--> Федір Кошель прокоментував звинувачення у непрозорій діяльності «Муніципальної лікарняної каси» | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Федір Кошель прокоментував звинувачення у непрозорій діяльності «Муніципальної лікарняної каси»

0
1
Федір Кошель прокоментував звинувачення у непрозорій діяльності «Муніципальної лікарняної каси»
Очільник «Муніципальної лікарняної каси» спростовує звинувачення «конкурента» та запевняє, що без благодійних внесків українська медицина існувати не може.

Про це Федір Кошель розповів в коментарі «Волинь24».

Нагадаємо, раніше голова громадської організації «Волинська обласна лікарняна каса» Дмитро Глазунов звинуватив міську організацію в тому, що внески громадян зникають невідомо куди, її діяльність «покрита мороком», а рух коштів ніхто не контролює. Чоловік вимагає провести перевірку діяльності «Муніципальної лікарняної каси».

БЕЗ МУНІЦИПАЛЬНИХ КАС МЕДИЦИНА НЕ ВИЖИВЕ

Федір Кошель натомість пояснює, що «Муніципальна лікарняна каса» була створена у 1999 році – в період тотального безгрошів’я. Тоді Конституційний суд заборонив медичним закладам напряму приймати благодійні внески, але дозволив залучати кошти опосередковано. Так почали з’являтись подібні організації у багатьох містах України.

«Наша діяльність – це підтримка лікарняних закладів, яким кошти держава виділяє лише на зарплати та енергоносії, а от на прання білизни, вивіз сміття, канцелярію, бланки для документів тощо – взагалі нічого не дає. Тим більше без належного фінансування не зможе працювати дороговартісне обладнання», - наголошує екс-очільник міського управління охорони здоров’я.

«Система медицини, як журнальний столик, стоїть на трьох ногах – державне фінансування, місцеве і позабюджетне. Якщо щось з цього забрати, все розвалиться», - додає чоловік.

КОШТИ МЕДЗАКЛАДИ ОТРИМУЮТЬ РІЗНИМИ ШЛЯХАМИ


З його слів, «Муніципальна лікарняна каса» підтримує міські та обласні медичні заклади. Медустановам перераховують безпосередньо кошти, а також оплачують певні товари і послуги. Це доводиться робити, аби пришвидшити закупівлі. Адже, якби усі кошти безпосередньо перераховувались лікарням та поліклінікам, вони платили б за товари і послуги з великим запізненням через бюрократичну тяганину.

При цьому в муніципальній касі запевняють, що їхня діяльність абсолютно прозора – усі звіти є у відкритому доступі на сайті, також їх регулярно перевіряють фіскальна служба та фінінспекція, які не знаходять порушень.

Щодо різної вартості аналізів у центрах первинної медико-санітарної допомоги та у міській лікарні, Федір Кошель каже, що Дмитро Глазунов некомпетентний у цьому питанні, тому його звинувачення безпідставні. Мовляв він порівнює вартість найпростіших аналізів крові та сечі у поліклініках із значно складнішими дослідженнями, які проводять у міській лікарні. До речі, базові аналізи у лікарні проводять безкоштовно.

ОБЛАСНА ЛІКАРНЯНА КАСА ДІЄ НЕЗАКОННО?


Також екс-посадовець наголошує на тому, що громадські організації «Волинська обласна лікарняна каса» та «Допоможемо собі» мають іншу специфіку роботи і створені для лікування членів об’єднання за постійні солідарні внески.

При цьому Федір Кошель запевняє, що обласна лікарняна каса, яку очолює Дмитро Глазунов, не може працювати, як страхова компанія. Втім, вона наприкінці року нібито усі невикористані зібрані кошти забирає на власні потреби, що по суті незаконно.

«Ці кошти повинні переходити на інший рік і повинен вестись чіткий облік по кожній людині. А Глазунов ці кошти забирає собі і він повинен за це відповідати. Я розумію, що 10-15% зібраних грошей можна використовувати на утримування організації, ведення бухгалтерського обліку, зарплати працівникам, але не більше», - наголошує чоловік.

Також він розповідає, що в минулому Дмитра Глазунова – робота в СБУ та діяльність у Партії регіонів. А от про саму «Волинську обласну лікарняну касу» Федір Кошель каже, що це закрита організація, яку мало того, що не можна знайти за вказаною у реєстраційних документах адресою, а й неможливо ознайомитись з її фінансовими звітами. Очільник «Муніципальної лікарняної каси» наполягає на перевірці обласної організації державними органами.

Загалом же Федір Кошель виступає за запровадження страхової медицини, однак констатує, що подібні проекти вже шість разів виносились на розгляд Верховної Ради, але жодного разу справа не була доведена до кінця. Тож лікарняні каси наразі – єдиний порятунок вітчизняної медицини.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні