--> Що ближче до центру – то менше світла: лучанки проінспектували проспект Волі | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Що ближче до центру – то менше світла: лучанки проінспектували проспект Волі

0
-1
Що ближче до центру – то менше світла: лучанки проінспектували проспект Волі
Учасниці проекту «Безпечний Луцьк: ґендерний моніторинг центральної частини міста» впродовж тижня моніторили проспект Волі.

Текст: Тетяна КАРПІВ
Фото: Аріна КРАПКА


Наші активістки – Олена Галапчук-Тарнавська, Тетяна Карпів, Анна Мовяк, Ніна Бочарова, Ірина Мусій, Тетяна Семінська – помітили, що загальна тенденція центрального проспекту: чим ближче до центру, тим більш освітлене місто.


Натомість у всіх бічних провулках та між будинками (напр., Волі, 12) освітлення або бракує, або, як правило, його зовсім немає. Є місця, де хоч і встановлені ліхтарі, вони не працюють через відсутність лампочок або технічну несправність - сквер напроти СНУ ім. Лесі Українки, в якому горить 1 ліхтар з всіх встановлених.

Прилади освітлення покривають територію свого розташування: біля закладу з освітленою вітриною. Натомість у сквері навпроти університету СНУ ім. Лесі Українки є надто низькі ліхтарі із яких світить тільки один.

Дорожні знаки освітлені, хоча є деякі проблеми: наприклад, частина з них замальована хуліганами - біля буд. Волі, 22, частину просто не видно за деревами - біля піцерії «Челентано», знак про пункт міліції.

Також погано освітлені фонтани навпроти головного корпусу СНУ та біля гімназії №4.

ПРОЇЖДЖА ЧАСТИНА - ОСВІТЛЕНА ДОБРЕ

За моніторинговими стандартами безпеки і рекомендаціями ви маєте бачити людину на відстані 25 метрів. Якщо до Вас на проспекті Волі хтось підійде Ви не зможете побачити її обличчя з цієї відстані. Увечері і нічної пори у районі від обласної філармонії і до Київського майдану взагалі майже неможливо добре когось розгледіти. Це стосується і лівої, і правої частини проспекту.

Тротуари у бічних провулках – неосвітлені. До гімназії імені Модеста Левицького проспект освітлений добре, а далі - часом неможливо йти без додаткового ліхтарика. Освітлення дуже затіняється деревами із густою кроною, що не дає проникати світлу на пішохідну частину.

Це особливо стосується якраз частини проспекту від скверу, що біля гімназії №4 - він дуже погано освітлений, по лівій стороні до міської поліклініки №1, і по правій- до Луцького педагогічного коледжу.

Але чи варто зрізати ці дерева, якщо це єдиний захист від літньої спеки? Думаємо, що краще встановити додаткові ліхтарі із економними лампами, або з датчиками руху.

От якраз відсутність або ж несправність лампочок у ліхтарях – велика проблема Луцька. Наприклад, біля фонтану, котрий навпроти Волі, 13, світить лише 1 ліхтар, біля фонтану котрий навпроти гімназії №4 працюють 2 ліхтарі.

Поле видимості також закривають і кіоски. Наша активістка Олена Галапчук-Тарнавська зауважила, що на розі проспекту Волі і вулиці Шопена, в провулку перед точкою «Національна лотарея», хлібний кіоск не тільки закриває огляд, але й не освітлюється в нічну пору.

Тобто, виникає потенційна загроза для пішоходів, котрі можуть не побачити автомобіль, який виїжджатиме з провулку, або ж не побачити нападника. Для поліпшення поля огляду у проблемних місцях, зокрема й біля цього кіоску, можна поставити діодне освітлення – недорого і результативно.

Орієнтовно від магазину «Знання» і до поліклініки №1 тротуар – у жахливому стані.

ТУРИСТИ ЛІВОЮ ЧАСТИНОЮ ПРОСПЕКТУ НЕ ГУЛЯЮТЬ?

Дивним є також розміщення вказівників. Наприклад, вказівники, що стосуються туристичних об’єктів, чомусь розміщенні тільки на правій частині проспекту і то лишень до перехрестя вулиці Шопена. Прочитати їх з протилежної сторони вулиці неможливо через дрібні жовті літери на червоному фоні.

Крім того, відсутні вказівники про те, що поруч знаходиться Центральний парк культури та відпочинку, бібліотека й інші соціальні об’єкти. У нічний чи навіть вечірній час особа зі слабким зором скоріш не зможе розгледіти як пройти до центру міста, тим паче, якщо вона йде по лівій стороні проспекту.

Крім цього в цій частині міста є бездоглядні тварини . Як для головного проспекту Луцька їх чимало.

ПРО МІСЦЯ, ЯКІ ЗДАЮТЬСЯ НЕБЕЗПЕЧНИМИ

До речі, камер спостереження у цьому районі теж є небагато, принаймні, з тих, котрі ми помітили. Ми зафіксували 6 камер, які скоріш належать приватним підприємцям.

Якщо у вас буде необхідність сховатися від загрози, єдиним місце може стати церква навпроти гімназії ім. Левицького, хоча вона віддалена і зачинена у нічний час.

Наші активістки відзначили місця можливих нападів: в усіх бічних провулках та між будинками, нічної пори особливо в провулках по дорозі в «Кораблик», колишній «Інтерлелеком» перед крамницею «Наша рибка», сквер навпроти четвертої школи, біля СНУ ім.. Лесі Українки. Небезпечним місцем є також і будівництво між Філармонією і ТЦ «Гранд Волинь», також провулок між піцерією «Челентано» і наступним будинком, а ще з обох боків Волі, 78.

ПРО ПАТРУЛЮВАННЯ ПОЛІЦІЇ

З початку нашого моніторингу - 15:00 і до 19:00 –в будній день ми не зустріли жодної автівки поліції, хоча під час проведення свят заходів на Театральному майдані(посвята в студенти) біля ЦУМу чергували два патрулі поліції.
Ми також помітили, що центральна частина міста – Театральний майдан зокрема – дуже часто патрулюється, натомість у провулки патрульні не заїжджають .

Довідково:

Кампанія реалізується на базі інтернет-видання «Волинь 24». Координаторка кампанії – Тетяна Карпів. Партнери кампанії: «Жіночий клуб», Волинська обласна громадська організація «Гендерний центр», Волинська обласна громадська організація «Волинський прес-клуб, «Гендерний театр» Луцького педагогічного коледжу.

Кампанія проводиться в межах проекту «Схід та Захід разом – підвищення спроможності українських місцевих видань» Фонду «Освіта для демократії» та МО «Нова генерація».

Проект реалізується у рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії співфінансованої з програми польської співпраці на користь розвитку Міністерства закордонних справ РП та канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні