--> Звільнення митника, конфлікт з «бурсами» і критика чиновників: про що йдеться у звіті Ігоря Палиці за 2016 рік | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Звільнення митника, конфлікт з «бурсами» і критика чиновників: про що йдеться у звіті Ігоря Палиці за 2016 рік

0
12
Звільнення митника, конфлікт з «бурсами» і критика чиновників: про що йдеться у звіті Ігоря Палиці за 2016 рік
Звіт за рік на посаді голови Волинської обласної ради Ігор Палиця підготував у нетиповому для чиновників форматі.

По-перше, немає звичного для таких звітів «суцільного» позитиву: в документі чимало критики за невиконане, недороблене, не до кінця продумане. По-друге, немає засилля сухих цифр і відсотків, за якими деколи важко зрозуміти суть справи, а лише складається загальне враження «серйозного документа». По-третє, відсутнє «присвоювання» чужих заслуг, яким також часто «грішать» чиновники, звітуючись не так про власну роботу, як про загальний стан справ в області.

Текст звіту Ігоря Палиці оприлюднений разом із відповідним проектом рішення на сайті Волинської обласної ради. Під час чергового засідання, що відбудеться в четвер, 2 лютого, очільник ради озвучить цей текст, а напередодні видання «Волинь24» вибрало найцікавіші тези.


ЧИНОВНИЦЬКІ НЕДОПРАЦЮВАННЯ. Минулого року на фінансування різноманітних програм виділили 148,3 тис грн, однак станом на 1 листопада реально було використано лише 57,5 тис грн, тобто – чиновники освоїли менше половини виділених грошей. «Вважаю, що головні розпорядники коштів неналежним чином здійснювали організаційно-практичне забезпечення та координацію роботи за виконанням цільових програм», – пише у звіті Палиця.

ЗВІЛЬНЕННЯ МИТНИКА. Частковою заслугою у зміні керівництва Волинської митниці Ігор Палиця вважає своє та депутатське втручання. У звіті голова ради вказує, що депутати за рік підготували 45 різних звернень до Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, одне із яких адресували прем’єру Гройсману з вимогою відсторонити т.в.о. начальника Волинської митниці Олександра Шавлака від виконання своїх обов’язків. «На сьогодні ми вже маємо нового керівника митниці і сподіваємося на ефективне функціонування митниці та виконання покладених завдань», – пише у звіті Палиця.

На жовтневій сесії представили нового керівника Волинської митниці – Віктора Кривіцького
На жовтневій сесії представили нового керівника Волинської митниці – Віктора Кривіцького

ДИСЦИПЛІНА. Після появи Ігоря Палиці в стінах обласної ради з’явилося багато обговорень на тему організаційних «нововведень». Тим не менше, в раді об’єктивно з’явилося і більше дисципліни: депутати ледь не у повному складі ходять на сесії, а питання розглядаються швидко. Про це у звіті не йдеться, натомість Палиця акцентує на іще більшій дисципліні. «Надалі вимагаю від виконавчого апарату обласної ради більш ретельно дотримуватися термінів, визначених регламентом ради та іншими законодавчими актами, щодо вимог про своєчасне забезпечення депутатів матеріалами пленарних засідань», – пише голова ради.

НЕЧІТКІ ПЕРЕВІРКИ. У звіті Ігор Палиця розповідає про роботу тимчасової контрольної комісії з питань проведення перевірки діяльності комунальних підприємств та організацій. Усього відбулося десять засідань цієї комісії, чотири з яких – виїзні. Висновки комісії використовували, зокрема, для прийняття кадрових рішень: залишаючи чи змінюючи керівників комунальних закладів.

«Однак є ряд зауважень до діяльності цієї комісії. Вони стосуються, насамперед, відсутності чіткого планового підходу до організації своєї роботи, своєчасності проведення перевірок, зокрема, в тих закладах, де закінчувалися терміни контрактів з керівниками», – дав свою оцінку роботи комісії Палиця.

Із «контрольним» візитом контрольна депутатська комісія в березні завітала до ковельської «Вузлової лікарні»
Із «контрольним» візитом контрольна депутатська комісія в березні завітала до ковельської «Вузлової лікарні»

НЕМАРКОВАНИЙ КОРДОН. У звіті також йдеться про роботу тимчасової комісії з питань захисту інтересів територіальних громад, зокрема – стосовно україно-білоруського кордону, навколо якого минулого року розгорівся конфлікт. «У цей час білоруська сторона активно проводить свої роботи з демаркації кордону, проте цього не відбувається з української сторони. Держгеокадастр уже два роки поспіль не може провести тендер на виконання таких робіт. Нам необхідно терміново шукати шляхи вирішення питання щодо уникнення втрати водних ресурсів, а також проводити роботи з будівництва та модернізації гідротехнічних споруд на українській території. А для цього потрібні кошти з державного бюджету», – розповідає у звіті Ігор Палиця.

В липні Ігор Палиця разом із нардепом Тарасом Батенком їздили у «крайнє» українське село Ветли, аби наочно вивчити проблеми кордону
В липні Ігор Палиця разом із нардепом Тарасом Батенком їздили у «крайнє» українське село Ветли, аби наочно вивчити проблеми кордону

ГРОШІ НА ПТУ. Через передачу закладів професійно-технічної освіти із держбюджету на утримання місцевих бюджетів, минулого року виникли проблеми з їхнім фінансуванням. Волиньрада виділила 6,8 млн грн на зарплати та оплату комунальних послуг, хоча гроші мали б виділяти з міських бюджетів. «Це значно знизило рівень соціальної напруги серед працівників і студентів професійно-технічних закладів міст Володимира-Волинського, Нововолинська, Ковеля. Проте згодом додатково доводилося врегульовувати питання щодо фінансування Нововолинського ВПУ», – зауважив Палиця.

Працівникам профтехосвіти затримували зарплати, а відтак – мітинги та страйки стали системними. Нововолинськ, лютий 2016-го
Працівникам профтехосвіти затримували зарплати, а відтак – мітинги та страйки стали системними. Нововолинськ, лютий 2016-го

ГРОШІ ЗА ПРИРОДУ. Одне із найгостріших питань, що розглядалося минулоріч в стінах обласної ради – врегулювання незаконного видобутку бурштину. Для того, щоб від бурштину отримувала вигоду уся громада, депутати створили комунальне підприємство «Волиньприродресурс», яке надаватиме дозвіл для видобутку. «Глибоко переконаний, що у подальшому воно ефективно впливатиме на впорядкування ситуації з використанням природних багатств краю і сприятиме збільшенню власних надходжень до місцевих бюджетів», – пише у звіті Палиця.

Також у планах – повернути в підпорядкування області волинські ліси. Свого часу їх передали у державну власність, а спеціалізоване КП «Волиньоблагроліс» – ліквідували. Минулого року депутати вирішили, що таке рішення було несправедливим і відмінили його, із перспективою зайнятися волинськими лісами з вигодою для волинського бюджету.

КАДРОВІ ПИТАННЯ. Минулого року на сесіях активно розглядалися питання про призначення, звільнення та продовження трудових відносин із керівниками обласних закладів. Загалом рада прийняла 47 відповідних рішень, а голова Ігор Палиця підписав ще 113 розпоряджень з кадрових питань. Зокрема, змінилися керівники багатьох медичних закладів – онкодиспансеру, дитячої обласної лікарні.

Головного лікаря Волинського онкологічного диспансеру обрали працівники закладу таємним голосуванням
Головного лікаря Волинського онкологічного диспансеру обрали працівники закладу таємним голосуванням

СУДИ. У звіті Ігоря Палиці йдеться і про судові справи, в яких рада минулоріч брала участь. Зокрема, у судовому порядку оскаржувалося два розпорядження голови ради: «Про звільнення Лазаренка Ю. О. з посади директора Нововолинського ліцею-інтернату Волинської обласної ради» від 13.06.2016 № 199-р та «Про тимчасово виконувача обов’язків директора Нововолинського ліцею-інтернату Волинської обласної ради» 13.06.2016 № 200-р.

Також в господарському суді міста Києва оскаржувалися два розпорядження, виданих головою обласної ради в 2007 та 2008 роках щодо передачі приміщення училища культури і мистецтв на баланс обласної стоматологічної поліклініки. Рішення залишились в силі.

РАДА І ЗМІ. «Висвітлення діяльності обласної ради в засобах масової інформації здійснювалося в рамках чинного законодавства відповідно до договорів, укладених з редакціями ЗМІ», – йдеться в звіті Ігоря Палиці. На такі потреби у 2016 році виділили 500 тис грн.

Зокрема, рада працювала з Національною телекомпанією, телекомпанією «Аверс», газетами «Волинь-нова», «Вісник+K», «Сім’я і дім», «Волинською газетою» та міськрайонними виданнями. Із важливого у стосунках обласної влади з пресою: минулого року рада вийшла із засновників газети «Волинь-нова».

Підготувала Людмила ЯВОРСЬКА («Волинь24»)

Передрук заборонений.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
12

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні