Навчатися треба завжди – життя не стоїть на місці! – організаторка професійних курсів Ульяна Дьячкова

4
12
Навчатися треба завжди – життя не стоїть на місці! – організаторка професійних курсів Ульяна Дьячкова
У нас так заведено: диплом про вищу освіту має бути. А ще краще – два. Але чи має за собою «корочка» про найвищу кваліфікацію практичні навички і корисні для життя вміння? На жаль, дуже часто усі здобуті в університетах знання так і лишаються голою теорією…

Отримавши у 2008 році на руки диплом, лучанка Ульяна Дьячкова зрозуміла: випускникам вузів насправді дуже не вистачає практичних знань. І вирішила організувати професійні практичні курси, на яких навчати випускників чи інших людей, які хочуть змінити професію, практичним речам, які дійсно користуються попитом на ринку праці.

Так, розпочавши із бухгалтерських та комп’ютерних курсів, за дев’ять років Ульяна розбудувала навчальний центр, який має філії в багатьох містах Волинської та Рівненської області. Наразі у Центрі професійного навчання «Profi» працює біля трьох десятків напрямків, за якими можна отримати не просто знання, а готову професію.


– Пам’ятаєте, з чого все почалося?

– Іще будучи студенткою, я почала працювати. На той час вже закінчила технікум (коледж), вчилася в університеті, і бачила, як важко даються знання моїм одногрупникам, які не мали доступу до практики.

Я й сама почала розуміти все, що нам викладали, тільки коли довелося мати з цим справу. А коли ти сидиш за партою, тобі розповідають, розповідають… але ти не бачиш документів, не знайомий з законодавством, не розумієш елементарного… Уже тоді я зрозуміла, що теорія завжди має бути підкріплена практикою.

Почали ми із бухгалтерських та комп’ютерних курсів. Вузи випускали багато бухгалтерів, але більшість випускників поняття не мали, як користуватися комп’ютерами. До того ж, в місті почали активно розвиватися мережі супермаркетів, і їм так само необхідні були працівники зі знанням комп’ютера.

– Є багато популярних професій, наприклад, ландшафтний дизайнер, масажист, перукар чи манікюрниця, але відповідної освіти вузи не пропонують…

– Саме тому ми швидко розширили наші професійні напрямки, зокрема, і в бьюті-сфері. У жодному вузі не навчають, як робити масаж, чи косметологічні послуги, нарощувати війки, робити шугаринг чи стильну зачіску, або make-up, але це – дуже затребувані послуги.

Багато студентів коледжів та університетів приходять до нас за додатковими знаннями. Це дає їм суттєві кар’єрні переваги. Приміром, після курсу косметології вони зможуть працювати в салоні і надавати різноманітні цікаві та корисні послуги.


– А як вирішуєте відкрити новий напрямок: стежите за популярними вакансіями, орієнтуєтеся на прохання клієнтів?

– І те, й інше. Стараємося завжди стежити і за тим, що люди просять, і за попитом на ринку праці. Не останню роль, мабуть, відіграє й інтуїція.

Не можу це до кінця пояснити, але в різних регіонах у нас популярні різні напрямки. В Рівненській області користуються великим попитом курси туристичного, готельно-ресторанного бізнесу, ландшафтний дизайн. У Вараші та Ковелі чудово йде крій та шиття одягу, бухгалтерські курси. У Луцьку зараз хвиля популярності на митних брокерів, лешмейкерів (нарощення війок), шугаринг та майстер нігтьового сервісу, звісно, косметологія завжди була та є у попиті. Найкращі курси масажу за спеціальними техніками їх виконання, та інші цікавинки.

– Окрім такої спеціалізації, чим ваше навчання відрізняється від академічного?

– Насамперед тим, що відбувається не в аудиторіях, а безпосередньо на робочих місцях. Якщо ми вчимо людину на перукаря, то не відводимо її в клас, де – п’ять парт і п’ять дзеркал, а навчаємо просто в салоні краси. І не на повітрі чи манекенах, а на моделях, на реальних людях.

До речі, я сама часто буваю такою моделлю. Стараюсь не афішувати себе, про співпрацю з викладачами ніколи не домовляюсь особисто. І для того, щоб перевірити, як відбувається процес навчання – прихожу на заняття в ролі моделі. У нашій роботі надзвичайно важливо, щоб викладач пояснив усе максимально доступно, щоб клієнт усе зрозумів і засвоїв. Тому часто перевіряю в такий от спосіб «таємного клієнта», як викладають, як «ставлять» руку, як пояснюють.

Ми працюємо тільки з провідними салонами краси, брокерськими фірмами, міжнародними фірмами по дизайну, найкращими майстрами-стилістами і такого принципу дотримуємося в усіх напрямках. Наші партнери – це провідні компанії, які мають серйозний досвід, у тому числі – міжнародний.

Загалом наша головна відмінність – максимальне наближення до реальних умов роботи і максимум практики. Теорія, звісно, теж є. У нас на кожен напрямок розроблена методологічна література, але акцент все ж – на практичних навичках.

– Тобто – навчання для результату, а не для «корочки»?

– Звісно, отримані навички як результат навчання – це головне. Сертифікати ми обов’язково видаємо, вони в нас до речі, дійсні закордоном. Наші міжнародні партнери – це відома Люблінська політехніка та інші відомі вузи Польщі. Багато наших клієнтів працюють в Європі. Коли збираються закордон, освоюють навіть кілька напрямків: перукар і манікюр, чи масаж і косметолог. Розуміють, що краще інвестувати в освіту і отримати можливість більше заробляти на кращій роботі, аніж – не вчитись.

Освіта – це добре, а практична освіта – це НЕЙМОВІРНА знахідка для кожного, тому, що ви вкладаєте в себе, і в цій ситуації все залежить тільки від вас.

– Думали про те, щоб відкрити якісь екзотичні курси?

– Я сама – людина практична, і за те, щоб час витрачати на речі, які в майбутньому принесуть користь. Тому і курси у нас відповідні – мають чітке практичне спрямування.

– Починати свою справу непросто навіть досвідченим чоловікам. А коли ти молода дівчина після вузу… не було страшно наважитись?

– Коли я починала цю справу, у мене не було жодної підтримки. Вдома казали: ти цього не роботи, не вийде. Але в мене такий характер: поки не спробую – не зупинюсь. Тепер вдома кажуть: як же добре, що ти наважилася…


– А в чому успіх? Як думаєте: чому вдалося?

– Мені здається, що коли ти робиш все правильно і шукаєш підхід до людей – все обов’язково вдається. Коли ти вивчив п’ять людей, зробив усе на совість – вони задоволені і розкажуть далі. Повірте, немає жодного клієнта, який би не поцікавився відгуками. Тому репутація, і відповідно – праця, яку ти вклав – і є запорукою успіху.

– Не страшно брати на себе відповідальність? Не виникає бажання хоч на трошки стати слабкою жінкою?

– Якщо я не візьму на себе відповідальність, то хто її візьме? Не знаю, чи це добре чи погано, але я не можу себе назвати людиною команди. Мені треба, щоб все було так, як підказує інтуїція. Я не з тих, хто буде йти за натовпом, розуміючи, що це – неправильний напрямок.

Що стосується «стати слабкою жінкою» – я дозволяю це собі вдома. В мене чудовий коханий чоловік, який завжди поруч, ми працюємо разом – він провідний масажист (лікує сколіози та інші захворювання, що пов’язані зі спинами), ми маємо завжди спільні інтереси, радимось, і я навіть прислухаюся – повинна зізнатися (можливо, він цього і не знає, але це так). Я вдячна йому за цю важливу для мене підтримку.

Тому, може, комусь так і легше – сидіти вдома, нічого не робити, але я працюю з 16 років, і не уявляю, як може бути інакше.

Та й справу я собі вибрала не просто так, аби чимось займатися. Я щиро вірю, що кожна людина повинна постійно розвиватися і вчитися. Відколи закінчила університет – навчання не залишаю. Кожен рік опановую щось нове: чи це маркетинг, чи професійні курси, чи косметологія… Але я завжди вчусь. І щаслива, що маю таку особливу справу: допомагати іншим отримувати навички, розвиватися і ставати кращими.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
12

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дуже вдячні центру ПРОФІ за те шо люди справді можуть знайти себе в тих чи інших сферах...Ульяна Дячкова справжній спеціаліст своєї справи та хороший керівник...Рекомендую!!!
Відповісти
Класна стаття, підтримую Ульяну, оскільки на сьогоднішній день практика у роботі як ніколи актуальна, а у наших славнозвісних "Вузах", на привеликий жаль, знання вітряні і теоретичні. Особисто знайома з практичними курсами!! Ви молодці, люди корисного діла!! Обов'язково братиму з Вас приклад. Дякую за статтю і натхнення!!
Відповісти
Я знаю Ульяну як талановиту особистість, високо-
кваліфікованого, вмілого організатора та керівника, який по праву
може пишатися набутим досвідом, духовним та інтелектуальним
потенціалом, успіхами та досягненнями. Тому хочу побажати лише , щоб Центр професійного навчання «Profi» став з найкращих практично- навчальних
закладів України!
Відповісти
З власного досвіду знаю, що ні в Луцьку, ні в Волинській і Рівненській області, немає рівних навчальному центру "Профі". Ульяна справді молодець. Потрібно по-справжньому любити свою роботу,щоб добитись таких успіхів і результатів.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні