До липня лучани повинні укласти угоди з сімейними лікарями

0
10
До липня лучани повинні укласти угоди з сімейними лікарями
Із початку липня мешканців Луцька будуть обслуговувати не дільничні лікарі у поліклініках, а – сімейні, з якими необхідно укласти спеціальні угоди.

Такі зміни передбачені в результаті реформування вітчизняної системи охорони здоров’я, повідомив екс-начальник профільного управління Луцької міськради Федір Кошель.

«Із 1 липня лучан будуть обслуговувати сімейні лікарі. Кожен із них повинен зібрати заяви від 2000 пацієнтів. При цьому, люди можуть вибирати лікарів не орієнтуючись на район проживання: хто подобається – до того і підуть. На кожного пацієнта із бюджету виділять по 210 гривень. Із цих грошей лікарю треба буде найняти медсестру, заплатити за оренду приміщення», – розповів про зміни Федір Кошель.

У разі потреби сімейні лікарі направлятимуть пацієнтів в поліклініки: здати аналізи чи отримати консультацію лікаря-спеціаліста. За таким направленням послуга буде безкоштовною, якщо ж людина додатково захоче отримати не назначені сімейним лікарем послуги – доведеться платити.

«Із пацієнтів, яких направить сімейний лікар в поліклініку, як закордоном – будуть формувати лист очікування. Тож для безкоштовної послуги – доведеться чекати. За моїми прогнозами, це буде не день-два, а справа розтягнеться на тижні. Якщо ж пацієнт захоче швидше пройти обстеження або пройти додатковий огляд – лише через касу», – зауважив медик.

Із 2018 року руки реформаторів дійдуть і до охорони здоров’я другого рівня – тобто, лікарень. Комунальні медичні заклади, які не мають права брати гроші за медичні послуги, переведуть у статус неприбуткових госпрозрахункових організацій. Відтак, офіційно з’являться платні послуги.

«Ми усі чекаємо змін. Благодійні внески – вимушена тимчасова міра, якої необхідно якнайшвидше позбутися. Треба, щоб нарешті на законодавчому рівні були чітко встановлені обсяги гарантованої державою медичної допомоги, забезпечене її повне фінансування і визначено, хто та яким чином має заплатити за медичну допомогу понад гарантований державою рівень», – розповів заступник головного лікаря Луцької клінічної лікарні Андрій Смольянінов.

Згідно проектів Законів з реформування медичної галузі найперше, розповідає лікар, держава визначить гарантований мінімум медичних послуг, які будуть фінансуватися з новоствореного Національного бюро здоров’я. За прогнозами, серед таких послуг – виклик «швидкої» та їхня робота, а також – ургентна допомога, тобто – невідкладна. За решту послуг людям доведеться платити.

«Якщо на конкретних прикладах, то коли лікарі діагностують защемлену грижу – така операція буде для пацієнта безкоштовною, але якщо загострення немає і для грижі назначена планова операція – за таку вже пацієнту доведеться платити. Поки конкретного списку гарантованих державою медичних послуг немає, але прогнозую, що безплатними буде близько 30%. Так само і з медичними препаратами: міністерство уже затвердило 356 препаратів, які будуть надаватися пацієнтам за страховкою, все решта – самі шукатимуть в аптеках», – каже Федір Кошель.

ЧИТАТИ ПОВНУ ВЕРСІЮ СТАТТІ: Луцька медицина і гроші: благодійні внески замінять платними послугами
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
10

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні