Змінилися правила виплат учасникам ДТП

0
-1
Змінилися правила виплат учасникам ДТП
Відтепер потерпілі можуть звертатися за відшкодуванням не в страхову компанію винуватця ДТП, як було до цього, а до свого страховика, пише газета Експрес.

У Моторному (транспортному) страховому бюро України кажуть, що пряме врегулювання має покласти край несправедливій політиці затягування виплат страхового відшкодування.

У рамках прямого врегулювання потерпілий в ДТП зможе обирати, до якого страховика звернутись за відшкодуванням - до страхової компанії винуватця ДТП чи до страхової компанії, з якою сам потерпілий уклав договір ОСЦПВ.

Угоду про пряме врегулювання підписали 17 страхових компаній України, спільна частка страховиків становить більше як 50 відсотків ринку ОСЦПВ.

- У чому саме полягають зміни у виплаті за автоцивілкою? - питаємо в Олександра Мельничука, речника страхової компанії PZU в Україні.

- Традиційна система врегулювання у страхуванні ОСАЦВ побудована таким чином, що коли постраждалий у ДТП намагається отримати виплату за автоцивілкою, він має справу з чужою страховою компанією. І вона не завжди зацікавлена надати якісну послугу не своєму клієнтові. Страхова компанія лише отримує від страхувальника оплату за поліс, а страхова виплата проводиться третій особі (потерпілій в ДТП). І в цьому випадку страхувальнику байдуже, наскільки якісно працює його страхова компанія. Деякі взагалі припинили свою діяльність, позбавлені ліцензії та не можуть виконати свої зобов’язання. Як результат - середній по ринку термін виплати страхового відшкодування за полісами автоцивілки становить 129 днів. Але кардинально змінити ситуацію без змін у законодавстві неможливо. Тому провідні страхові компанії підписали угоду про впровадження добровільної системи прямого врегулювання в страхуванні автоцивільної відповідальності. АМКУ погодив цю угоду й з 1 грудня 2016 року вона вступила в дію - поки що на два роки.

- Що це дає водіям?

- Система прямого врегулювання дозволяє постраждалому отримувати страхову виплату не від компанії винуватця, а у власній страховій. Це означає, що страховики нарешті почнуть обслуговувати саме своїх клієнтів і від них можна буде вимагати виконання зобов'язань.

- А хто саме не зможе скористатися можливістю прямого відшкодування збитків?

- Слід пам’ятати, що скористатися опцією неможливо, якщо страхова компанія одного з учасників не бере участі в проекті за системою прямого врегулювання (на ринку Автоцивілки працюють 54 страховики, і лише 17 заявили про участь у проекті).

Також не буде такої можливості, якщо ДТП відбулася за участі більше як двох учасників; ДТП безконтактна - не відбулося зіткнення з автомобілем винуватця випадку; ДТП не оформлена європротоколом або поліцією. Інші винятки: один із учасників не має діючого поліса Автоцивілки; винуватець ДТП несе лише часткову відповідальність за збитки; збитки перевищують ліміт страхової суми, встановлений законом, а саме 100 тисяч гривень. Якщо необхідно отримати виплату за завдання шкоди життю та здоров’ю людей - необхідно звертатися лише до страхової компанії винуватця.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні