Тузи з «крапльонної колоди». Репортаж із сесії облради

2
-9
Тузи з «крапльонної колоди».  Репортаж із сесії облради
Поїзд. Нам треба, щоб він дуже швидко їхав... Нічого страшного, якщо він не бачить сигналів світлофора... Якось так голова облради Ігор Палиця пояснив усе, що відбувалося на черговій сесії 2-го лютого.

Та події цього дня радше нагадували такий собі сценарій фільму “Сбрось маму с поезда”* у волинській інтерпретації.


Те, що сесія цього дня буде гарячою, відчувалося з порогу.

Нацгвардійці, що чатують у коридорі Білого дому, були особливо пильними і ретельно перевіряли посвідчення кожного, хто проходив через турнікет.

Тим часом перед дверима облради потроху виростав “невеликий натовп”. А в кулуарах походжали молодики спортивної статури.

Традиційно.

У Валентині Касарді не впізнали депутата
У Валентині Касарді не впізнали депутата


“ЯК В ДУРНОГО ПІД ХАТОЮ”

Сценарій став відомий з початком засідання. Не встигли обранці виконати Державний гімн і вшанувати хвилиною мовчання захиблих на Сході. Не встиг Ігор Палиця вручити ключі від квартири волинянину.

Як до сесійної зали стали заходити люди з плакатами: домагатися
справедливої реформи та створення 6-ти замість 3-х госпітальних округів на Волині прийшли мешканці Володимир-Волинського, Камінь-Каширського, Любомльського районів. В тому числі й працівники лікарень. Тому хто залишився цього дня працювати в медичних закладів, можна тільки здогадуватися.



У залі - революційній настрій. Нардеп Ігор Гузь “на камеру” дає інтерв’ю виданню “Буг”. Ірина Констанкевич спілкується з недавніми колегами... Давно такого не було, щоб на сесію облради прийшло аж два нардепи. Як з’ясується за мить, щоб влаштувати Володимиру Гунчику “розбір польотів” через три госпітальні округи. Решта обранців “призабули” дорогу до облради, хоч дехто з неї і починав свою політичну кар’єру.

А тим часом обранці озвучували запити.



Депутат Анатолій Грицюк (Радикальна партія) ратував за дороги від Жидичина до прилеглих сіл, бо окремі з них - “як в дурного під хатою”. Забув, правда, уточнити, що і сам в Жидичині живе.

Валерій Діброва (Солідарність) з трибуни просив прокурора відреагувати на рейдерське захоплення земель у Луцькому районі.

Олександр Омельчук (УКРОП) озвучив колективний запит від волинських обранців до Гунчика як “гаранта авторитету Президента”. З метою популяризації історії просять провести на базі СНУ імені Лесі Українки конференцію про роль Олики та Радзивіллів в історії України, Польщі та Литви. Точніше - виділити на неї 100 тисяч гривень. Видно, без 100 тисяч конференції ніяк не організувати...

Анатолій Грицюк і Юрій Ройко (РПЛ)
Анатолій Грицюк і Юрій Ройко (РПЛ)


Радикал Юрій Ройко (РПЛ) звертає увагу прокурора області (а тому цього дня ще належить звітувати) на те, що правоохоронці закривають очі на те, що пансіонат “Шацькі озера повернений у державну власність тільки на папері. Може, тому, каже, закривають, що у гуртожитку пансіонату живе начальник шацької поліції?..

Ремонти доріг (з яких поволі сходить сніг і “оголює” ями). Аварійний клуб. Повернення днів депутата... Запити закінчуються.

Першим до порядку денного просять внести питання про округи, що зняти “блокаду”, яку влаштували обурені медики з районів.

Тим часом депутати потроху скуповують у буфеті мінералку. Стає спекотніше.

Сергій Духницький (Свобода). Задумався...
Сергій Духницький (Свобода). Задумався...


“МИ ЗУБАМИ ВИГРИЗАЛИ! ЦЕ ВАМ НЕ ЗАВОД”: ЕКЗЕКУЦІЯ ДЛЯ ГУНЧИКА

Далі у залі емоційні виступи раз-по-раз переривали гучними оплесками. Ігор Гузь, Ірина Костанкевич розкритикували голову облдержадміінстрації “в пух і прах” за те, що не дослухається до думки громади щодо створення госпітальних округів.

“Шановний Володимире Петровиче, ви виконуєте роль служаки Президента, але це не завод!» - наголосив парламентар.

З його слів, всі посадовці кивають на те, що саме Володимир Гунчик відстоює створення трьох госпітальних округів.

Ігор Гузь
Ігор Гузь


«Я йду до Супрун (міністр охорони здоров’я, - авт.), вона каже, що ситуація гальмується обласною адміністрацією. Мені всі кажуть: йдіть переконуйте Гунчика. Ви повинні зайняти позицію і відстоювати шість округів, адже це додаткові кошти на апаратуру і все інше», - зазначає Ігор Гузь.

“Ви не будете губернатором, я не буду головою. А дивитися в очі людям ми будемо. Ми депутати цієї землі ми повинні воювати ми повинні все вижати з цієї постанови!” - звертається до нього Ігор Палиця.

Ігор Палиця
Ігор Палиця


Протидіяти такому опору наважується мало однопартійців Володимира Гунчика.

Попереду - звіт голови облдержадміністрації. І шансів бути почутим у Володимира Гунчика все менше...

Зрештою, сходяться на думці прийняти звернення... Тільки у листі з Волині до Києва піде мова вже не про шість, а про вісім госпітальних округів. Голова облдержадміністрації іронічно усміхається. Мовляв, скільки скажете... Люди розходяться задоволені. Далеко не всі, здалося, розуміють, що після їхнього візиту облради доля госпітальних округів залишається примарною.

“Я звик грати чесно, і “крапльонна колода” мені не подобається! - обурюється вголос Ігор Палиця. - Ми що, клоуни? Хто ми такі, щоб ми сиділи і малювали? Це фахово треба зробити. Звертаюся до керівника СБУ: отакі речі підставляють Президента, це збурює народ”.

До речі, “крапленная колода” (з рос.) - термін, яким позначають підробні карти шулерів, які відрізнити від справжніх без спецзасобів фактично нереально.

ЛІСІВНИКУ - ПОПЕРЕДЖЕННЯ, ЗЕМЕЛЬНИКУ - ТЮРМА, ГУНЧИКУ - ПЕРШИЙ ДЗВІНОК?

Такий довгожданний звіт голови облдержадміністрації Володимира Гунчика обранці слухають “місцями”. Зате назбирали аж 16-ть запитань.

Соцільна політика - провальна: у 2013-му, каже депутат Олександр Курилюк (УКРОП), було краще. “Неправильним районам” не дають автобуси, і це обурює депутата Анатолія Вітіва (Свобода). На будівництва шкільних вбиралень виділяли п’ять мільйонів, використали тільки більше трьох, костатує В'ячеслав Рубльов (УКРОП).

Поки триває обговорення депутати вирішують свої питання. Користуються нагодою. Той “рєдкій момєнт”, коли можна порозмовляти тет-а-тет із Ігорем Палицею
Поки триває обговорення депутати вирішують свої питання. Користуються нагодою. Той “рєдкій момєнт”, коли можна порозмовляти тет-а-тет із Ігорем Палицею


“А знаєте як треба? Треба закрити туалети головам
райдержадміністрацій та начальникам відділів, якщо вони не справилися з роботою. І хай терплять! Поки не зроблять дітям нормальних туалетів!” - пропонує Ігор Палиця.

“Я згоден, що треба адміністративно тиснути. Але на всіх”, - відповідає Володимир Гунчик.

Зрештою, табло - немилосердне: лише 23 за. Із шести десятків присутніх. Роботу губернатора визнають незадовільною.

“Завжди було так, що той, хто у виконавчій владі, винний у всьому. Це ваша доля”, - резюмує Сергій Слабенко (Батьківщина).

“Це не недовіра, це не незадовільна робота. Це просто немає якоїсь комунікації”, - пояснює голова облради.

Володимир Гунчик
Володимир Гунчик


Цього дня волинські обранці так само “вкажуть на відсутність комунікації” і головному лісівнику Олександрові Кватирку, і головному земельнику Василеві Василенку. Останньому через Ігор Палиця заявить відверто: “Сидіти будете після цієї сесії!”...

А до столиці полетять гнівні листи міністру АПК щодо невідповідності посадовців займаній посаді. Рекомендаційного характеру.

ПОМПУ - СТОЛЯРУ...

По перерві Ігор Палиця укотре демонструє, що колода - таки в його руках. Обранці без зауважень підтримують його звіт. А у залі виникає тільки одне запитання. У Сергія Слабенка.

Такої “інертності” від опозиції не було навіть у часи Бориса Клімчука. Правий був той же Ігор Гузь. Своє навіть в умовах режиму Януковича обранці вигризали зубами, а треба, то й блокували трибуну.

Ще одна причина - бути на коні: 2-го лютого, як повідомив з трибуни голова облради, комунальне підприємство “Волиньбурштин” отримало ліцензію на видобуток бурштину, згодом планують отримати дозвіл на видобуток торфу і міді. Окремі плани - і на повернення з державної в комунальну власність лісів.

“Не треба по ночах стояти з помпою... У нас дуже великі плани,” - коментує Ігор Палиця. За його словами, і нафта, і газ, і щебінь, і пісок... скоро будуть належати громаді.

Василь Столяр і Вячеслав Рубльов
Василь Столяр і Вячеслав Рубльов


Бурштин, ліс, мідь і торф тепер, схоже, в надійних руках.

Директором “Волиньприродоресурсу” став депутат облради Василь Столяр (Батьківщина). Хто каже: і щуку кинули у річку. Саме же Василь Андрійович готує серйозний бізнес-план і надіється заробляти гарні гроші для громад Волині.

Під вечір...
Під вечір...


***

Потяг, про який згадував голова облради у відповідь на закиди про те, що у сесійній залі допускають порушення регламенту, невпинно наближався до чергової зупинки.

Під кінець дня волинські обранці вислухали прокурора області Максима Киричука, який уперше, до речі, постав за трибуною облради. Звітували перед депутатами і начальник облуправління поліції Петро Шпига, і головний есбеушник Юрій Фелонюк.

Далі “одним махом” обговорили і прийняли майже вісім десятків питань порядку денного. В тому числі й про обласний бюджет на 2017 рік.

Розходилися затемна. Такій “дисципліні” десь у 2013-му їхні колеги по сесійній залі могли б навіть і позаздрити.

“Це не політика, - скаже цього дня Ігор Палиця. - Це рівень спілкування з депутатами”.

Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.



*
“Сбрось маму с поезда” , 1987 рік - пародія на фільм Альфреда Хічкока “Незнайомці в поїзді”, знятий у жанрі “чорної комедії”. Один із героїв мав маму, яка все життя вважала того маленьким хлпчиком і постійно давала тому поради. Зрештою, він вирішив позбутися того, хто заважав йому жити
Першим на сесію прийшов Сергій Слабенко
Першим на сесію прийшов Сергій Слабенко
Голова Луцької райдержадміністрації Ігор Ярмольський, голова Турійської райради Ольга Черен та голова Рожищенської райдержадміністрації Інна Гайворонська
Голова Луцької райдержадміністрації Ігор Ярмольський, голова Турійської райради Ольга Черен та голова Рожищенської райдержадміністрації Інна Гайворонська
У кулуарах...
У кулуарах...
У кулуарах...
У кулуарах...
Валерій Дунайчук (Солідарність)
Валерій Дунайчук (Солідарність)
Ірина Костанкевич та Ігор Гузь під час сесії
Ірина Костанкевич та Ігор Гузь під час сесії
Атмосфера у залі нагадувала 2014-й
Атмосфера у залі нагадувала 2014-й
Головний поліціянт Петро Шпига
Головний поліціянт Петро Шпига
Володимир Бондар та Анатолій Вітів
Володимир Бондар та Анатолій Вітів
Юрій Поліщук (Свобода)
Юрій Поліщук (Свобода)
Прокурор області Максим Киричук
Прокурор області Максим Киричук
А Костянтин Зінкевич (Самопоміч) теж із Володимира-Волинського, але мовчав...
А Костянтин Зінкевич (Самопоміч) теж із Володимира-Волинського, але мовчав...
Народний депутат Ірина Констанкевич вперше за трибуною облради в новій якості
Народний депутат Ірина Констанкевич вперше за трибуною облради в новій якості
А табло уперто говорило, що Людмила Кирда - голова бюджетної комісії, хоч це вже не так
А табло уперто говорило, що Людмила Кирда - голова бюджетної комісії, хоч це вже не так
Володимир Бондар як перший заступник голови Держлісагентства України не побачив конкретики у звинуваченнях головному лісівнику Волині
Володимир Бондар як перший заступник голови Держлісагентства України не побачив конкретики у звинуваченнях головному лісівнику Волині
Радикальна фракція
Радикальна фракція
Головний СБУ-шник переконував, що службі треба гроші з обласного бюджету
Головний СБУ-шник переконував, що службі треба гроші з обласного бюджету
Людмила Кирда (Батьківщина) цікавилася, де автобус, придбаний для СБУ
Людмила Кирда (Батьківщина) цікавилася, де автобус, придбаний для СБУ
Укотре в залі - учасники АТО, без них не минає жодна сесія
Укотре в залі - учасники АТО, без них не минає жодна сесія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Столяру "помпу", йому ж будинок треба будувати, а тож немає де жити...
Відповісти
А якого милого тут треться Гусяра???!!! В нього, що немає проблем на окрузі за який він відповідальний???? Чи він забув вже за своїх виборців!!!! Певно також хоче помпу свою в Маневицькому лісі мати. Гусь скоро Палиці не потрібно бути митись, ти йому вже всю ср@ку вилизав.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні