У Польщі не хочуть пам’ятник «Волинській різні»

3
0
У Польщі не хочуть пам’ятник «Волинській різні»
Влада польського міста Єлєня Гура Нижньосілезького воєводства відмовилася від спорудження в місті пам'ятника жертвам так званої волинської різанини.

Таке ж рішення ухвалила влада декількох інших міст, пише Газета.УА із посиланням на Onet.

З пропозицією поставити такий пам'ятник у місті Єлєня Гура звернулися кресов'яни - нащадки поляків із західних областей України. Автором суперечливого монумента є скульптор Анджей Питинський.

Пам'ятник - це орел заввишки 14 м з вирізаним на грудях хрестом. У ньому вміщено тіло дитини, наколотої на вила. У нижній частині пам'ятника розташована сім'я у вогні – батько, мати з дитиною на руках і їхні діти, хлопчик і дівчинка. За ними розміщений фрагмент огорожі з ґратами, на які насаджені дитячі голови.

Ідея встановити такий пам'ятник викликала в місті великий резонанс. У раду міста надійшло безліч листів від людей з протестами.

"Противники цієї ідеї зазначають, що пам'ятки повинні не тільки змушувати думати, але й об'єднувати, а цей пам'ятник спливає кров'ю", – коментують в мерії міста.

За даними видання, вирішальним чинником у відмові в будівництві стала земельна ділянка, на якій хотіли його встановити. Вона є зеленою зоною.

Раніше дозвіл на будівництво неоднозначної скульптури не вдалося отримати в Жешуві та Перемишлі. Але в сілезькому місті Глівіце відливання пам'ятника почалося.

22 липня 2016 року польський сейм затвердив резолюцію, в якій встановив 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду, вчиненого проти громадян 2-ї Речі Посполитої у період Другої світової війни силами ОУН-УПА. В Україні цей крок польскої сторони викликав негативну реакцію.

Вчора очільник польської партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський вважає, що звеличування персоналії Степана Бандери в Україні може завадити євроінтеграційним прагненням. Про це він сказав в інтервʼю польским журналістам.

"Ми не можемо впродовж років погоджуватися, щоб в Україні був культ людей, які вчинили геноцид щодо поляків. Українці перевершили німців у жорстокості проти поляків. Коротше кажучи, це справа певного вибору України. Я чітко сказав пану президенту Порошенку, що з Бандерою вони в Європу не увійдуть. Це справа для мене ясна, ми і так продемострували величезне терпіння, але всьому є межі", - заявив він.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
і в польщі є нормальні люди а не такі як качиньський що вже і брата москалям пробачив і майданека з освенцімом під носом не бачить
Відповісти
Варто зазначити, що Україна теж може не згодитись з багатьма героями Польщі.
Але це їх вибір, що ж тепер бачимо істинне лице, хоча це лише думка польского шовініста та представника правої політичної сили. Ось вам дружня підтримка в час війни
Відповісти
А ось поляки показали, що не потрібно розігрувати те, що може нашкодити сусідським стосункам
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні