638 замахів і 5 похоронів: цікаві факти про легендарного Фіделя Кастро

1
0
638 замахів і 5 похоронів: цікаві факти про легендарного Фіделя Кастро
У Гавані ввечері в п'ятницю, 25 листопада, на 91-му році життя помер лідер Кубинської революції, багаторічний глава держави Фідель Кастро.

Про смерть Фіделя повідомив його брат, чинний голова Державної ради Куби Рауль Кастро. За його словами, тіло Фіделя Кастро кремують, - повідомляє DW.COM.

Фідель Кастро останніми роками тяжко хворів та рідко з'являвся на публіці. Ще в 2006 році він фактично передав управління державою молодшому брату Раулю.

Найзнаменитіший революціонер двох століть Фіделя Алехандро Кастро народився 13 серпня.

АіФ.ru зібрав цікаві факти з життя Фіделя Кастро.

13-річний революціонер

Позашлюбний син великого землевласника і кухарки, Фідель виріс в забезпеченій сім'ї, отримавши гарне виховання і освіту.

У віці 13 років Кастро брав участь у повстанні робітників на цукрової плантації свого батька. Макс Лестнік, шкільний друг Кастро, згадував: «У нього була величезна мужність. Говорили, хто піде за Фіделем, загине або переможе».


У 1953 році Кастро організував повстання проти диктатора Фульхенсіо Батісти, яке було жорстоко придушене. Самого Фіделя засудили на 15 років в'язниці, але випустили по амністії в травні 1955 року. Таким чином, він пробув у в'язниці щонайменше два роки.


У революційні роки Фідель нерідко примальовував до суми нагороди, оголошеної за його голову, ще два нулі.

Перемога революції

У 1956 році група революціонерів, в тому числі Фідель, його брат Рауль Кастро і аргентинець Ернесто «Че» Гевара прибули з Мексики на Кубу. Незабаром революціонери були атаковані військами, багато хто загинув або були захоплені в полон.


Уцілілі спочатку не становили загрози режимові Батісти, але в подальшому партизанський рух розрісся. У 1957-1958 роках була сформована Повстанська армія, головнокомандувачем якої став Фідель Кастро.

1 січня 1959 року сили повстанців Кастро зайняли Гавану, Батіста втік до Домініканську Республіку. Кастро став головнокомандувачем збройними силами, а в лютому зайняв пост прем'єр-міністра. Пізніше, в 1976 році, була прийнята нова конституція Куби, і Фідель зайняв пост голови Державної ради.


У центрі світового скандалу

У жовтні 1962 року стався Карибська криза, що поставила світ на межу ядерної війни. Розвідувальний літак США виявив на Кубі радянські міжконтинентальні балістичні ракети. Тільки після напружених переговорів американський президент Джон Кеннеді і радянський лідер Микита Хрущов змогли досягти розв'язання кризи: СРСР вивіз ракети з Куби, США у відповідь відмовилися від планів військового вторгнення на острів і вивели ядерну зброю з Туреччини.


Замахи ЦРУ

20 листопада 1975 року США оприлюднили інформацію про вісім невдалих замахів на життя Кастро, зроблених ЦРУ з 1960 по 1965 рік. За даними кубинської влади, всього за роки правління Фіделя ЦРУ розпочало більш 638 спроб вбити диктатора.

Найвитонченішими методами вбивства Кастро були:

подарунковий акваланг з туберкульозною паличкою;
отруєна кулькова ручка;
вибухає сигара;
бомба в бейсбольному м’ячі;
отруйні пігулки, запихнуті в тюбик з кремом.

Палкий оратор

Фідель Кастро увійшов до Книги рекордів Гіннеса як найбільш палкий оратор - його промова перед ООН 29 вересня 1960 року тривала 4 години 29 хвилин. А найдовша промова Кастро була виголошена на Третьому з'їзді Кубинської Комуністичної Партії в 1986 році і тривала 7 годині 10 хвилин.


Відлучений від церкви

У 1962 році Фідель був відлучений від церкви Папою Іоанном XXIII за прихильність до комунізму. До середини 1990-х років Куба була атеїстичною державою, але пізніше Фідель почав зближення з католицькою церквою, розраховуючи з її допомогою заручитися міжнародною підтримкою і схилити США до скасування економічного ембарго проти країни.

У січні 1998 року Папа Римський Іван Павло II відвідав Кубу і зустрівся з Фіделем, після чого закликав США послабити економічний тиск на Кубу.

У жовтні 2000 року Палата представників США переглянула торгове ембарго проти Куби і дозволила обмежені поставки в цю країну продовольства і ліків.

Статок команданте

В 2005 році журнал Forbes присвоїв Кастро місце в списку найбагатших людей планети і оцінив його особистий статок в 550 мільйонів доларів. У 2006 році мова йшла вже про 900 мільйонів. Кастро був обурений цими повідомленнями і категорично заперечував, що отримує дохід від державних підприємств.



Кастро актор

Фідель Кастро зіграв як мінімум в двох американських фільмах, включаючи досить відому свого часу стрічку - «Школа русалок».

Кастро завжди був прихильником годинників Rolex. На багатьох фотографіях його можна бачити з двома Rolex Submariner на зап'ясті.

Фідель Кастро був палким уболівальником лондонського «Арсеналу» з часів золотого дубля «Канонірів» в сезоні 1970/71.

У комп'ютерних іграх «Call of Duty: Black Ops» і «The Godfather 2» є операція з усунення Кастро. Обидві операції закінчуються провалом, що знову ж таки натякає на його «невразливість».

Він був живий усім на зло

Повідомлення про смерть Фіделя Кастро з'являлися в засобах масової інформації раз у кілька років. Так, кубинського лідера «хоронили» в 1986, 1994, 2007, 2009 і в 2012 роках.


У жовтні 2012 року ЗМІ повідомили, що Кастро переніс інсульт і перестав впізнавати людей, а також почав відчувати проблеми з мовою. Однак уряд Куби і родичі Кастро спростували цю інформацію.

Раніше йому приписували такі хвороби як крововилив в мозок, рак прямої кишки, хворобу Паркінсона.

До свого 90-го дня народження кубинський лідер Фідель Кастро отримав незвичний подарунок - сигару рекордної довжини 90 метрів від місцевого майстра.


Кубинський майстер Хосе Кастеляр до дня народження революційного лідера Фіделя Кастро скрутив 90-метрову сигару.

"Він не палив роками, проте подарунок від нас - результат важкої праці, яку ми вклали задля увіковічення його дня народження", - цитує Кастеляра агенція AFP.

Команда працювала 10 днів по 12 годин для виготовлення сигари, товщина якої відповідає звичайній, результат має потрапити до Книги рекордів Гіннеса. Сигара - один з невід'ємних атрибутів комуніста-команданте, якого в молодості часто фотографували під час паління.

Крига скресла

Останні два роки між Кубою та Сполученими Штатами спостерігалося потепління у відносинах. Цього року Барак Обама став першим президентом США, який відвідав з візитом Кубу за більш ніж 80 років.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Типовий совковий Моторола.
І що він ідіот строїв, що построїв?
Його смерть це свято для Куби.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні