--> У Польщі показали скандальний фільм про «Волинську трагедію» | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У Польщі показали скандальний фільм про «Волинську трагедію»

2
-4
У Польщі показали скандальний фільм про «Волинську трагедію»
У Польщі розпочався показ фільму про поляків та українців під час подій, які в історії називаються «Волинською трагедією».

З ініціативи Генерального консульства Республіки Польщі у Луцьку волинські історики, представники польських організацій, громадські активісти також мали змогу подивитися цей фільм, - повідомляє Громадське.Волинь.

«Ми організували цей показ тому, щоб науковці та представники польських організацій, які діють на Волині, побачили цей фільм саме тепер, в день після його прем’єри», – зазначила віце-консул Генерального консульства республіки Польща в Луцьку Ельжбета Зелінська.

Журналісти розпитали волинян про враження від фільму.

«Фільм жахливий. По-суті – це новітній фільм жахів. Кожне вбивство – це трагедія, недобра річ. Можливо тут дещо однобоко зображено, адже це був конфлікт з обох сторін. Тут події показано одностороння, що тільки українці вбивали, а поляки тільки оборонялися», – поділився своїми думками професор, кандидат історичних наук Микола Кучерепа.

«Абсолютно реально не показане наша волинське село. Це більш така Галичина, де ці солом’яні хати. На Волині ніколи не було греко-католицьких священників, які у фільмі дають свої настанови. Церква – це було святе місце, де ніколи не піднімалася зброя. Тобто тут дуже багато неправди і на сьогоднішній день фільм не є актуальним», – зазначила волинянка Надія Щурук.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Поляки ще з середини 14 століття взяли курс на загарбання українських земель. Спочатку це була Галичина. Потім частина Поділля. А у 1569 році їм дісталася фактично вся Україна. Якщо Польща буде продовжувати в такому ж дусі, то може взагалі визнати національно-визвольну боротьбу українців злочинною.
З 1932 по середину 1934 р. через польські тюрми пройшло 111174 українців. Закатовано 8073 в'язнів. Вбито без суду і слідства - 734 особи, засуджено до страти 257 осіб. Підстава - опір польській владі, підозра про членство в ОУН. 11 червня 1934 р. за розпорядженням президента Польщі створено концтабір в Березі Картузькій і члени ОУН склали 65% перших його в'язнів.
у 30-х роках свідчить Меморандум Народної Української Ради до Ліги Націй (попередниці ООН) від 10-го січня 1931 року, який поіменно перелічує понад 350 сіл, через які перейшла ініційована Ю.Пілсудським польська карна «миротворча» експедиція. Він називає 212 пограбованих, зруйнованих і знищених кооперативних крамниць, які розбивалися бомбами, багнетами і т.п.; 69 так само зруйнованих і знищених культурно-освітніх установ (у двадцятому столітті!); 12 пошкоджених шкіл; понад 40 сільських громад, де незаконно реквізовано майно громадян; 1357 дорослих чоловіків, жінок
У березні 1938 року польські війська допомогли хортістській Угорщині знищити незалежність Карпатської України та окупувати Закарпаття. Як союзник фашистської Німеччини Польща взяла участь у розчленуванні Чехословаччини та анексувала Тєшинську область і частину Словаччини. 26 січня 1939 року Варшаві в бесіді з міністром закордонних справ Німеччини Ріббентропом міністр закордонних справ Польщі Бек заявив, що Польща претендує на Україну і на вихід до Чорного моря. А чи не завузьку назву носить музей Київського «Меморіалу» - «Музей совєтської окупації»? Може змінити на «совєтської і польської окупації» та розширити експозицію відповідним розділом?
Відповісти
Дивився я теє кіно - дешева і бридка пропаганда
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні