Волині хочуть повернути «Оберіг»

0
-1
Волині хочуть повернути «Оберіг»
На Волині відроджують музичний фестиваль 90-их «Оберіг», який був візиткою краю та дав Україні чимало відомих музикантів.

В обласній раді на захід вже передбачили фінансування, також просять підтримку в Луцької міськради й Міністерства культури, пише Інформаційне агентство «Волинські новини».

Аби виділити кошти на проведення фестивалю, депутати облради внесли зміни до Регіональної програми розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в області на 2016–2020 роки 1-го грудня під час сесійного засідання.

За відродження фестивалю проголосували майже одностайно: 51 «За» із 52 присутніх в залі засідання. Зміни передбачають фінансування фестивалю по 200 тисяч гривень упродовж чотирьох років, починаючи з 2017-го. Також звернення щодо підтримки заходу направили до Міністра культури України та Луцької міської ради.

Витяг зі звернення:

«У кінці 80-х - на початку 90-х років минулого століття таким заходом, який слугував своєрідною візитівкою Волині і Луцька, був Всеукраїнський фестиваль авторської пісні і співаної поезії «Оберіг».

На час проведення фестивалю Волинь і Луцьк ставали інтелектуальним і музичним серцем України, центром активної громадської думки. Слід зазначити, що «Оберіг» фактично став музичним і віршованим втіленням зростаючого духу Незалежності України і запровадження демократичних норм в суспільних процесах. Сьогодні ми теж живемо в переломний момент захисту нашої незалежності, боротьби за свободу Вітчизни і утвердження європейських цінностей в Україні. Революція Гідності, наступна агресія та війна з Росією теж, як і в 90-х роках, породили небувалий сплеск громадської активності, що виражається і в появі нового пласту пісенної авторської творчості.

Ми, депутати Волинської обласної ради, будучи переконаними, що «Оберіг» стане дієвим стимулом для збереження та розвитку авторської пісні та співаної поезії, неординарним засобом патріотичного виховання, закликаємо Вас, шановні колеги, долучитися до проведення з 2017-го року Всеукраїнського фестивалю авторської пісні та співаної поезії «Оберіг» в якості співорганізаторів».

У своєму листі волинські депутати просять у Міністерства сприяння у включенні з 2017 року фестивалю «Оберіг» до календарного плану основних культурно-мистецьких заходів на умовах співфінансування з обласного та Державного бюджетів.

Зауважимо, що фестиваль став пісенним святом, яке відкрило всій Україні таких відомих митців як Марійку Бурмаку, Олега та Юрія Покальчуків, Сергія Шишкіна, Василя Жданкіна, Вячеслава Хурсенка, сестер Тельнюк, Всеволода Стеблюка, Станіслава Щербатих ("Тризубого Стаса"), Зою Слободян, Сергія Мороза, Андрія Панчишина, Наталку Криничанку, Віктора Царана, Лесю Горову та багатьох інших.
Теги: фестивалі
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні