Онлайн трансляція сесії Луцькради. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

3
0
Онлайн трансляція сесії Луцькради. ОНОВЛЮЄТЬСЯ
Чергова 20 сесія Луцької міської ради обіцяє вже традиційно бути емоційною та багатою на події.

Минулого тижня луцькі депутати більшістю голосів проголосували за дострокове припинення Юлією Вусенко повноважень секретаря ради, так і не давши їй стати в.о. мера. Таке рішення ініціював УКРОП і підтримали Батьківщина, радикали та екс-солідарівці Євгеній Ткачук та Олександр Козлюк.

Натомість сама Вусенко рішення про своє звільнення не визнала (мовляв, його не підписав секретар, тобто - вона) і подала до суду.

Як надалі розгортатимуться події - видання "Волинь 24" буде стежити в онлайн режимі.

14:40 Депутати йдуть на обід, повернуться за годину.

14:40 Запитань до прокурора - відчутно менше, ніж до керівника поліції. Та кілька все ж є: прохання перевірити сплату підприємцями плати за землю, чи відбувалося розслідування з приводу спалахів сальмоналеозу у дитячих садках, а депутат Дендіберін поцікавився думкою стосовно обшуків в обласній раді працівниками Генпрокуратури.

Павло Данильчук цікавиться актуальним: перевіркою прокуратури у цей час в управлінні освіти. Прокурор каже, що провадження з цього приводу відкрите давно, але таємниць розслідування озвучувати не може.

Тарас Шляхтич цікавиться, чи відкрито провадження стосовно непроведення тендеру на ремонт вулиці Лесі Українки. Прокурор не готовий відповісти, обіцяє зробити це пізніше.

Зрештою звіт прокурора підтримують.

14:20 Про роботу прокуратури у минулому році запрошують виступити міського прокурора Артура Томашевського.

Розповідає про те, як непросто працівникам прокуратури: після реформування на одного процесуального працівника припадає 380 проваджень.

13:55 Начальнику поліціі депутати задають питання. Цікавляться нехваткою кадрів, профілактикою квартирних крадіжок, співпрацею з патрульними, фінансовим забезпеченням, проблемами із нелегальним гральним бізнесом, підвищеною криміногенною ситуацією біля ТРЦ Порт-сіті і навіть задають питання стосовно конкретних нерозкритих злочинів.

На запитання обранців Кічук розповідає, що найбільш криміногенними ще з 90-х лишаються 33-ій і 40-ий мікрорайони та проспект Відродження. Також повідомив, що в центрі міста працює лише одна камера на універмазі, а загалом в місті на вулицях є камери, але вони не працюють.

Зрештою, після 25 хвилин "допиту" Олега Кічука, депутати підтримали його звіт.

13:45 Уже кілька сесій поспіль до ради приходить міський прокурор та керівник луцькоі поліціі. Щорічно вони повинні звітуватися перед депутатами, та за політичними колізіями обранцям було не до правоохоронців.

"Розкриті усі факти вбивст, а іх було чотири, тяжкі тілесні ушкодження - шість, також згвалтування і утримування людини в неволі, яких було по одному",- розповідає керівник міськоі поліціі Олег Кічук, коли його нарешті запрошують до трибуни.

Загалом каже, що до кінця минулого року вдалося стабілізувати криміногенну ситуацію в місті.


13:40 Депутати працюють над формуванням порядку денного: переглядають черговість питань.

13:33 Ігор Поліщук займає в президіі місце секретаря ради. Перше питання - визначитися з режимом роботи.

Андрій Козюра пропонує працювати до 18.00, депутати підтримують ідею.

13:35 Поліщук зачитує заяву заступника мера Сергія Григоренка, який просить зняти з порядку денного питання його авторства про співпрацю з Прилуцьким, адже сумнівається в законності подальшоі роботи сесіі та прийнятих питань.

Так само Тарас Яковлев попросив зняти питання про звіт міського голови за 2016 року, Юрія Моклиці - про зняття питання щодо ліквідаціі КП Парки і сквери.

Депутати підтримують, питання заступників зняті з порядку денного.

13:28 Сесію продовжують. Пустовіт каже, що підписав рішення, воно є опублікованим на сайті міськради, тож Поліщуку можна передати керування сесією.


Олександр Кравченко додає пропозицію: доручити кадровому відділу ради звільнити Юлію Вусенко та віддати ій трудову книжку. "Щоб вже могла шукати роботу"- іронізує депутат. "У Верховній Раді"- тихенько додає Пустовіт.

13:13 "Власть мєняєтся!" - за коментарями до Поліщука тепер звертаються не лише лояльні до УКРОПу видання, а й журналісти з інформвідділу міськради. "Ти тепер популярний. Хоч трубку будеш брати?"- жартує до Поліщука Євгеній Ткачук.


Тим часом Ігор Поліщук розповідає про перші кроки: наведення порядку в ЖКГ, з міським транспортом та комунальними підприємствами - Луцьктепло, Луцькводоканал, Луцьким підприємством електротранспорту.

Журналісти питають, чи тепер УКРОП, отримавши посаду в.о. мера, не буде саботувати вибори міського голови. Поліщук заперечує і для переконливості демонструє уже підготовлене звернення до ЦВК з проханням призначити вибори.



13:00 Депутати підтримують результати таємного голосування і оплесками вітають нового секретаря - голову фракціі УКРОПу Ігоря Поліщука.

Микита Рабан пропонує перерватися на коротку перерву, щоб рішення опублікували, роздрукували і головуючий на сесіі Григорій Пустовіт підписав його.

Григорій Пустовіт викликав до президіі новообраного секретаря, щоб привітати з перемогою "у жорсткій боротьбі, коли так трималися за владу попередні представники".


12:45 Бюлетені пораховано. Усі 23 депутати, які взяли участь у голосуванні, олноголосно підтримали кандидатуру Ігоря Поліщука на посаду секретаря ради.


12:20 Інтерес до подій в міськраді у громади - неабиякий. Проігнорувати вибори секретаря, який найближчим часом стане в.о мера не зміг навіть попри серйозну травму ноги громадський активіст Ігор Алексеєв.


12:15 За ходом виборів активно стежать представники громадськості: На диванчику у фойє розмістилася "Варта порядку", а громадська активістка Мар'яна Сорочук веде онлайн трансляцію, супроводжуючи іі коментарями на кшталт: "що краще пустити в будку: газ чи струм?"


12:05 Депутати дуже оперативно отримують бюлетені, голосують. За п'ять хвилин - 15 голосів. "Підходимо - голосуємо"- закликає Євгеній Ткачук.


12:00 Бюлетені затверджені, перераховані, скринька запечатана. Депутатів відпускають на вибори секретаря. Перерва - до 12:35.


11:55 Обговорюють форму бюлетеня. "Зверху ставимо плюсик, а внизу мінус треба ставити?"- уточнює Микола Дендіберін. Пустовіт роз'яснює, що бюлетень дійсний, коли на ньому лише одна позначка.

Депутати нагадують колезі, що він щонайменше тричі брав участь у виборах секретаря. "Хвилююся",- пояснює обранець.

11:50 Депутати продовжують роботу. У залі лишилося 24 обранці - лише ті, хто минулого разу голосували за звільнення Вусенко. Фракціі Самопомочі, Солідарності та Народного контролю залишили раду.


Головуючий зачитує заяву Поліщука, який повідомив про можливий конфлікт інтересів, тому голосувати за своє обрання не буде.

Голова лічильноі комісіі Борис Смаль розповідає про процедуру голосування.

11:45 Лічильна комісія працює: готують бюлетені для голосування. У тесті бюлетеня - одна кандидатура. Формулювання - "про обрання секретарем Луцькоі міськоі ради Ігоря Поліщука".


11:07 У фойє перед сесійною залою монтують кабінку для голосування. "Шибениця демократії?" - жартує Ігор Поліщук, нагадуючи як називали каркас кабінки минулого разу.

10:58 Пустовіт дає доручення готувати кабіну для голосування. Оголошує перерву на 30 хвилин для роботи лічильноі комісії.

10:53 Павло Данильчук каже, що розуміє право більшості переобирати секретаря, тому пропонує до суду лишити головуючим Пустовіта, а секретаря обрати наступної сесії.

Проте депутати продовжують процедуру виборів: обирають лічильну комісію із п'яти депутатів: укропівця Бориса Смаля, батьківщинівку Майю Шостак, радикала Сергія Булу та позафракційних Євгенія Ткачука й Олександра Козлюка. У такому ж складі працювала лічильна комісія при голосуванні про звільнення Вусенко.

10:45 Розпочавши вибори секретаря, депутати обирають лічильну комісію. Є пропозиція обрати по одному представнику від фракції. Свобода, Самопоміч і Народний контроль відмовляються від участі в процедурі виборів, яку називають незаконною.

10:43 Микита Рабан озвучує позицію більшості депутатів, яку вони узгодили заздалегідь: хочуть бачити секретарем Ігоря Поліщука.


10:37 Євгеній Ткачук вносить пропозицію розглянути рішення про обрання нового секретаря. Вусенко нагадує про суди і просить не підтримувати проект рішення.

Радикал Була каже, нехай невдоволені розбираються у судах, а депутатам треба працювати.

Рішення підтримали 24 обранці. Тож за кілька хвилин - розпочнуться вибори секретаря.

10:30 Микола Яручик каже, що бачить в колег проект рішення про обрання нового секретаря. І ще раз нагадує: його позиція - перевибори. Емоційний спіч доповнює віршами Ліни Костенко:

Одна помилка у житті - це не біда,
Біда, коли усе життя помилка.


Запитує у Пустовіта, котра година. Почувши відповідь, каже: "мені пора", і додає, що йде робити важливішу справу - білити дерева.

Покидаючи залу, тисне руку Ігорю Поліщуку зі словами: "Мої вітання наперед".

10:25 Серед присутніх в раді - помічник нардепа Івахіва Денис П'ятигорець. Спостерігаючи за сесією, на своїй сторінці у Фейсбуці він зазначив, що Пустовіт "пробив чергове дно". Цей коментар стосується заяви Пустовіта про те, що "депутати не можуть прийняти рішення про визнання смерті Миколи Романюка, навіть якби хотіли б" (мав на увазі, що в проекті рішення йдеться про припинення повноважень, а не смерть).

10:22 Ігор Поліщук стверджує, що події, які відбулися в раді, є законними, бо траплялися подібні прецеденти в інших містах. А Вусенко може звертатися хоч до Ради безпеки ООН - це однаково нічого не змінить.

10:20 У відповідь Григорій Пустовіт зазначив: "Юлія Василівна, ви маєте право на власну думку. І маєте право на помилку, і зараз блискуче його використовуєте".

10:15 Слово бере Юлія Вусенко. Каже, що подала заяву до поліцію про порушення Пустовітом закону і відкриття кримінальноі справи, а також - позов до суду. Адже, на її думку, депутат перевищив повноваження на минулій сесії: не просто головував на засіданні, а й підписав рішення про її звільнення. До того ж, незаконні дії вчинили і депутати, порушивши гарантовану Конституцією безперервність влади. І стосовно цього вона повідомила Генпрокуратуру.

Вусенко закликала депутатів не продовжувати роботу.

10:10 У залі з'являється Юлія Вусенко, займає місце депутата.



Микола Собуцький каже, що є зареєстрованою петиція про розпуск ради і вона набрала достатню кількість голосів.

10:07 Павло Данильчук пропонує послухати начальника юридичного управління, аби він роз'яснив, чи законно, що сесію вестиме Пустовіт. Проте більшість депутатів таку ідею не підтримали.

Слово бере Артем Запотоцький із Солідарності, розповідає, що подав позов до суду про скасування рішення щодо звільнення Вусенко. Відтак, подальші дії ради можуть бути надалі нелегітимними.

10:05 Депутати проголосували, аби головуючим на сесії був батьківщинівець Григорій Пустовіт.

10:00 Місце у президії замість Юлії Вусенко займає укропівець Тарас Шляхтич. Каже, за дорученням більшості депутатів проводити сесію буде він.



У залі - 28 депутатів, сесія розпочинає роботу.

9:55 У сесійну залу підтягуються й обранці від Солідарності та Самопомочі. Схоже, саботажу з приводу звільнення Вусенко не буде.

9:40 Працівники секретаріату роздають депутатам звернення Прилуцькоі громади з проханням про об'єднання. Для прийняття такого рішення третина депутатів мають підписати лист. Схоже, депутати не бояться перспективи перевиборів після розширення територіі і відразу ставлять підписи.



9:30 Депутати, які минулоі сесії голосували за звільнення Вусенко, уже на робочих місцях. Солідарності та Самопомочі в сесійній залі поки немає, хоча у раді деяких депутатів вже бачили.
Теги: сесія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Юлія Вусенко - сильна жінка.
Відповісти
радикали продажні
Відповісти
Саша балабеник також в варті?? Ну пі...ц!!!!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні