Онлайн трансляція сесії Луцькради

1
-3
Онлайн трансляція сесії Луцькради
Позачергову сесію Луцької міської ради скликають втретє.

Депутати-опозиціонери ігнорують засідання, на якому мають прийняти формальність: факт припинення міським головою Миколою Романюком повноважень. Проте таке рішення автоматично надає секретарю ради Юлії Вусенко статус в.о.мера.

Чи вдасться депутатам провести сесію з третьої спроби? Видання "Волинь24" стежить за подіями в режимі онлайн.

8:40 Депутати починають сходилися до сесійної зали. Прийшла і Батьківщина, а також екс-солідарівець Олександр Козлюк. Найбільша інтрига - є в залі і представники УКРОПу.

Можливо, це пов'язано із запланованою підтримкою резолюції волинських активістів. Нагадаємо, у зв'язку із розгоном добровольців-блокадників на Сході, волиняни висунули ряд вимог. Їхню резолюцію підтримала і Волинська обласна рада.

УКРОП
УКРОП


8:55 Ігор Поліщук цікавиться в керівника секретаріату, чи будуть розглядати питання щодо блокади торгівлі з окупованими територіями.

9:00 Як показує досвід, фізична присутність депутатів в залі ще нічого не означає. На папері реєструються далеко не всі...

УКРОП і Батьківщина поки не реєструються
УКРОП і Батьківщина поки не реєструються
Тим часом Олександр Кравченко демонструє запрошення на сесію: із незрозумілих причин, не в сесійну залу, а в 105 кабінет
Тим часом Олександр Кравченко демонструє запрошення на сесію: із незрозумілих причин, не в сесійну залу, а в 105 кабінет
У порядку денному - таки одне питання
У порядку денному - таки одне питання


9:10 У залі поки немає Солідарності та радикалів. Відсутня і секретар ради Юлія Вусенко

Ткачук і Козлюк демонстративно переставили партійні прапорці
Ткачук і Козлюк демонстративно переставили партійні прапорці


9:15 Євгеній Ткачук просить покликати до зали секретаря, не розуміє, чому доводиться стільки чекати. А затим вступає в словесну перепалку з представницею Самопомічі Аллою Надточій. "Ішов на вибори, людям казав одне, а тепер кажеш інше", - каже депутатка. "Я своїм виборцям нічого не обіцяв", - запевняє Ткачук.

9:22 У залі з'являється Вусенко і просить підійти голів фракції.



"Не роби цирку", - на щось натякає Микола Собуцький.

9:24 Вусенко хоче перенести сесію на годину, запевняє, що має погодження чотирьох голів фракцій. Депутати піднімають ґвалт. Звучать пропозиції зібрати ініціативну групу й обирати нового секретаря.

Депутати обурюються: Вусенко розуміє, що немає достатньої кількості голосів, тому відтягує початок сесії.

Тим не менше, своїм рішенням секретар налаштовує навіть донині лояльних депутатів проти. Зокрема, гучно обурюються радикали.

9:39 Спільну заяву роблять голови фракції УКРОПу, Солідарності, Радикальної партії та Батьківщини. Кажуть, Вусенко сказала неправду, що голови фракцій погодилися на перерву. Діями секретаря вкрай обурені, кажуть, прийшли працювати, а тут знову політичні ігрища. Пішли радитися, що робити далі.



9:47 У залі з'являється позафракційний Микола Яручик, який обирався від Солідарності. "Ми тут всі на низькому старті на перевибори, а ти де ходиш?"- жартує до нього Андрій Козюра.

9:58 Ігор Поліщук та Євгеній Ткачук в колі інших депутатів обговорюють подальші кроки: обрання президії з трьох людей та проведення сесії без Вусенко. Вони переконані, що секретарю не сподобалася кількість присутніх депутатів, адже вона планувала знову сказати, що обранці не зібралися і раду треба розпускати.

10:12 У залу повернулася Юлія Вусенко, просить запрошувати депутатів на робочі місця. Депутати підтягуються в залу.

Керівник секретаріату збирає підписи в незареєстрованих депутатів.



10:22 Вусенко оголошує електронну реєстрацію. Зареєструвалося 36 депутатів.

На розгляд секретар вносить питання про дострокове припинення повноважень міським головою Миколою Романюком.

Депутати заперечують: треба затвердити порядок денний. Вусенко не погоджується і ставить на голосування. За - лише 15, деякі депутати вийняли картки з системи.

Кажуть, їх обманули: на погоджувальній раді говорили про те, що будуть розглядати питання про блокаду торгівлі з окупованими територіями. Вусенко каже, що це питання спершу хочуть розглянути на комісіях, а затим - на наступній позачерговій сесії.

10:29 Радикал Костянтин Петрочук каже, що "ігри" вже набридли. Мовляв, вчора на погоджувальній раді домовилися про порядок денний, а сьогодні Вусенко відверто "бреше суспільству".

10:31 УКРОПівець Микита Рабан несподівано займає позицію Вусенко: давайте голосувати за питання, яке довго не можуть прийняти.

Богдан Смаль із ним не погоджується. Каже є процедура: треба спочатку прийняти порядок денний, а тоді розглядати питання по суті.

Андрій Козюра каже, що вкотре зіштовхується з брехнею Вусенко. Бо вчора вона із трибуни обласної ради розповідала, як підтримує блокаду, а на погоджувальній раді з керівниками фракцій внесла це питання до порядку денного 19-тої позачергової сесії. Закликає внести підтримку блокадників в порядок денний.



10:37 "Ганьба секретарю!"- кричить Козюра.

Радикал Сергій Була пропонує зняти два питання: і про припинення повноважень Романюком, і про зняття секретаря Вусенко, якщо є такий проект рішення, а перейти до господарських питань.

Юлія Вусенко наполягає: треба прийняти до відома факт припинення повноважень Романюком. Якби проголосували відразу, вибори мера відбулися б вже 30 квітня. Запевняє: до влади вона не рветься, у відповідь - сміх депутатів.

"Знаю точно, якщо сьогодні рада прийме це рішення, вже в 15.00 в комітеті в Києві будуть розглядати питання виборів мера Луцька",- каже Вусенко.

10:44 На підвищених тонах Кравченко перебиває Вусенко: "Скільки можна говорити одне і те ж? Пластинку заїло?"


Слово дали Миколі Собуцькому, представнику Самопомочі, а також громадському активісту, який представляє Штаб блокади. Він запевняє, що їм не принципово, коли буде підтримана їхня резолюція, головне - із прізвищами керівників правоохоронних органів, яких вимагають звільнити.

"Можете сказати, що не будете балотуватися на мера?" - питає Була. Вусенко каже, що все вирішує не вона, а партія.

10:50 "Я ніколи не прикривався ім'ям Миколи Ярославовича, але добре знаю, скільки ви за останні півроку випили крові в нього, і які істерики влаштовувалт. Ми визнаємо факт смерті Романюка, але не хочемо вам давати право вето, бо ви і без того сьогодні ламаєте депутатів, для того і перерву сьогодні брали", - виступає Євгеній Ткачук.

Вусенко просить не обговорювати особисті стосунки. Запотоцький просить перерву, щоб допрацювати звернення щодо блокадників, а журналістів - оприлюднити те, про що ж насправді вчора домовлялися на погоджувальній раді.

"Якщо ви плануєте виконувати обов'язки міського голови, повинні брати приклад з Миколи Романюка. Він ніколи не дозволяв собі оголошувати не те, про що йшлося на погоджувальній раді. Завжди толерантно вислуховував усіх депутатів... Роблю висновок, що в ваших діях є елементи зловживання посадою",- звернувся до Вусенко Костянтин Петрочук.

Вусенко відповідає, проте знову - про необхідність проведення виборів мера, а для цього - дотримання всіх предбачених процедур.

"Я не дозволю деяким політичним силам поставити свого в.о., щоб мати доступ і до бюджету, і до незрозумілих процедур під час виборів",- сказала Вусенко, запевнивши, що собі вона зловживань не дозволить.

"Рівень дискусії падає нижче плінтуса, ми дискредитуємо раду... Хтось хоче в владу? - будь ласка, через два місяці шуруйте на вибори",- обурюється свободівець Микола Федік.


11:05 "Закликаю читати закон, а не те, що вам зараз в телефон пишуть Івахів, Гунчик і Палагута",- каже Ігор Поліщук, а також нагадує про оголошену перерву, яку не підтримали голови фракцій, а Вусенко просто усіх обманула.

"Перерва обговорювалася в присутності всіх голів фракції. Так склалося, що всі вони - чоловіки. Не розумію, чому всі говорять, що радикали утрималися",- каже Вусенко. Всі запевняють: саме так і було. Із незрозумілих причин Вусенко відіслалася до гендерних моментів і зауважила, що тоді тут - "чоловіча відповідальність".

Вусенко додає, звертаючись до УКРОПу: для чого, маючи такі ресурси, ще додаткові - адміністративні? Пропонує допрацювати в раді сумлінно.

Ігор Поліщук відповідає, що добре орієнтується в тому, що відбувається в міськраді: мовляв, Олена Палагута (екс-помічниця Ігоря Єремеєва) під час сесії сидить в кабінеті Богдана Гончарука і разом з юристом Континіума диктує Вусенко інструкції.

11:14 Григорій Пустовіт намається повернути конструктив і пропонує повернутися до розгляду порядку денного.

11:20 Борис Смаль цікавиться у Вусенко, що означають слова: "на мій погляд, цього робити не потрібно", коли мова йде про регламент і закон.

"У нас позачергова сесія з одного питання, для чого регламент? Бо вам так кортить?"- питає Вусенко.

Тарас Шляхтич просить оголосити перерву на 20 хвилин, щоб "збавити темпи".

Оголосити заяву просить Олександр Козлюк. Читає із закону про те, що секретар ради повинен сприяти роботі депутатів, а те, що секретар не ставить на голосування пропозиції - порушення. Також оголошує заяву про вихід із фракції Солідарності.

Слово просить Євгеній Ткачук. Каже, що в 2015 році Гунчик "порішав" з Самопоміччю, щоб секретарем стала Вусенко. "Не робіть круглі очі, всі знають, скільки це коштувало",- зауважив Ткачук. І також оголошує про вихід із фракції Солідарності.

"Право озвучувати кандидатуру секретаря - це виключно право міського голови. Коли міськрада формувалися, були погоджувальні ради"- пояснила Вусенко.

"Не було такого, нам прийшла вказівка з Київського майдану"- запевнив Ткачук.

Ткачук і Козлюк демонстративно переставили партійні прапорці
Ткачук і Козлюк демонстративно переставили партійні прапорці


11:30 Оголосили перерву на 20 хвилин.

12:19 Депутати повернулися до роботи. Зареєструвалося 34 обранці.

У зв'язку з заявою Ткачука, Вусенко оголошує нового голову фракції Солідарності. Ним став Петро Нестерук.

Вусенко повернулися із перерви з іншим настроєм та починає обговорювати порядок денний. Каже, що вносить у порядок денний одне питання.

За основу такий порядок денний підтримало 35 депутатів.

12:25 Тарас Шляхтич пропонує залишити порядок денний у такому ж вигляді: з одного питання. За - 13 обранців.

Артем Запотоцький пропонує до порядку денного додати питання про підтримку звернення громадських активістів щодо блокади торгівлі з окупованими територіями під першим номером. Нагадує, що депутати саме про це домовлялися на погоджувальній раді.

УКРОП каже, що це - дві пропозиції: внесення питання і його черговість в порядку денному. У результаті таку пропозицію Запотоцького підтримали.

12:30 Ігор Поліщук пропонує внести до порядку денного пропозицію про зняття секретаря ради Юлії Вусенко під номером 2 у порядку денному.

Вусенко передає депутатам рішення комісії, яка висувала такий проект рішення, щоб зачитали. Зачитують: проект рішення запропонув Микита Рабан, юрист міськради запевнив, що депутати можуть подати такий проект рішення на найближчу позачергову сесію, яка буде розпочата.

Вусенко каже, що 19-та сесія на той час вже була розпочата, а виносити треба на найближчу, яка буде. Пропозицію Поліщука відмовляється ставити на голосування.

12:40 УКРОП каже, що є висновок юриста, що 19 сесія не була розпочата в лютому.

Поліщук просить не маніпулювати і ставити на голосування його пропозицію. Якщо не зробить цього - будуть обирати тимчасову президію і проводити сесію без Вусенко.

12:45 "Розумію ваші емоції та позицію, але не забувайте про закон",- каже Пустовіт і запевняє, що коли комісія розглянула питання, його можуть ставити на голосування.

Вусенко вперто ігнорує пропозицію Поліщука і ставить на голосування порядок денний з двох питань без пропозиції зняти її з посади секретаря. За такий порядок денний депутати не проголосували. Оголосили чергову перерву на 20 хвилин.

Депутати йдуть на перерву. "Я вже 20 років так не нервувався",- каже укропівець Сергій Балицький.

13:41 Вусенко продовжує сесію. Євгеній Ткачук доповідає, що засідала земельна комісія і теж виносить питання про зняття з посади секретаря міськради.

Вусенко питає, чи після того, як двічі не проголосували порядок денний, можна знову додавати питання і знову голосувати?

Вусенко пропонує третій раз проголосувати порядок денний із двох питань, депутати не погоджуються. Хочуть голосувати за пропозицію Ткачука.

Голова депутатської комісії з питань діяльності депутатів Микола Федік дякує за те, що взяли на себе це не легше завдання. "З землею комісія справляється, з цим побачимо",- пожартував Федік.

Вусенко каже, що треба спершу проголосувати про скасування пропозиції Запотоцького. Депутати обурюються: "ставте на голосування пропозицію Ткачука, не викручуйтесь".

13:50 Пропозицію Ткачука внести питання про зняття Вусенко з посади секретаря до порядку денного депутати підтримали. За - 23 обранці.

14:00 Перед розглядом першого питання про зняття Вусенко Ігор Поліщук каже, що за процедурою на час голосування за подібні рішення вести засідання має хтось інший. Відтак, пропонує довірити таку місію Григорію Пустовіту. Депутати підтримали.

14:08 Пустовіт зачитує процедуру голосування за припинення повноважень секретарем ради: таємне голосування бюлетенями.



Фракції Самопомочі, Солідарності та Свободи заявили, що не будуть залишати свої робочі місця і брати участь в роботі лічильної комісії та голосуванні.

14:13 Депутати створили лічильну комісію у складі 5 чоловік: Борис Смаль, Майя Шостак, Костянтин Петрочук, Євгеній Ткачук та Олександр Козлюк.

В працівників секретаріату запитують, скільки часу займе виготовлення бюлетеня. Керівник секретаріату каже, що 40 хвилин. Йдуть на чергову перерву.

14:30 У ході перед сесійною залою монтують кабінку для голосування. Загалом в стінах міськради - настрій ще той: працівники ловлять депутатів і тихенько розпитують "що там?"



14:35 Ігор Поліщук робить офіційну заяву для преси: Юлія Вусенко онтролюється фінансовою групою Континіум, і вони хочуть попри все зберегти контроль над містом.

14:45 Деякі депутати не залишають сесійну залу навіть для кави чи обіду: підкріплюються просто на робочих місцях. Вечір обіцяє бути довгим...



15:15 Почала працювати лічильна комісія. Головою комісії обрали укропівця Бориса Смаля. Обговорили, як відбуватиметься голосування, як будуть рахувати.

Так виглядає бюлетень
Так виглядає бюлетень


15:47 Депутати продовжують роботу. У залі лишилося тільки 23 обранці, проте цього для засідання ради достатньо.

Пустовіт розповідає, як виглядатиме бюлетень. Голова лічильної комісії Борис Смаль рлзповідає, як буде відбуватися голосування.

Для голосування виділяють годину.

16:00 Депутати розпочали голосування.


Свобода і Самопоміч лишаються в сесійній залі.



"Щоразу, коли співаю гімн: "душу й тіло ми положим за нашу свободу", думаю про вашу партію, чесно",- каже свободівцям Юлія Вусенко.

16:20 За 20 хвилин проголосувало 23 депутати. Також у голосуванні братиме участь Костянтин Петрочук, який в лічильній комісії.

Для того, щоб зняти Вусенко, необхідно 22 позначки у бюлетені навпроти графи "так".



16:55 Оголосили про закінчення голосування. Далі - підрахунок.



17:05 Лічильна комісія оголошує результат: усі учасники голосування підтримали рішення про дострокове припинення Юлією Вусенко повноважень секретаря Луцької міської ради.

17:19 Пустовіт зауважує, що він був головуючим під час голосування засідання, тому він має підписувати рішення депутатів.

До обговорення долучається Юлія Вусенко і запевняє: підписувати рішення має секретар, а не головуючий на засіданні депутат.

Пустовіт не погоджується і зачитує норму закону, де йдеться про те, що рішення таки може підписати депутат, який головував на сесії.

Шляхтич вносить нові деталі і зачитує умови, коли головуючий депутат підписує рішення: коли сесія скликана однією третьою депутатів або коли голосують за електронну петицію. Жодна з цих умов не є актуальною.

17:30 Вусенко наполягає: рішення про її звільнення має підписувати секретар, тобто - вона.

"Підпишіть протокол голосування, я вам подякую. Ми розглянемо решту питань, а тоді будемо говорити про підписання рішення", - каже Вусенко.

Слово просить перший заступник міського голови Тарас Яковлев. Каже, більше місяця рада працює в незрозумілому режимі, а тепер взагалі не відомо, як працюватиме господарка. Просить Пустовіта не підписувати рішення і називає його незаконним.

17:38 "Пам'ять днів і рішення буде підписане. Повноваження поки виконує секретар Вусенко", - ще раз наголошує Шляхтич.

Козюра каже, що від моменту, коли депутати проголосували за звільнення Вусенко, наступає конфлікт інтересів і вона не може підписувати таке рішення. Пропонує внести у проект рішення пункт про негайне підписання його Пустовітом.

17:45 Ігор Поліщук пропонує припинити обговорення та голосувати.

До депутатів звертається Вусенко: ви обиралися від громади, а зараз відстоюєте олігархічні інтереси... Каже, що депутати роблять злочин і переривають принцип неперервності влади: "Мені страшно... Бо я живу в місті, де головним є не закон, а чиясь вказівка".

17:50 Депутати голосують за проект рішення про припинення Вусенко повноважень секретаря, а також надання Пустовіту повноважень підписати це рішення.

"І замінити прапор Євросоюзу на прапор УКРОПу",- пропонує активіст Рижков.

Надточій просить дати висновок юристам, чи може Пустовіт підписувати рішення. Депутати йдуть на чергову перерву.

17:55 До журналістів підійшла Вусенко і попросила скликати громадськість.

18:20 Депутати не дочекалися юриста і голосують рішення за основу.

Тоді - чергове обговорення. Тарас Шляхтич вкотре намагається пояснити, що таке рішення незаконне.

Пустовіт теж не здається: рада не може доручити вести сесію секретарю, якому висловили недовіру.

18:24 До зали зайшов начальник юридичного управління Олександр Рачков. У виступі розказує, що рішення підписує голова, у разі його відсутності - секретарем, а в окремих випадках - головуючим депутатом. Ці окремі випадки, як і зазначав Шляхтич, не є актуальними для даного засідання.

18:30 Шляхтич пропонує поіменне голосування, депутати погоджуються.

Пустовіт хоче поставити питання на голосування, Вусенко кричить: зніміть з голосування! Проте депутати підтримують рішення.

Пустовіт дякує Вусенко за те, що працювала секретарем.

Вусенко навзаєм дякує Пустовіту, але роботу секретаря продовжує. Каже: рішення не підписане і не опубліковане, а значить поки не є чинним.

18:35 "Давайте відразу Поліщука міським головою виберемо",- ігонізує Вусенко.

Тим часом Поліщук просить перерву, щоб секретаріат мав змогу роздрукувати рішення, а Пустовіт - підписати.

19:05 Пустовіт оголосив, що підписав рішення про припинення повноважень Юлією Вусенко.

Слово бере Вусенко, каже, що рішення було прийняте незаконно і вона як секретар ради не може надалі лишатися в раді і підтримувати питання, які піднімає самопроголошений головуючий. Також перепрошує, що в зв'язку з цим не може голосувати за решту проектів рішень.

Вусенко пробує оголосити перерву у роботі сесії, Пустовіт продовжує сесію. "Депутати продовжують працювати, а Юлії Вусенко ми бажаємо успіху в Верховній Раді і не забувати лучан", - каже Пустовіт.

Вусенко залишає сесійну залу, разом із нею - депутати Самопомочі та Свободи. Обранців від Солідарності на засіданні немає вже тривалий час.

19:13 УКРОП, радикали, Батьківщина та позафракційні Ткачук і Козлюк продовжують роботу.

19:20 Присутні депутати голосують за підтримку звернення активістів щодо блокади торгівлі з окупованими територіями.

Після короткого обговорення, за - 24 голоси, рішення прийняте.

19:26 Олександр Кравченко пропонує повернутися до порядку денного і зняти рішення про прийняття факту припинення повноважень міського голови Миколи Романюка із перенесенням його на чергову 20 сесію. Адже таке рішення автоматично означає набуття секретарем ради повноважень в.о.мера, а посада секретаря - вакантна.

За, уже традиційно - 24 голоси.

19:29 Пустовіт закриває позачергову 19-ту сесію.

Також нагадав, що Вусенко скликала чергову 20 сесію на вівторок, 21 березня.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ОТ СОТВОРИЛИ КОМЕДІЮ у день , коли душа М.Романюка має відлетіти в кращий світ !!!

Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні