Успіх компанії - це її люди: секрети волинських аграріїв від команди Євгена Дудки

0
-1
Успіх компанії - це її люди: секрети волинських аграріїв від команди Євгена Дудки
Хто робить "Волинь-Зерно-Продукт"? Із нагоди Дня працівника сільського господарства.

"Немає сенсу наймати толкових людей, а потім вказувати, що їм робити. Ми наймаємо толкових людей, щоб вони говорили, що робити нам". ...Так колись казав Стів Джобс. Комп'ютерний геній, що заснував компанію Apple.

Його слова втілюють в життя у компанії "Волинь-Зерно-Продукт".

Понад 19 тисяч гектарів землі. Група підприємств на теренах двох областей. Сім елеваторів, через які тільки торік пройшло півмільйона тонн зернових та олійних культур... У команді "Волинь-зерно-продукт" нема випадкових людей.

Зазвичай про особливості роботи однієї із найуспішніших аграрних компаній краю розповідає її засновник Євген Дудка. Разом із тим за його спиною - потужна команда. І це - люди, які з першого слова розривають стереотипи про те, яким має бути типовий успішний волинський аграрій.

Хто вони, рушійна сила і опора "Волинь-Зерно-Продукт"?


"МИ СЬОГОДНІ ВЖЕ ПРОДАЄМО РІПАК НАСТУПНОГО РОКУ," - ВОЛОДИМИР БОЖОК, ДИРЕКТОР ІЗ ПРОДАЖУ

Аналізує. Вивчає. Продає. У його полі зору - увесь світовий ринок зерна. Киянин. Має професійний ступінь МВА. У нього досвід роботи у низці міжнародних компаній. Із 1996-го професійно займався трейдингом зерна. Тривалий час працював із Євгеном Дудкою "по той бік". Віднедавна - у команді "Волинь-Зерно-Продукт".



"Стратегія компанії з точки зору торгівлі по різних культурах формується по-різному. Одна справа - ті культури, які йдуть на експорт: ріпак, соя, кукурудза... Інша - зерно, що йде на експорт через порти. Є ще третій варіант - продаж на елеватори. Завжди намагаємося тримати баланс, тому що справа вирощування зернових -непередбачувана.

Стараємося страхуватися. На сьогодні ми вже продаємо ріпак наступного року. Ще навіть насіння не купляли. Усе просто: бачу, що запаси кукурудзи у світі найбільші за останні 42 роки, відповідно розумію: вона наступного року буде вартувати ще дешевше.

Тому мені її цікаво продати зараз. Ми підписуємо контракт, потім сіємо, потім вирощуємо. Для цього треба знати зовнішній ринок і розуміти, яка з компаній зможе виконати контракт.

Вміння тримати слово на зерновому ринку - дуже важливе. Ти подзвонив, домовився - і це вже контракт. І нічого, що завтра ціна пішла вгору на 20 доларів. Торгівля вся тримається на слові. Навіть якщо ти оперуєш тисячами тонн.

Мені так цікаво. Я можу самостійно і швидко приймати рішення. Навіть якщо ми десь втрачаємо гроші, то я знаю, що це - мої помилки і мені їх виправляти. А коли заробляємо, то це - мої досягнення".

"МИ КОНСУЛЬТУЄМО ПАРТНЕРІВ І НАВЧАЄМО, БО СВІЙ ВРОЖАЙ ВОНИ ПОВЕЗУТЬ ДО НАС," - ВІТАЛІЙ ХІНЦІНСЬКИЙ, ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА

Опікується поставками добрив, засобів захисту рослин, насіння. Консультує агрономів, проводить навчання. Волинянин. Здобув диплом вчителя фізики, хімії, астрономії та математики (!), але школу зрештою змінив на агросправу.




"Ми підняли цей напрямок з абсолютного нуля. На цей момент входимо в трійку постачальників добрив, засобів захисту та насіння на Волині.

Добрива - це низькомаржинальний рівень, націнка - несуттєва. Зазвичай, кажуть, що все починається з насіння, але це не так: все починається з добрив. А в невеликих сільгоспвиробників грошей на добрива якраз і не вистачає.

Сьогодні конкуренція на ринку заготівлі зернових в області невелика. Але буде "завтра" і буде "післязавтра", і до цього треба готуватися. Забезпечуючи наших споживачів всім необхідним, ми їх прив'язуємо до себе.

Ми консультуємо партнерів, навчаємо. Це щось на зразок кооперативу. Радянський дещо термін. Але найбільш точний. Спільні закупки, спільні продажі, спільне бачення того, що треба вирощувати і як саме. І їм це вигідно. І нам. Бо свій врожай вони повезуть до нас".

"СОЦІАЛЬНУ ДІЯЛЬНІСТЬ МИ НЕ РЕКЛАМУЄМО. АЛЕ ВОНА Є," -
ВІТАЛІЙ ГОРБАЧ, КЕРІВНИК ІЗ РОЗВИТКУ


Сфера відповідальності - маркетинг та піар. За фахом - економіст-бухгалтер. Лучанин. У "Волинь-Зерно-Продукт" з лютого 2016-го. 14 років працював у великій міжнародній американській компанії.




"Євген Дудка веде соціально-орієнтований бізнес. Як людина, котра відповідає за просування іміджу підприємства, бачу багато різних варіантів, як можна розхвалити себе. Але в більшості випадків керівництво займає позицію: «Не треба кричати про це на кожному кутку. Нехай люди самі оцінять наші справи». Демонструємо те, що робимо, для наших партнерів. Щоб вони знали, як можуть це використати. А соціальну діяльність в більшості випадків не рекламуємо. Разом із тим вона є.

Орендуємо землі на території майже трьох десятків сільських та селищних рад. У більшості це землі пайовиків, які отримують плату за користування. Але щороку ці сільради мають ще й певний бюджет. Це так званий соціальний пакет, який громада може використовувати, як хоче.

Можна навести багато прикладів... Ну, хоча б той, що компанія уже кілька років поспіль виплачує стипендії відмінникам сільських шкіл. Діти повинні мати стимул гарно вчитися. А, можливо, це наші майбутні працівники. Сільськогосподарська техніка зараз настільки складна, що ми не можемо посадити за кермо сучасного трактора людину, яка геть в тому не розбирається.

Мені цікаво у цій команді, хоча до цього я ні дня не працював у сільському господарстві. Євген Дудка ніколи не каже: "Зроби так". Він дає можливість приймати рішення самостійно і відповідати за нього. Якщо у 2016-му році дуже мало компаній інвестувало у розвиток, боячись за долар, то Євген Дудка інвестував постійно. Бо розуміє: навіть якщо сьогодні втратить, завтра - здобуде".

"РЕЗУЛЬТАТ РОБОТИ АГРОНОМА - ТОННИ З ГЕКТАРА," -
ЯРОСЛАВ МАЗУРЕНКО, ГОЛОВНИЙ ТЕХНОЛОГ ІЗ РОСЛИННИЦТВА


У команді Євгена Дудки з 2011-го. Закінчив Львівський національний аграрний університет. Має професійний ступінь МВА. У свої 29 є найстаршим (!)за віком агрономом групи компаній "Вілія".



"Я прийшов, коли у "Волинь-Зерно-Продукт" було 2,5 гектара землі. Поступово приєднували нові й нові господарства, а я почав виконувати більш технологічні функції.

Тепер маємо 19,5 тисячі гектарів землі, чотири дільниці, майже по 5 тисяч гектарів кожна. Структурувалася робота агрономічного відділу. Можна говорити уже про свою агрономічну команду. Індикаторами є звичайні людські цінності. Головне, щоб вони співпадали з цінностями компанії.

Що є результатом роботи агронома? Врожайність. Все банально - тонни з гектара. Земель же - обмежені площі, тому треба думати, що вирощувати. Ми вирощуємо те, на що можемо вплинути. В першу чергу на Волині це - озимі культури. Озима пшениця, озимий ріпак та озимий ячмінь цього року займають понад 70 % площ. З ярих культур - горох, соя, кукурудза та цукровий буряк.

Експериментуємо, пробуємо щось нове: наприклад - вирощували яру тверду пшеницю (так звані макаронні сорти). Зараз будемо пробувати кондитерський соняшник. Постійно треба шукати ніші, де можна бути ефективним.

Тут важливо дбати про якість грунтів. Ми це робимо. Цьогоріч внесли майже 70 тисяч тонн органічних добрив (гній ВРХ, курячий послід та дефекат із цукрових буряків). Такий комплексний підхід дозволяє і економити, і піднімати врожайність у довгостроковій перспективі, а значить - розвиватися".

"БУЛО ДВА ВАГОНИ В ДЕНЬ, ЗАРАЗ - СІМДЕСЯТ," -
ОКСАНА МАНДРИКА, ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА З ЯКОСТІ


У команді Євгена Дудки - більше восьми років. Нині у її підпорядкуванні - дев'ять лабораторій, де визначають якість збіжжя. Родом з Івано-Франківщини.



"У керівному складі команди "Волинь-Зерно-Продукт" я - єдина жінка. І це супер, тому що з чоловіками - легше й простіше. Я знаю, бо керую майже на сто відсотків жіночим колективом.

Відмінна, чітко налагоджена робота лабораторії - ще один сегмент успішної роботи компанії. У жнива від того, наскільки оперативно і якісно справляються лаборанти, залежить все. Бо це піковий період. Навіть зараз ми працюємо цілодобово, щоб не було черг: приймаємо сою та кукурудзу.

У нас сім лабораторій на елеваторах, крім того є ще насіннєва та харчова для аналізу борошна та круп. Контролюємо якість зерна, визначаємо показники вологості - це все надзвичайно важливо, якщо зважити, що компанія експортує збіжжя.

Якщо років дев'ять тому, коли "Волинь-Зерно-Продукт" тільки починала набирати обертів, ми за день відправляли лише два вагони із зерном. То зараз це - 70. От і судіть про розвиток".


"У НАС НЕМА ПРОБЛЕМ ІЗ СЕЗОННІСТЮ РОБІТ: ПІСЛЯ ЖНИВ - БУДІВНИЦТВО, РЕМОНТИ, РЕКОНСТРУКЦІЇ," -
ОЛЕКСАНДР ПОПОВ, ТЕХНІЧНИЙ ДИРЕКТОР


У компанії з 2007-го року. Уродженець міста Нова Каховка Херсонської області. За освітою - радіоелектронник. У "Волинь-Зерно-Продукт" розпочинав із посади інженера-комп'ютерника. Сьогодні опікується будівництвом, технічним розвитком підприємства та охороною праці.



"Якщо раніше у мене всі справи, образно кажучи, вміщалися в одну папку, то зараз - це вже цілий відділ.

Зараз у нас повноцінний хороший колектив. Фірма розвивалася, ми поступово підбирали людей: це і проектувальники, і будівельники, і кошторисники - серйозний відділ, на якому - серйозна відповідальність.

У будівництві завше проблема із сезонним характером робіт. Зазвичай, після завершення сезону людям дякували за роботу. Зараз ми відмовилися від такої практики. Є стабільний колектив. Моя задача - забезпечити його стабільну роботу в період жнив: прийом, сушіння, відвантаження зерна... А після завершення сезону я маю забезпечити людей іншою роботою.

Ми створюємо будівельні бригади. Під керівництвом досвідчених виконробів, майстрів починаємо ремонтні, будівельні роботи, якісь реструктиризації, що стоять у нас на черзі. Насправді, справ багато, й іноді доводиться від чогось відмовлятися.
Торік півмільйона тонн зернових та олійних пройшли через наші елеватори. Це десь половина всього волинського врожаю".


***

Нещодавно дирекції та спеціалістам другої та третьої ланки "Волинь-Зерно-Продукт" запропонували пройти тест на психотипи. Вийшла цікава картинка. Глобально у цій компанії тільки два психотипа і всі - "керівники". А це тому, запевняють, що колектив "Волинь-Зерно-Продукт" Євген Дудка підбирав "під себе". Він - дружний і неймовірно мотивований до роботи. Інакше б - нічого не вийшло.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні