«Ні, не чула»... Чи знають про заплив Гузя і Палиці у Згоранах?

6
7
«Ні, не чула»... Чи знають про заплив Гузя і Палиці у Згоранах?
Поки волинський інтернет-простір завмер в очікуванні розрекламованого запливу через Велике Згоранське, згоранці ...чекають мокрого снігу, палять дровами грубки і ще думають, чи йти на таке дивитися.

КЛІМЧУК БУВ, ГУНЧИК БУВ, ПАЛИЦЯ ЩЕ НЕ БУВ...

Вівторок. До запливу нардепа Ігоря Гузя та голови облради Ігоря Палиці через Велике Згоранське - три дні. У Згоранах на Любомльщині - дощ. До п'ятниці, кажуть у селі, обіцяли ще й мокрого снігу.

На озері порожньо і холодно. Згоранське горнеться хвилями до берега і, схоже, не надто люб'язно прийматиме в гостях двох відомих політиків.

Пробуємо розпитати у селян, чи збираються вони вболівати за когось із "популяризаторів здорового способу життя".

"Ні, не чула", - каже перша зустрічна жінка, ховаючись від дощу і вітру про парасолю.

"Хіба?" - дивуються дівчата на пошті.

На превеликий подив, лише з третьої спроби знаходимо такого перехожого, який "щось про це знає".

"Гузь і Палиця? Ага. Читав. Хай пливуть, як хочуть", - махнув рукою старшого віку чолов'яга.

На згоранських стовпах - оголошення хіба про те, що бар "Літо" доставляє салати-шашлики на замовлення... І то - ще з літа. У Фейсбуці місцевий люд не сидить. Тому про заплив відомо далеко не всім.

У сільраді кажуть, що зимові купання на Великому Згоранському вже стали традиційними і на Водохреще там зазвичай влаштовують цілі гуляння з кулешем і юшкою.

"Голова нас попереджав, що щось буде. Але деталей ще не знаємо. До п'ятниці - далеко", - усміхається секретар сільради Леся Жалкіна.

Нардеп Ігор Гузь - у Згоранах уже знаний. А от голови облради місцеві селяни ще в очі не бачили.

"Клімчук був, Гунчик був, а от Палиця ще ні", - перераховують у сільраді іменитих посадовців.

Тому, швидше за все, якщо хто із селян і піде на заплив у п'ятницю на 15-ту, то хіба побачити ЇХ зблизька.

"Ой, там, мабуть, до них самих нас і не пустять", - припускає лікарка місцевої амбулаторії. Якщо раптом що, то їй з колегою доведеться рятувати плавців. Як?.. Ще не думала, каже. Але згоранівські медики усну вказівку "з Любомля" про забезпечення лікарського супроводу вже отримали.

А раптом що, то у стінах амбулаторії навіть денний стаціонар є...
Денний стаціонар у сільській амбулаторії
Денний стаціонар у сільській амбулаторії


У ЗГОРАНАХ - СВОЇ МОРЖІ

А взагалі - у кого в селі не спитай про Гузя й Палицю, усі найперше кажуть: "Та в нас і свої моржі є. Он Теребуха ще позавчора до половини доплив. І без костюма! А Качаліна щодня купатися на Згоранське ходить".

Найзнаменитіший згоранський морж - місцевий підприємець Валерій Теребуха. Такий, кажуть, що дасть жару і Гузеві, і Палиці.
Валерій Теребуха з родиною
Валерій Теребуха з родиною


Валерій Григорович зазначає: "елітний" якийсь заплив виходить. Бо хоч організатори і запрошують долучатися, а хто ж долучиться, якщо гідрокостюм доступний далеко не кожному.

"Його ще дістати непросто. Та й задоволення - не з дешевих. Я вже питав... Тому трошки популізму в цьому всьому таки є. Якщо вже популяризувати, то не в жовтні. А загалом - вітаю таку ідею. То дуже добре. Може, хто з молодих зверне увагу".

Саме Теребуха - місцевий, "згоранського розливу", виріс на березі Великого Згоранського і в дитинстві перепливав його не раз... 30 років прожив у Харкові, де й навчився моржуванню. А вже 15 літ, як повернувся у село. Й ні дня без води. Вже тепер у морози перейшов на контрасний душ.

"Я щоранку встаю, 25 ривочків на турнічку, і на мостик до Стукача (місцевий пляж на озері, - авт.). Учора метрів 600 проплив. Скажу вам - холодно", - зізнається 63-річний (!) згоранівець.

Насправді, каже чоловік, заплив 7-го жовтня може бути небезпечним: "По-перше, звужуються судини, і серце не так перекачує кров. По-друге, холод сковує м'язи. Щоб пливти, м'язи мають бути розслаблені. Я от ще не вирішив: пливти мені з ними чи ні. Мої кажуть, що не треба. Але я ж можу не втриматися. Азарт ще той!".

Біда, говорить Теребуха, що в Згоранах нема йому компанії. Молодь спивається, їй не до плавання. Хоча, як мінімум, одна товаришка по моржуванню у Теребухи таки, схоже, є.

Лідія Качаліна у Згоранах всього три роки. Приїхала сюди зі ...Слов'янська. У тісненькій кімнатці одного з місцевих приміщень - оздоровчий центр "Пролісок". Гімнастка і тренер (цілий Президент федерації фітнесу і аеробіки в минулому!) Лідія Гнатівна в селі - керівник оздоровчого центру. Консультує і лікує місцевих (і не тільки) гомеопатичними препаратами, а ще щодня купається на Великому Згоранському. Доки температура повітря до сягне нуля.
Лідія Качаліна каже: краще б допомогли знайти приміщення для занять фітнесом
Лідія Качаліна каже: краще б допомогли знайти приміщення для занять фітнесом

Про заплив у неї своя думка. Навряд чи можна це назвати здоровим способом життя, каже. І заохочувати молодь саме до такого плавання - дурниця. Бо здоров'я в цьому мало...

"Краще хай Палиця допоможе знайти в Згоранах приміщення, в якому б діти могли зайнятися фітнесом. І я б проводила ці заняття бешкоштовно. Слабо?" - всміхається лікар Качаліна.

ОБЕРЕЖНО: НА ДНІ ...НІМЕЦЬКИЙ ЛІТАК

Словом, особливих надій на заплив нардепа з головою облради селяни не покладають. Велике Згоранське,кажуть, і не таке переживало.

От скажімо, є свідчення, що в Другу світову на зледеніле озеро хотів сісти німецький літак. Але втрапив на проталину і пішов під воду.

"Я три рази в одному місці, де річка Нережа впадає в Згоранське, мусив обрізати якоря. Все за щось зачіплюється. Можливо, й за літак... Навіть хотів якось із аквалангом пошукати, не вийшло", - пригадує неймовірний факт з історії Великого Згоранського Валерій Теребуха.

А от 82-літня Федора Прокопук скільки живе у Згоранах (а живе вона рівно стільки ж - 82 роки), не бачила, аби хто на Великому Згоранському запливи влаштовував. А взагалі, каже, "до войни озером командували жиди, наші ж тілько ходили служити і рибу їм лапати"... Не до запливів було. Головне, міркує бабця, "аби корч не взяв". А там буде видно, "яка чия сила".
Рятувальний пост
Рятувальний пост

***
Тим часом, шепнули нам у селі, два дні тому бачили, як хтось невідомий "у чорному такому костюмі" потайки пробував переплисти Велике Згоранське.

Ігор Гузь? Ігор Палиця? Охоронець Палиці?

Ні. Це, кажуть ті, хто "в темі", мер Любомля дуже прагне і собі гребти "на рівні". Гідрокостюма має. І кілометр таки здолав...

У всьому іншому на берегах Великого Згоранського - ніяких змін.

Холодно.

Самотні пляжі.

На берегах сиротами припнуті човни.

Тому якщо голова облдержадміністрації Володимир Гунчик таки захоче пливти поруч (як якось жартома заявляв в ефірі місцевого телеканалу), місця ще є...

Олена ЛІВІЦЬКА
Фото Павла БЕРЕЗЮКА


На березі Великого Згоранського є вся необхідна інфраструктура
На березі Великого Згоранського є вся необхідна інфраструктура
А от живності - не холодно
А от живності - не холодно
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В термокостюмі любий дурень перепливе, та ще й з охоронцями, рятівниками і шестьорками напідхваті. Нащо ці понти?
Відповісти
Так вперед !!!
Відповісти
З полупокєрами не плаваю
Відповісти
Молодці.Плавайте.Показуйте приклад!
Відповісти
Молодці !!
Відчувається як Після запливу відразу стало жити ліпше !!!
Життя покращується.
Цирк
Відповісти
а в діда Якова довший був...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні