--> На Волині готують унікальний календар до ювілею знаменитого художника. ФОТОРЕПОРТАЖ | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На Волині готують унікальний календар до ювілею знаменитого художника. ФОТОРЕПОРТАЖ

0
6
На Волині готують унікальний календар до ювілею знаменитого художника. ФОТОРЕПОРТАЖ
У Луцьку до друку готується унікальний календар з роботами видатного художника-іконописця Йова Кондзелевича.

Випуск календаря – спільний проект Волинської обласної друкарні і Музею Волинської ікони. Він готується з нагоди ювілею: у 2017 році виповниться 350 років із дня народження Йова Кондзелевича.


УНІКАЛЬНА ДОБІРКА ІКОН

Як повідомили у Музеї, унікальністю проекту є не лише те, що чи не вперше на Волині вирішили саме таким чином популяризувати творчість видатного земляка, а й у тому, що до календаря увійдуть роботи не лише самого майстра, а й його невідомих учнів.

«У календарі – зображення усіх робіт Йова Кондзелевича, які зберігаються у Музеї Волинської ікони. Це сім ікон. Ще шість робіт - ікони з кола його майстрів», - розповіла провідний спеціаліст Музею Волинської ікони Ангеліна Вигодник.

«Як відомо, Йов Кондзелевич організував на Волині мистецьку артіль у монастирі села Білостік. Він був визнаним майстром того часу, інші рівнялися на нього, творили у його манері. Ці роботи, що увійшли до календаря – це твори невідомих волинських художників. І вони теж є частиною унікального спадку» - повідомила Ангеліна Вигодник.



«ТАКЕ ДРУКУЄМО НЕЧАСТО»

У Волинській обласній друкарні розповіли, що робота над календарем зайняла чимало часу.

«Перед нами стоїть дуже відповідальне завдання: випустити не просто черговий поліграфічний продукт. А, по суті, відтворити унікальні художні роботи, перенести їх на сучасний носій таким чином, щоб він міг донести до людей мистецьку, естетичну цінність. При тому не спотворити і навіть – в ідеалі – не применшити її» - розповів заступник директора Волинської обласної друкарні Іван Синюк.

Тому, додав друкар, над проектом трудиться ціла команда дизайнерів, поліграфістів і мистецтвознавців. І художнє оформлення календаря, і використані папір та фарба, і навіть послідовність творів – усе продумано таким чином, аби календар зміг зацікавити, звернути увагу, проінформувати і запам’ятатися.

Друкарі украй вдячні спеціалістам Музею Волинської ікони, які надали якісні копії і професійні консультації. Саме завдяки цьому, а також сучасному друкарському обладнанню вдається досягти точного відображення творів – кажуть у Волинській обласній друкарні.

«Усі, хто будуть споглядати календар, зможуть отримати точне візуальне враження про ці унікальні роботи. Ми раді і гордимося, що нам випала честь втілювати такий потрібний проект, адже таке доводиться робити нечасто. Це – наш вклад у відзначення ювілею видатного митця. Його спадок мусять знати українці 21 століття» - каже Іван Синюк.



Довідка

Йов Кондзелевич – видатний український іконописець. Народився у 1667 році у Жовкві. У молоді роки переїхав на Волинь, жив спочатку у Луцьку, де викладав у братській школі, а потім більшу частину свого життя провів у Білостоцькому монастирі, який до XVIII століття цей монастир вважався оплотом православ'я і був єпископською резиденцією.

Йов Кондзелевич вважається одним з кращих художників-іконописців тогочасної Європи. Як стверджують дослідники, Кондзелевич здійснив переворот у мистецтві ХVII-ХVIIІ століть, піднявши його на висоту світового рівня.

Спадщина іконописця зберігається не лише у Музеї Волинської ікони, а й у фондах Львівського музею українського мистецтва, а також у багатьох храмах Волині.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні