--> Коли і як атовці та переселенці Луцька зможуть купити дешеве житло | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Коли і як атовці та переселенці Луцька зможуть купити дешеве житло

0
6
Коли і як атовці та переселенці Луцька зможуть купити дешеве житло
16 березня Верховна Рада прийняла закон, який допоможе забезпечити учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб власним помешканням.

Один з розробників документу директор ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат» Руслан Вайман, вважає Закон України «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» (щодо реалізації державних житлових програм)» надзвичайно важливим та переконаний, що ухвалювати його потрібно було ще у 2014 році.

«Він дає можливість забезпечити доступним житлом учасників бойових дій. 50% вартості помешкання компенсуватиме держава. Або ж атовець зможе обрати пільговий іпотечний житловий кредит з відсотковою ставкою 7% річних», - розповів забудовник та зауважив, що до розробки документу також долучилася Конфедерація будівельників України.


ПОВІЛЬНО, ПРОТЕ БЕЗ КОРУПЦІЇ

За словами Руслана Ваймана, внести законопроект до парламенту вдалося восени 2016 року завдяки народному депутату Ігорю Гузю. В жовтні того ж року документ пройшов перше читання, друге – лише через півроку. Саме тоді законопроект знайшов необхідну підтримку серед нардепів.

«На жаль, все відбувається надто повільно. У Луцьку – 193 учасники бойових дій, 63 з яких готові взяти участь у цій програмі. Та фінансування варто очікувати не раніше другого півріччя 2017-го», - прогнозує Руслан Вайман.

Він зауважує, що користь від закону подвійна. З одного боку люди, які воювали за Україну, отримають змогу купити власне помешкання, з іншого – тисячі українських будівельників матимуть роботу. Крім того, на думку забудовника, під час реалізації цієї житлової програми не буде зловживань та корупції.

«Навряд чи, людина, яка пройшла війну, братиме участь у сумнівних схемах з відкатами чи на якихось особливих умовах із корупційними ознаками», - переконаний Руслан Вайман.

Тим часом, народний депутат Ігор Гузь, який лобіював прийняття закону, вважає, що на його реалізацію було б оптимально виділити хоча б один мільярд гривень.

«Безперечно ця житлова програма дасть можливість знизити соціальну напругу серед тих людей, які пройшли фронт», - переконаний нардеп.

ЧИ ГОТОВІ ВОЛИНСЬКІ ЗАБУДОВНИКИ ДОЛУЧИТИСЬ ДО ПРОГРАМИ?

Попри те, що до практичного втілення програми ще мінімум півроку, місцеві забудовники вже продумують спеціальні пропозиції для атовців та переселенців.

Директор будівельної компанії «Інвестор» Андрій Разумовський називає цей закон надзвичайно прогресивним кроком.

«Дуже добре, що його прийняли. Тепер державні житлові програми отримають додаткове фінансування, а люди – власну квартиру за справді доступною ціною», - каже будівельник.

«Крім того, є безперечний позитивний вплив цього закону і на економічний розвиток всієї галузі. Адже розподіл коштів 50\50 або пільговий кредит стимулюватиме людей купувати більше, а відповідно забудовники будуватимуть і більше житла. Відтак на всі супутні послуги та товари зростатиме попит», - пояснив Андрій Разумовський.

За його словами, як тільки визначать обсяг фінансування, розпорядника коштів та відбудеться розподіл грошей за областями, будівельна компанія «Інвестор» однозначно презентує спеціальну пропозицію.

«Будемо пропонувати знижки, підготуємо акції для тих людей, які братимуть участь у цих житлових будівельних програмах. Особливий потенціал бачу у напрямку пільгового іпотечного житлового кредиту з відсотковою ставкою 7% річних. Це буде дуже добре та зручно як і для людей, так і для забудовника», - переконаний Андрій Разумовський.


ЯК У ЛУЦЬКУ УЖИВАТИМУТЬСЯ ДЕРЖАВНА ТА МІСЬКА ЖИТЛОВІ ПРОГРАМИ ДЛЯ АТОВЦІВ


До слова, 26 жовтня 2016 року депутати Луцької міської ради ухвалили програму, яка також забезпечуватиме атовців житлом на умовах співфінансування. Однак, жоден луцький учасник АТО поки не взяв участі у програмі. До такої ситуації призвела політична криза в міській раді. У порядку денному чергової сесії ради два проекти рішення, в яких прописаний механізм реалізації програми. На жаль, через політичні "війни" між депутати їх досі не розглянули.

Начальник відділ по експлуатації та ремонту житлового фонду департаменту ЖКГ Луцькради Геннадій Козюта розповів, хто зможе взяти участь у міській програмі та пояснив, чим вона відрізняється від загальнодержавної.

До місцевої програми можуть залучати людей, які перебувають на квартирному обліку у виконкомі Луцької міськради. Також обов’язковою умовою для участі є й луцька прописка кандидата. Тому учасники АТО повинні спочатку звернутися із заявою в департамент ЖКГ, після чого вивчають спеціальна комісія при міській раді вивчає підстави для взяття їх на квартирний облік.

До прикладу, якщо сім’я атовця живе у квартирі чи будинку площею меншою ніж 6 кв.м на людину, або ж в одній кімнаті проживають особи різної статі, окрім подружжя, віком понад 9 років, це є достатньою підставою для взяття на квартирний облік. Усі критерії перелічені у Житловому кодексі України.

Лише після встановлення підстав та перевірки документів, виконком своїм рішенням вносить осіб до обліку. Після цього учасник АТО пише заяву про бажання взяти участь у програмі, і знову ж таки виконком включає його у програму.

За словами чиновника, станом на 17 березня понад 60 луцьких сімей планують долучитися до програми. У бюджеті міста на 2017-2019 роки передбачено по 8 мільйонів гривень на рік на забезпечення житлом учасників АТО. Всього - 24 мільйони.

За умовами програми 50% вартості житла сплачує атовець, ще 25% виділяє міська рада, а 25% надходять із інших джерел.

«Сподіваємось, що до фінансування нашої міської програми долучиться й Волинська обласна рада. Іншими джерелами також можуть бути приватні підприємства, меценати тощо», – зауважує Козюта.

Передбачений у програмі й варіант, якщо інших джерел не буде – тоді міська рада має право фінансувати 50%. Проте це автоматично завадить придбати більшу кількість квартир.

Геннадій Козюта схвалює прийнятий 16 березня закон та пояснює, що він не матиме конфліктів із міською програмою, яка стосується виключно лучан. Чиновник також вважає, що луцька програма не має припинятися.

«Я далекий від думки, що фінансування з держбюджету буде настільки вагоме, що може виключити нашу міську програму. Якщо це дійсно будуть дуже великі кошти, що не виникатиме потреби витрачати місцевий бюджеті, то можливо варто призупинити дію міської програми. Але в жодному разі не в збиток нашим атовцям», - каже Козюта.

Державну програму скоріше за все реалізовуватимуть через регіональні фонди, тож різними будуть й розпорядники коштів.

«В Україні працює Фонд сприяння житловому будівництву. Тож, якщо кошти з держбюджету надійдуть, охочі взяти участь у загальнодержаній програмі мають звертатися та укладати угоди саме там. На мою думку, програми не суперечитимуть одна одній, навпаки – допомагатимуть. Тому було б добре, якби співфінансування згідно закону таки відбулося», - підсумував чиновник.

ТЕКСТ - Ірина НОВОСАД, Василина БОРУЦЬКА (ВолиньPost)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні