--> У Луцьку говорили про долю «благодійних» внесків в лікарнях | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У Луцьку говорили про долю «благодійних» внесків в лікарнях

3
1
У Луцьку говорили про долю «благодійних» внесків в лікарнях
У Луцьку активісти пропонують залучити більше благодійних фондів для збору та розподілу внесків пацієнтів, натомість керівники медзакладів вважають, що проблему можна вирішити лише на державному рівні.

Про це йшлося 27 грудня під час круглого столу «Прозоре адміністрування «неформальних» платежів як елемент підвищення ефективності функціонування системи охорони здоров’я».

Координатор програми «Протидія поборам за безкоштовну медичну допомогу» у Волинській області Анна Єкименко-Поліщук зауважила, що в кожному медзакладі області наразі працюють благодійні організації, які збирають внески від громадян і закуповують ті чи інші речі для лікарень та поліклінік. Однак, на яких умовах ця співпраця відбувається, невідомо. Часто, мовляв навіть працівники лікарні не знають, скільки коштів було зібрано.

Консультант з впровадження системи Prozorro на Волині Сергій Адамчук також зауважив, що медична галузь в Україні наразі отримує катастрофічно мало бюджетних коштів. Так, фінансуються зарплати, комунальні платежі, частково – ліки та розхідні матеріали, натомість практично не закуповується обладнання.

В таких умовах, зі слів активіста, лікарні змушені просити пацієнтів про благодійні внески, які набувають обов’язкового характеру в більшості випадків. При цьому адмініструють внески організації та фонди, які не підпадають під закон «Про доступ до публічної інформації» і дозволяють собі не звітуватись про надходження і витрати громадськості.

На думку Сергія Адамчука, кошти ці організації використовують непрозоро.

Тож активісти пропонують оголосити конкурс для організацій, які адмініструватимуть благодійні внески у медичних закладах. Чоловік каже, що у цьому конкурсі можуть взяти участь й ті організації, які наразі цим займаються, однак – на прозорих засадах, а не на основі «договорняку».

Також, зі слів громадського діяча, потрібно створити орган контролю, який слідкуватиме за використанням бюджетних коштів. При цьому виключне право вирішувати, що ж потрібно купити, нібито повинне залишитись у медзакладів.

Не погодився з такою пропозицією заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи Луцької міської клінічної лікарні Андрій Смольянінов. Він переконаний, що єдиний механізм, який дозволяє врегулювати питання благодійних внесків, це створення Державної закупівельної агенції. Однак, це питання не можна вирішити на місцевому рівні.

Також медик переконаний, що благодійні внески пацієнтів аж ніяк не є «неформальними». З його слів, дійсно Конституція України гарантує безоплатне надання медичної допомоги, однак в той же час виключно закон «Про державний бюджет» визначає, скільки ж коштів буде витрачено на «безкоштовну медицину».

На практиці медзаклади отримують кошти на зарплату працівникам та комунальні платежі, а безпосередньо «медицина», тобто закупівля і ремонт обладнання, медикаменти тощо залишаються непрофінансованими.

При цьому законодавство дозволяє медзакладам використовувати добровільні внески. Тож вони не можуть бути «неформальними», адже регламентуються законодавством.

До слова, медзаклади не отримують кошти в якості благодійних внесків, натомість вони отримують товари та послуги.

Довідково: Програма «Протидія поборам за безкоштовну медичну допомогу» впроваджується "Інститутом аналітики та адвокації" за підтримки МФ "Відродження".

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Які благодійні внески в лікарнях....зробіть прайс обгрунтований, Благодійна медична допомога ха ха ха.
Я плачу по прайсу і надавайте відповідний сервіс...всерівно медицина платна то де та благодійність осіла....лікарі хамло, сервіс ніякий і головне люди лізуть в кабінеті коли йде огляд пацієнта....
Відповісти
В жіночій консультації за пробірку беруть 40 грн (яку потім миють, і знову здають в оренду) обгрунтовують в чекові благодійна допомога....маразм. Пробірки що видала держава обертають під міфом благодійність. Де та їхня благодійність все обшарпане і ремонт аля з вісімдесятих, сором.
Відповісти
Як то кажуть - апетит приходить під час їжі. Таке враження, що гоп-команда "Стопрак" вирішила взяти під себе всі медичні фінансові потоки в області, одного дерибану коштів позики Світового банку їм мало. Не лопнуть?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні