--> Історія, тварини, санаторій: назвали сім причин відвідати «Цуманську пущу» | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Історія, тварини, санаторій: назвали сім причин відвідати «Цуманську пущу»

1
4
Історія, тварини, санаторій: назвали сім причин відвідати «Цуманську пущу»
У волинський Національний природний парк заманюють туристів.

Сім причин відвідати «Цуманську пущу» написали на сторінці національного парку у Фейсбуці.

1. Унікальні природні комплекси – це і старі дубові діброви віком до 150-170 років, болота, чорновільшанники, заплави річок.

Цуманська пуща простягається приблизно на 70 км з заходу на схід, та на 40 км з півдня на північ. Одні з найстаріших дерев Волинської області - три дуби-велетня віком до 600-800 років ростуть на древньому слов’янському оборонному валі в селі Городище .

2. Національний парк знаходиться неподалік обласних центрів, Луцька та Рівного – тому легко і зручно провести вихідні , мандруючи екостежками, в пішоходних та веломандрівках, автоекскурсіях. А додому ви привезете цікаві фото та неповторні враження.

3. Цуманська пуща – це одне з небагатьох місць на Україні, де збереглись зубри. А ще 20 видів тварин, занесених до Червоної книги України, 8 видів, занесених до Європейського Червоного списку тварин. Зустріч зі стадом оленів чи косуль – нерідке явище в національному парку, тому фотоапарат тримайте напоготові.

4. Рідкісні рослини. Загалом в пущі є понад 30 червонокнижних рослин. Наприклад, кальдезія білозоролиста вважалась зниклою в Європі біля 40 років, а вчені знайшли її саме в Цуманській пущі. Розгорнуться перед вами безмежні килими чорничників, брусничників, болота з журавлиною серед дрімучих лісів. Цуманська пуща ще приховує чимало таємниць та майбутніх знахідок для вчених.

5. Курортний відпочинок – сучасний санаторій «Пролісок» серед соснового лісу на узбережжі мальовничого водосховища на річці Путилівка, джерела з цілющою мінеральною водою, лікувально-торфові грязі.

6. Унікальні історико-культурні пам’ятки: монастир в Жидичині, про який згадується ще в літописі XIIІ ст. Не залишить байдужим селище Олика , резиденція князів Радзивилів, які були власниками лісових масивів пущі – це і замок бастіонного типу XVI ст, який ще називають «Волинським Версалем», величний костел-колегіум та чимало інших цікавих пам’яток.

7. Події першої та другої світових воєн: Брусилівський (Луцький) прорив 1916 року значною частиною проходив саме територією Цуманської пущі, про що свідчать залишки фортифікацій та траншей. У другу світову пуща стала однією з баз опору підрозділів УПА
до 1950-х років .
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Такі круті і яскраві фотки!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні