Волинські депутати мало не позбавили перспективну громаду бюджетних грошей

0
7
Волинські депутати мало не позбавили перспективну громаду бюджетних грошей
На останній сесії Волинської обласної ради, що відбулась 12 жовтня, депутати внесли низку змін до Перспективного плану області.

Цим рішенням вони затвердили створення кількох об’єднаних територіальних громад в Іваничівському, Ківерцівському, Ковельському, Локачинському, Луцькому, Любомльському та Ратнівському районах.

Створення Локачинської об’єднаної громади депутати вирішили обговорити пізніше, оскільки сама громада хоче продовжити процес перемовин з іншими сільськими радами щодо об’єднання.

А от найгостріші суперечки розгорілись під час обговорення створення Заболоттівської об’єднаної територіальної громади, шляхом вилучення з неї Здомишельської сільської ради. Депутати лише з другої спроби підтримали створення цієї громади і це при тому, що у ній на 18 грудня вже призначені вибори.

Та перед тим, як врешті ухвалити рішення, присутнім у сесійному залі довелось поспілкуватись на підвищених тонах.

Зокрема, Вячеслав Рубльов виступив проти створення Заболоттівської громади в такому вигляді, мовляв, тоді утворяться «білі плями» на карті, бо є сільські громади, які нікуди не ввійшли.

Натомість заступник голови ОДА Сергій Кошарук запевнив, що якщо громади висловили бажання об’єднатись і вони спроможні це зробити, заважати не можна.

Водночас депутати просили дати слово голові Ратнівської районної ради Михайлу Макаруку, який вже не вперше приходить на сесії облради і намагається перешкодити об’єднанню громад.

«Ніякого відношення голова районної ради не має до об’єднання громад. Коли вони всі об’єднаються, районна рада взагалі не потрібна буде. Територіальна громада сама повинна визначатись – не грайтесь в політику з громадами. Ми лише визначаємо, чи давати їм гроші з державного бюджету, чи ні», - наголосив у відповідь голова ОДА Володимир Гунчик.

Він додав, що депутати затверджують лише зміни до перспективного плану і не мають права перешкоджати об’єднанню громад, а їх погодження потрібне лише для того, аби громади змогли отримати кошти з державного бюджету, а об’єднатись вони можуть і без цього.

Ситуацію у Заболоттівській громаді пояснив депутат Володимир Бондар.

«В Заболотті є чотири сільські ради, які вже прийняли рішення про об’єднання, а п’ята –прийняла рішення доєднатись до іншої громади. Заболоттівська об’єднана громада є в Перспективному плані, який прийняла обласна рада. Тому ми просимо дозволити об’єднання тих сільських рад, які вже прийняли відповідне рішення. Тим більше, в цій громаді вже оголошені вибори», - наголосив обранець громади.

«Заболоттівська сільська рада засідала вісім разів і таки прийняла рішення. Якщо люди вирішили так, то я прошу їх підтримати», - додав Володимир Бондар.

Крім того, Володимир Бондар наголосив на тому, що поки депутати гратимуться в політику, громади залишаться без бюджетної підтримки, сам на сам зі своїми проблемами.

Врешті-решт депутати підтримали створення Заболоттівської, Забродівської та Самарівської громад в Ратнівському районі.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні