі, які збирають пил, а також є місцем розмноження грибків та мікроскопічних кліщів, - каже Олена Бачинська, лікар-алерголог столичного алергоцентру. - А ковдри з верблюжої шерсті є потужним алергенним фактором. Ось чому часто люди виходять із поїзда хворими - не тому, що продуло, а через алергійний нежить. А недосушена білизна чи волога ковдра могли бути розсадником плісняви, що може викликати небезпечні хвороби дихальних шляхів, особливо в дітей.

Наприклад, побутові або пилові кліщі живуть у матрацах, пір'яних подушках, які накопичують у собі пiт та вiдмерлi клiтини шкiри з голови людини. Такі подушки навіть вдома треба міняти кожні 2 - 3 роки, не кажучи вже про поїзди, де на них cплять постійно інші люди. Відповідно, вже за короткий час 50% ваги такої подушки становлять саме клiщi. Вони ж викликають алергійні реакції, кашель, кон'юнктивіт, свербіж шкіри, навіть напади бронхіальної астми.

Сучаснi синтетичнi наповнювачi є гiпоалергенними, легко перуться і запобiгають появi клiщів. Вони пропускають повiтря та дозволяють шкiрi голови "дихати", а також добре зберiгати тепло. Сподіваюся, саме такі придбає "Укрзалізниця".

- І як часто слід буде дезінфікувати нові подушки та ковдри?

- Аби запобігти поширенню інфекцій, такі синтетичні комплекти слід прати щонайменше раз на квартал, - наголошує Анізія Бандрівська, головний алерголог Департаменту алергології Львівської області.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні