--> Місцями бойової слави УПА: на Волині змагались туристи-екстримали | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Місцями бойової слави УПА: на Волині змагались туристи-екстримали

0
2
Місцями бойової слави УПА: на Волині змагались туристи-екстримали
Близько двох сотень людей приїхали в селище Цумань Ківерцівського району на туристичні змагання «Доброволець-2017».

Для них це не лише можливість позмагатись одне з одним, але й вживу познайомитись з славетним минулим України, адже маршрут прокладений місцями бойової слави воїнів ОУН-УПА, - повідомляє інформаційне агентство «Волинські новини».

Туристичні змагання «Стежками Героїв «Доброволець» вперше відбулись ще 2010 року. Як розповідає активіст «Національного альянсу» та депутат Луцької міськради Павло Данильчук, лише у 2014 році через події на Майдані і на сході України змаг відмінили. Проте цьогоріч перед стартом символічно височіє банер з портретами героїв Небесної сотні. Деякі з них, до слова, свого часу долучались до організації «Добровольця».

Суть змагань полягає в тому, що командам за встановлений час потрібно подолати у повному складі маршрут, відмічаючись на контрольних пунктах. Перемагає команда, яка в контрольний час набрала більшу кількість балів. У якості КП обирали як історичні пам’ятки, так і випадкові точки. Змагання відбуваються в двох заліках: за маршрутами до 60 кілометрів і до 100 кілометрів.

Член оргкомітету «Добровольця» Юлія Грищук каже, що цьогоріч у них – аншлаг. На «дальній» маршрут зголосилось 16 команд, на коротший – 53. Загалом на Волинь прибуло до 200 учасників майже з усіх регіонів України: від Донецька до Києва та Одеси.

Представник оргкомітету змагань Богдан Бальбуза розповідає, що пройти «довгий» маршрут під силу далеко не всім – минулоріч лише декілька команд з 15 подолали всю дистанцію.

Богдан каже, що за роки участі в змагу він помітив, що команди, здебільшого, можна поділити на два типи: «слоненята» з великими рюкзаками та в камуфляжі, та «спринтери» - одягнені у легку термобілизну і з маленькими сумками за плечами, які більше нагадують косметички. Хоча, зізнається Бальбуза, інколи перші дають фору другим.

ХТО ВОНИ - ДОБРОВОЛЬЦІ?

Пункт збору, він же і штаб, - будинок культури селища Цумань, де колись був костел Святого Аргентінуса. Дехто з учасників прибули сюди ще вчора, де й заночували, решта добирається з Луцька автобусом. На годиннику 7:00, проте в клубі ніде яблуку впасти. Люди дореєстровуються, готують спорядження та нашвидкоруч снідають.

Вік учасників – найрізноманітніший. Серед інших, на змагання прибула команда «Верітас» із Білої Церкви. Чоловіки беруть участь у змаганні з 2013 року і досі залишаються рекордсменами у середній віковій категорії, яка становить 45 років. Вони переконують, що роки – не завада, адже серед молоді вони теж відчувають себе молодими.

«Змаг «Доброволець» є унікальним, бо кожного року змінюється локація. Тому учасники можуть потрапити в драйвову екскурсію по місцях бойової слави наших славетних вояків ОУН-УПА і українських націоналістів, а також отримати спортивне задоволення», - кажуть у «Верітасі».

З «чотирилапим підкріпленням» прибула команда «Мультики» із Білої Церкви. За їх команду «Мультики» грає пес на кличку Ґрінґо. Як жартують учасники, всі контрольні точки знаходить саме він.

Поки інші метушливо збирають речі та узгоджують маршрут, поруч спокійно курить люльку старший інспектор взводу №1 роти патрульної служби поліції особливого призначення «Світязь» Віктор Кривцун. Разом з командою «Криївка Волині», до якої увійшли такі ж бійці АТО як і він, «Світязь» бере участь у змаганнях вперше.

«Таким чином ми впроваджуємо активну реабілітацію для тих, хто має поранення, аби хлопці спілкувались та отримували позитивні емоції. Разом з нами в команді психолог Волинського обласного госпіталю ветеранів війни», - каже пан Віктор.

Пан Андрій з Донецька грає за команду «Мультифрукти». Чоловік каже, що на Волині він вперше, а «Доброволець» його привабив тим, що це не просто змагання, а й екскурсія та можливість вживу побачити історичні пам’ятки.

Вперше бере участь у грі і волинська журналістка Василина Боруцька. Дівчина жартує, що згодоситися на 24-годинний екстрим-квест її змусили. Та додає, що про гру вже чула давно і хотіла спробувати свої сили.

«Тут збираються молоді люди, які люблять природу і туризм. Це шанс випробувати свої сили, але я сьогодні дотримуюсь принципу «головне не перемога, а участь». Ми приїхали для того, аби гарно прогулятися, поспілкуватись, помилуватись природою», - каже Василина.

З усієї команди «Кокот», за яку виступає дівчина, участь у змагу брала лише одна людина, тому для більшості «Доброволець-2017» став дебютом.

ЛІСАМИ, ПОЛЯМИ, КЛАДОВИЩАМИ...

Традиційно змагання починають з молитви та благословення від священика. А селищний голова Анатолій Дорошук, учасник АТО,побажав «добровольцям» побільше сил. Виконавши гімн, команди стартують.

Як зазначалось, контрольні пункти є історичними (ті, які мають цінність для історії) та технічними (звичайні точки). Один з перших КП – відразу неподалік штабу. Це – могила командира УНР Данила Лучка.

«Дивом на ній зберігся навіть тризуб – люди вберегли його від «совєтів», які прийшли до влади», - каже Павло Данильчук.

Учасники роблять фото на фоні могили. Це – обов’язкова вимога, адже на фініші таким чином організатори звірятимуть, чи дійсно учасник пройшов всі КП та завершив маршрут, не хитруючи.

Технічні КП виглядають простіше.

Процедура їх «взяття» така ж – селфі на фоні, і далі в дорогу. Таким чином, учасникам потрібно пройти всі контрольні точки. На переможців очікують тематичні призи: туристичне спорядження, сертифікати на покупки тощо.

Загалом змагання тривали добу і завершились вранці 26 лютого. Переночувавши на точці старту, учасники роз’їхались по всій Україні для того, аби повернутись на «Доброволець» вже наступного року. Принаймні, чимало з них казали, що обов’язково знову вийдуть на старт.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні