Підвищення вартості проїзду у луцьких маршрутках: аргументи чиновників, перевізників, активістів

4
7
Підвищення вартості проїзду у луцьких маршрутках: аргументи чиновників, перевізників, активістів
У Луцьку планують підвищити вартість проїзду у маршрутках. Однак у перевізників, чиновників та активістів – різні погляди на цю проблему.

Про це йшлося 10 березня під час громадських слухань на тему підняття тарифів на перевезення у луцьких маршрутках.

4 ГРИВНІ, АЛЕ НЕ БІЛЬШЕ

Директор департаменту економічної політики Луцької міської ради Олександр Озінович розповів, що до мерії з осені звертаються перевізники, які вимагають підвищити вартість проїзду в маршрутках.

Чиновник нагадав, що за правилами зміна тарифу можлива в тому випадку, якщо вартість палива виросла більше, ніж на 10%. З його слів, на початку 2015 року дизпаливо коштувало 17 гривень за літр (саме тоді востаннє піднімали вартість проїзду), нині ж воно коштує 20 гривень. Тобто ціна виросла на 17%.

Аби визначити, на скільки ж потрібно підняти вартість проїзду в маршрутках, в Луцькраді вирішили обстежити пасажиропотік на маршрутах №2,12 , 22, 19, 17а.

Виявилось, що собівартість перевезення на цих маршрутах – від 2,28 до 4,58 гривень. Середній тариф – 3, 88 гривні.

Відтак, чиновники вважають, за необхідне підвищити тариф до чотирьох гривень. Цю ж цифру погодили в Антимонопольному комітеті.

Заступник Луцького міського голови Сергій Григоренко також додав, що часто водії маршруток не дотримуються графіків руху, не видають квитків та порушують інші умови договорів. Однак, з його слів, транспортна система у місті далеко не найгірша.

Посадовець запевнив, що перевізники вимагали підняти вартість проїзду до п’яти гривень, однак розрахунки показують, що і 4,5 гривень забагато.

До прикладу, проїзд у маршрутках у Львові наразі коштує 4 гривні, в Тернополі та Івано-Франківську – стільки ж, у Чернігові – 3,5, Житомирі – 3, втім у цих містах розпочата процедура підняття тарифів.

ЯКЩО ТАРИФ НЕ ПІДНІМЕТЕ, НОРМАЛЬНОГО ТРАНСПОРТУ НЕ БУДЕ


Від перевізників слово взяв Юрій Девіцький, директор підприємства «Санрайз». Останнього обурює те, що ніхто не дивується подорожчанню продуктів харчування, інших побутових речей, однак вартість проїзду хвилює усіх.

«На сьогодні автобус «Богдан» коштує від 1,5 до 2 мільйонів гривень. Як можна оновити рухомий склад в місті при такій вартості автобуса? Наше підприємство взяло 10 автобусів в кредит ще у 2010 році і після цього ми більше не можемо оновлювати рухомий склад», - наголосив перевізник.

«За 10 років автобус проходить до мільйона кілометрів, а це означає, що його ресурс уже відпрацьований. У нас їздять автобуси 2007-2008 років», - додав підприємець.

З його слів, якщо тариф не підняти, з часом громадського транспорту в місті просто не буде.

АКТИВІСТИ ПЕРЕКОНАНІ, ЩО ПІДНЯТТЯ ВАРТОСТІ ПРОЇЗДУ НЕ НА ЧАСІ

Натомість присутні активісти вважають, що наразі непотрібно піднімати тариф на перевезення. Вони апелювали до того, що перевізники завищують вартість пального у своїх розрахунках, не обліковують пасажирів, бо не видають квитків та замовчуть наявність амортизаційної складової у тарифі.

До прикладу, Віталій Затіраха засумнівався в правильності розрахунків чиновників. Також він переконаний, що водії мають більшу зарплатню, ніж ту, про яку розповідають.

А депутат міської ради Павло Данильчук запевнив, що не розуміє, чому потрібно піднімати вартість проїзду.

«По п’яти маршрутах управління транспорту провело підрахунок пасажиропотоку і результати не співпадають з тими, що надали перевізники», - наголосив обранець громади.

Він запропонував відкласти питання підняття тарифу і в той же час обстежити пасажиропотік на усіх маршрутах.

Нагадаємо, проїзд у луцьких маршрутках поки не подорожчає.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
брехуни проїзд підвищили коли паливо було 27грн/л зараз 22-24грн/л...які тут ще аргументи
Відповісти
Слухання пройшли, доведено, що перевізники і їх водії брешуть - що ще треба?! Ніякого підвищення!!! А ні - вийдуть люди на розмову до тих водіїв, не збурюйте громаду!!!
Відповісти
Побудуйте велосипедні доріжки,велосипедний завод і маршрутки стануть непотрібні
Відповісти
Та ідіть собі з тими маршрутками.знайдуться і ті що по 3 грв.возити будуть.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні