На Волині можуть відновити річковий флот

1
-5
На Волині можуть відновити річковий флот
На річці Стир планують відновити річковий флот.

Про це виданню Голос України розповів директор ТзОВ «Річковий порт «Луцьк» Олег Карбалай.

За словами Олега Карабая, справа з відновлення річкового флоту на Стиру поволі, але все ж таки рухається вперед. На катері-буксирі встановили корабельний двигун, відлагодили систему керування судном. Незабаром воно буде зареєстроване і отримає назву «Характерник».

Та найбільше молодий керівник радіє, що вдалося підібрати команду фахівців. Зокрема, тепер у товаристві працюють досвідчені капітани Петро Юсін та Володимир Будчик, за плечима в яких десятки років роботи на річковому флоті.

Судно «Характерник» - досить велике, як для Стиру — завдовжки 17,5 метра і вагою майже 20 тонн.

Незабаром з’явиться ще один плавзасіб — корчувач. Це самосплавна баржа з двома лебідками і стрілами крана з двох боків, якими можна корчувати і піднімати на три метри над рівнем води дерева вагою до десяти тонн. Стир вже кілька десятиліть не чистився.

"Плануємо незабаром доправити в Луцьк і пасажирський катер. У ньому буде приблизно 50 посадкових місць", — ділиться планами Олег Карбалай.

"Є вже пропозиція від керівника Волинської єпархії УПЦ Київського патріархату митрополита Михаїла облаштувати в Луцьку, біля монастиря в старому місті, пасажирську пристань. Планується відкрити паломницький водний шлях до Боратина", - розповідає керівник.

Також чоловік розповів, що є багато проблемних ділянок, де потрібно попрацювати. Однією них є ділянка біля селища Колки.

В перспективі судна проходитимуть до села Старий Чорторийськ. Планують і вантажні перевезення.

"Що стосується вантажних перевезень, — продовжує Олег Карбалай, — то транспортуватимемо насамперед пісок та щебінь. У Старій Рафалівці ще залишився в доброму стані працюючий навантажувальний плавкран. Пасажирська пристань буде в Луцьку просто під мостом Бена. А вантажна — там, де вона завжди була, трохи нижче за течією"

Поділився Олег Карбалай ще однією оптимістичною новиною: питання відновлення судноплавства на Стиру передбачено обговорити на одній із найближчих сесій обласної ради.

Ідея відновлення судноплавства на річці Стир своєчасна і має два напрями, — розповідає начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук.

Першим напрямом є відновлення водного режиму річки Стир, а другим - відновлення судноплавства.

"Перевезення важких і великогабаритних вантажів потрібно виконувати насамперед річковим флотом тому, що автошляхи від цього руйнуються і великі кошти потрібно витрачати на їх відновлення.До того ж водний транспорт найбільш екологічний", - додав Ростислав Кравчук.

Олег Карбалай сподівається, що незабаром його «Характерник» підніме якір і вирушить у перше плавання Стиром.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Супер! Молодці
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні